Info om kryssning

Hyttnyckeln

När du kommer till hamnen får du ett plastkort som gäller som nyckel till din hytt, legitimation vid av- och påstigningar samt betalningsmedel ombord.

Dricks

Beroende på vilket rederi du bokar kan dricks antigen ingå i resan pris eller tillkommer under kryssningen som en daglig avgift som belastar ditt ombordkonto. Dricksen går direkt till personalen och gör det möjligt att upprätthålla högsta standard för alla resenärer.

Vad som exakt gäller för din kryssning kan du se på fartygssidan.

Roomservice

Viss del av roomservice kan ingå i din kryssning och i vissa fall ingå helt när du bokar en viss hyttkategori. Exakt vad som gälle kan du läsa mer om i Mat & dryck på aktuellt fartyg samt i hyttbeskrivningen.

Internet ombord och telefoni

Det är möjligt att ta med egen dator, läsplatta eller telefon och använda internet ombord. Fartygen erbjuder rederiets egna WiFi. Exakt vad som gäller för din kryssning kan du läsa mer om under Internet på fartygssidan.

Observera att det kan tillkomma extra avgifter för samtal och sms ombord då samtalen kopplas upp via satellit. Vi rekommenderar istället att använda dig av telefoni via internet.

Säkerhetsrutin

Cirka en timme innan fartyget avgår kommer en säkerhetsövning (muster drill) att hållas för gäster och besättning. Denna övning är obligatorisk för samtliga gäster och är till för att alla ska veta hur man ska agera vid en nödsituation ombord. Säkerhetsövningen genomförs huvudsakligen på engelska.

Avstigningsrutiner

Ett par dagar innan kryssningen är slut kommer nödvändig information om avstigning att finnas i din hytt. Rederierna gör upp en turordning vid avstigningen som beror på vilka passagerare som har olika anslutningar att passa. Senast dagen innan ankomst till hamnen får du bagagelappar i olika färger till din hytt. Dessa ska fyllas i med fullständigt namn och adress, sättas fast på resväskan/bagaget och ställas ut i korridoren kvällen innan avstigningen. Din väska kommer samlas in och tas omhand på ett säkert sätt. Avlastningen är effektiv, bagaget tas omhand av hamnpersonal som placerar väskan i ankomsthallen där du sedan hämtar upp den innan avresa från hamnen. Det går även att avstå från den kostnadsfria bagageservicen som beskrivs ovan och själva bära av sitt bagage vid avstigningen.

Vad ni inte får ta med ombord

Det är förbjudet att medföra följande ombord: alkohol (Royal Caribbean, Celebrity Cruises och Norwegian Cruise Line gäller max två flaskor vin som endast får intas i hytten), brandfarliga föremål och vätskor (till exempel strykjärn och stearinljus), vapen (gäller även knivar, fickknivar och korkskruv), kaffemaskin, vattenkokare, elektriska transformatorer, sprängämnen (till exempel fyrverkerier) hockeyklubbor, sax, skateboard, surfbräda. Mobiltelefon Samsung Galaxy Note 7 får inte medtas ombord.

Språket ombord

Det officiella språket ombord är engelska. Vissa i besättningen talar även andra språk som franska, tyska, italienska och spanska. Utflykter sker på engelska om inget annat anges. All kommunikation som informationsutrop och nyhetsbrev är också på engelska. Skandinavisktalande besättning och guider förekommer inte.

Alkohol ombord

För att få dricka alkoholhaltiga drycker ombord så gäller åldersgränsen 18 år fyllda för seglingar inom Europa (för spritdrycker med Norwegian Cruise Line gäller 21 år) och 21 år fyllda för kryssningar utanför Europa.

För MSC Cruises och Costa Cruises är det inte tillåtet att ta med alkohol ombord. Drycken omhändertas under kryssningens gång och återfås sista dagen på kryssningen.

För Royal Caribbean, Celebrity Cruises och Norwegian Cruise Line är det tillåtet att ta ombord max två flaskor vin/champagne á 750 ml/hytt vid ombordstigning på avresedagen. Drycken måste förvaras i handbagaget och får endast intas i hytten. Norwegian Cruise Line tar ut en ”corkage” avgift per flaska på ditt ombordkonto.
Vid köp av alkohol i taxfreebutik ombord eller i land så tas detta omhand och levereras till din hytt först den sista dagen på kryssningen.

Elektrisk utrustning

Nätspänningen ombord är 110/220 V. Det finns europeiska uttag i hytterna, dessa kan dock vara begränsade till ett uttag, så vi rekommenderar ändå att du tar med adapter. Det finns hårtork i alla hytter.

Tvätt av kläder

Du kan, mot en kostnad, lämna in kläder för tvätt ombord.

Rökning

Rökning är generellt förbjuden i samtliga hytter och på balkonger. Alla fartyg har områden där rökning är tillåten. Det är förbjudet att kasta fimpar/cigaretter över bord.