Info om kryssning

I hamnen

Tid för ombordstigning på den aktuella kryssningen finns angiven på biljetten.

Du måste senast vara ombord 2 timmar innan fartyget avgår.
Ditt bagage kommer bli omhändertaget av rederiets personal vid kryssningsterminalen. Du får bagagelappar på plats som du fäster på väskan. Då det kan ta lite tid innan bagaget blir levererat till din hytt rekommenderar vi att du packar en liten väska/hand-bagage med tillhörigheter som du behöver direkt du kommer ombord.

Vad händer ombord

Hyttnyckeln

När du kommer till hamnen får du ett plastkort som gäller som nyckel till din hytt, legitimation vid av- och påstigningar samt betalningsmedel ombord.

Betalning ombord

Valutan ombord är USD eller EUR beroende på vilker rederi du kryssar med. Alla rederier har ett kontantfritt system. Ett konto upprättas i ditt namn och kopplas till ett godkänt kredit- eller betalkort som säkerhet (Visa, MasterCard, Diners och American Express godtas). Hyttnyckeln belastas automatiskt vid inköp ombord. Sista dagen på kryssningen levereras en specificerad avräkning av kontot till din hytt, så du själv kan kontrollera beloppen. Det kan hända att vissa transaktioner som gjorts sista kvällen inte kommer med i avräkningen, dessa läggs till i sluträkningen. Observera att fartyget har en egen valutakurs som kan skilja sig något från den valutakurs som din bank använder. Du kan också se er avräkning på den interaktiva tvn i hytten.
Observera att det i vissa fall kan göras reservationer på betalkortet som du har bundit till kontot ombord på fartyget. Dessa reservationer görs för att kontrollera att kortet är giltigt och att det finns täckning för att debitera på kortet. När sluträkningen för inköpen ombord är betalad kommer rederiet genast upphäva reservationerna. Förutom detta måste även kortutgivaren upphäva reservationerna i sitt system. Detta kan ta upp till mellan 7 och 14 arbetsdagar och rederiet kan inte påverka behandlingstiden. När kortutgivaren har upphävt det reserverade beloppet kommer du genast ha tillgång till pengarna igen. Casinot ombord använder inte det kontantfria systemet. Här betalar du istället med kontanter. De amerikanska rederierna har uttagsautomat ombord (uttagningsavgift tillkommer).

Dricks

Dricks till hyttvärden ingår i din kryssning för Royal Caribbean och Celebrity Cruises.

En serviceavgift på 15-18% tillkommer på SPA-behandlingar, specialrestauranger samt dryck och belastar ert konto vid köp ombord. Detta gäller inte spa-tjänster som förbokats och betalats före avgång.

För MSC Cruises, Costa Cruises och Norwegian Cruise Line tillkommer dricks. MSC Cruises lägger till en daglig serviceavgift på ditt konto ombord, baserat på din kryssningsrutt och antalet dagar tjänsterna tillhandahålls. Serviceavgiften går direkt till personalen och gör det möjligt att upprätthålla högsta standard för alla resenärer. En serviceavgift på 15% läggs automatiskt till vid alla inköp i barer samt på spa-tjänster som inte förbokats och betalats innan kryssningen.

Roomservice

Royal Caribbean: Kontinentalfrukost ingår i roomservice. Det tillkommer en servicesavgift för beställning på ”American Section” på frukostmenyn och ”All Day Menu”. För gäster i Grand Suite-hytt ingår roomservice.
Celebrity Cruises: Frukost på sängen, lunch eller middag i hytten, ingår. (kl 23– 06 tillkommer en extra avgift). Alla måltider ingår och det finns något att äta dygnet runt.
MSC Cruises: Roomsservice är inkluderat i hyttpriset dygnet runt med gratis servering av frukost till dig som bokat en Fantastica, Aurea eller MSC Yacht club hytt.
Norwegian Cruise Line: Roomsservice-menyn erbjuder alternativ till frukost, lunch och middag är inkluderat i hyttpriset. Alkoholhaltiga drycker är inte inkluderade i room-servicen.
Costa Cruises: Rumsservice och frukost i hytten ingår endast i kryssningens pris om du bokat en Premiumhytt eller Svit (deluxe).

Dryckespaket

På vissa rederier och i vissa rumstyper ingår dryckespaket i kryssningen. Om dryckespaket inte är inkluderat kan man själv köpa till dryckespaket i förväg eller ombord. Om du köper till ett dryckespaket tillkommer inget servicetillägg. Gäller på alla rederier.

Språket ombord

Det officiella språket ombord är engelska. Vissa i besättningen talar även andra språk som franska, tyska, italienska och spanska. Utflykter sker på engelska om inget annat anges. All kommunikation som informationsutrop och nyhetsbrev är också på engelska. Skandinavisktalande besättning och guider förekommer inte.

Internet ombord och telefoni

Det är möjligt att ta med egen dator, läsplatta eller telefon och använda internet ombord. Fartygen erbjuder rederiets egna wifi. Det går utmärkt att streama film, lyssna på spotify, skicka mail och använda skype. All internetanvändning är avgiftsbelagd.
Observera att det kan tillkomma extra avgifter för samtal och sms ombord då samtalen kopplas upp via satellit. Vi rekommenderar istället att använda dig av telefoni via internet.

Alkohol ombord

För att få dricka alkoholhaltiga drycker ombord så gäller åldersgränsen 18 år fyllda för seglingar inom Europa (för spritdrycker med Norwegian Cruise Line gäller 21 år) och 21 år fyllda för kryssningar utanför Europa.

För MSC Cruises och Costa Cruises är det inte tillåtet att ta med alkohol ombord. Drycken omhändertas under kryssningens gång och återfås sista dagen på kryssningen.

För Royal Caribbean, Celebrity Cruises och Norwegian Cruise Line är det tillåtet att ta ombord max två flaskor vin/champagne á 750 ml/hytt vid ombordstigning på avresedagen. Drycken måste förvaras i handbagaget och får endast intas i hytten. Norwegian Cruise Line tar ut en ”corkage” avgift per flaska på ditt ombordkonto.
Vid köp av alkohol i taxfreebutik ombord eller i land så tas detta omhand och levereras till din hytt först den sista dagen på kryssningen.

Utflykter

Få ut det mesta som möjligt av din kryssning och de spännande destinationer som fartyget besöker genom att boka en utflykt! För att säkra din plats är det bra om du förhandsbokar din utflykt online. Utflykterna kan också bokas ombord i mån av plats. Observera att tider för utflykterna kan ändras och att utflykter kan ställas in om deltagarantalet är för lågt.

Elektrisk utrustning

Nätspänningen ombord är 110/220 V. Det finns europeiska uttag i hytterna, dessa kan dock vara begränsade till ett uttag, så vi rekommenderar ändå att du tar med adapter. Det finns hårtork i alla hytter.

Tvätt av kläder

Du kan, mot en kostnad, lämna in kläder för tvätt ombord.

Säkerhetsrutin

Cirka en timme innan fartyget avgår kommer en säkerhetsövning (muster drill) att hållas för gäster och besättning. Denna övning är obligatorisk för samtliga gäster och är till för att alla ska veta hur man ska agera vid en nödsituation ombord. Säkerhetsövningen genomförs huvudsakligen på engelska.

Avstigningsrutiner

Ett par dagar innan kryssningen är slut kommer nödvändig information om avstigning att finnas i din hytt. Rederierna gör upp en turordning vid avstigningen som beror på vilka passagerare som har olika anslutningar att passa. Senast dagen innan ankomst till hamnen får du bagagelappar i olika färger till din hytt. Dessa ska fyllas i med fullständigt namn och adress, sättas fast på resväskan/bagaget och ställas ut i korridoren kvällen innan avstigningen. Din väska kommer samlas in och tas omhand på ett säkert sätt. Avlastningen är effektiv, bagaget tas omhand av hamnpersonal som placerar väskan i ankomsthallen där du sedan hämtar upp den innan avresa från hamnen. Det går även att avstå från den kostnadsfria bagageservicen som beskrivs ovan och själva bära av sitt bagage vid avstigningen.

Vad ni inte får ta med ombord

Det är förbjudet att medföra följande ombord: alkohol (Royal Caribbean, Celebrity Cruises och Norwegian Cruise Line gäller max två flaskor vin som endast får intas i hytten), brandfarliga föremål och vätskor (till exempel strykjärn och stearinljus), vapen (gäller även knivar, fickknivar och korkskruv), kaffemaskin, vattenkokare, elektriska transformatorer, sprängämnen (till exempel fyrverkerier) hockeyklubbor, sax, skateboard, surfbräda. Mobiltelefon Samsung Galaxy Note 7 får inte medtas ombord.

Rökning

Rökning är generellt förbjuden i samtliga hytter och på balkonger.
Alla fartyg har områden där rökning är tillåten.
Det är förbjudet att kasta fimpar/cigaretter över bord.