Klimat, väder och säsong

Lågsäsong

Under lågsäsong är resmålen ganska lugna, även de som beskrivs som livliga och en del restauranger, barer och andra serviceinrättningar är stängda. Vanligt är också att de halvpensionshotell som normalt erbjuder valmöjlighet mellan lunch och middag endast serverar middag.

Beskrivna aktiviteter som t.ex vattensporter har inte alltid startat i början av en säsong och kan även avslutas innan alla hotell stängt.

Reser du till länder kring, eller öar i, Medelhavet pågår lågsäsongen vanligtvis fram till i början av juni samt börjar igen i mitten av eller slutet av september. Det kan variera från resmål till resmål.

Högsäsong

Under högsäsong fungerar allt normalt på resmålet och även ett lugnt resmål sjuder av liv. Turister från många olika länder kommer till samma ort och det kan bli trångt på stränder och restauranger.

Högsäsong är främst under juli-augusti samt december-januari men det kan variera mellan resmålen.

Att tänka på

I många varmare länder påverkar fukt både elektronik och kläder på ett annat sätt än i Skandinavien, och det kan vara bra att ha i åtanke när du packar inför semestern. Du som resenär har ett eget ansvar att hantera dina medtagna tillhörigheter på ett korrekt sätt.

Klimatuppgifter

Statistiska klimatuppgifter är genomsnittsvärden och vädret en viss vecka kan därför avvika från medelvärdet.

De uppgifter vi presenterar om lufttemperaturer och antalet regnfria dagar på resmålen baseras på mätningar från de olika ländernas officiella meteorologiska mätstationer (World Weather Information Service) och är inhämtade av SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) som ingår i WMO (Världsmeteorologiska organisationen).

Meteorologiska normalvärden beräknas som medelvärdet över 30 år. Med regnfria dagar avses medeltal dagar i månaden med mindre än 1 mm nederbörd.

TUIs Värmeguide

I TUIs värmeguide får du en enkel överblick över vilken tempratur som är snittet på olika resmål månad för månad. Tipsen är överskådligt uppdelade i tre kategorier – varmt, varmare och varmast. För alla stora sol- och badresmål får du även se de genomsnittliga vattentemperaturerna. Klicka bara på den månad du vill resa så är du igång.

Här hittar du vår poppulära värmeguide:
TUI:s Värmeguide