2019-04-09

5 billiga weekendstäder i Europa

Visst är det lite härligare att resa bort när man vet att man inte behöver snåla under sin semester? Många städer i Europa blir lätt väldigt dyra om kronan är svag men här kommer 5 tips på städer där du fortfarande får mycket för pengarna.

1. Podgorica i Montenegro

Podgorica är huvudstad i Montenegro och här får du inte missa de smala gatorna i Stara Varoš (Gamla stan), njuta av kaffe på Hotel Podgorica’s soliga terrass och promenera i Njegoš Park.

Podgorica är också en perfekt hub för att se resten av Montenegro. Från Podgorica tar du dig till badorten Budva på endast en timme eller till hänförande Kotor på 1,5 timme.

Prisexempel

 • Hotellrum (fyrstjärnigt) för två personer: ca 500 kr/natt
 • Trerätters middag (mellanklassrestaurang) för två personer: ca 250 kr
 • En kaffe: ca 10 kr
weekend Montenegro
Podgorica kan lätt kombineras med båda Budva och Kotor.

2. Sarajevo i Bosnien Hercogovina

Sarajevo är huvudstad i Bosninen Hercegovina. Staden är inte jättestor (600,000 invånare) och är väldigt promenadvänlig. Strosa runt i gamla stan, besök katedralen, klättra upp till det vita fortet för att se på den storslagna utsikten och ät cevapcici som är kolgrillad köttfärs i pitabröd.

Det är omöjligt att besöka Sarajevo och inte bli påmind om stadens historia. För att förstå den bättre, besök Tunnel Museum. Det var i denna tunnel, belägen under Sarajevos flygplats, som förnödenheter kom in till staden under kriget och det var också här många flydde under åren 1992-1996.

Prisexempel

 • Hotellrum (fyrstjärnigt) för två personer: ca 700 kr/natt
 • Trerätters middag (mellanklassrestaurang) för två personer: ca 250 kr
 • En kaffe: ca 10 kr
sarajevo
Sarajevo ger dig mycket för pengarna.

3. Istanbul i Turkiet

Topkapipalatset, den blå moskén, Hagia Sofia, det sjunkna palatset, Grand Bazar - allt och lite till finns i vackra Istanbul. Istanbul är Turkiets största stad och är belägen mellan Europa och Asien. Ta en båttur på floden Bosporen, bada hamam, strosa längs shoppinggatan Istiklal Caddesi, besök en takbar och ät magisk kebab från en matvagn.

Prisexempel

 • Hotellrum (fyrstjärnigt) för två personer: ca 750 kr/natt
 • Trerätters middag (mellanklassrestaurang) för två personer: ca 200 kr
 • En kaffe ca 15 kr
istanbul weekend
Istanbul är en stad du bara måste uppleva.

4. Krakow i Polen

Krakow är en utav Polens äldsta städer och här är det lätt för alla att hitta något de gillar. Trendiga restauranger, museer, slottet Wawel, domkyrkan och en mängs cafeer och barer.

Här har vi skrivit en härlig guide för tre magiska dagar i Krakow.

Prisexempel

 • Hotellrum (fyrstjärnigt) för två personer: ca 800 kr/natt
 • Trerätters middag (mellanklassrestaurang) för två personer: ca 250 kr
 • En kaffe: ca 15 kr
weekend i krakow
Krakow - något för alla.

5. Prag i Tjeckien

Prag är en weekendklassiker som håller år efter år. Vandra över Karlsbron, åk båt på floden Moldau, botanisera på marknaden Holešovická Tržnice och besök Kafkamuseet.

Har du tid över så besök kurorten Karlsbad där det finns varma källor, flertalet spa, mysiga promenadstråk och en bergsbana med härlig utsikt.

Prisexempel

 • Hotellrum (fyrstjärnigt) för två personer: ca 1200 kr/natt
 • Trerätters middag (mellanklassrestaurang) för två personer: ca 300 kr
 • En kaffe: ca 15 kr
prag weekend
Parg - favoriten som står sig år efter år.

Vill du ha mer inspiration kring weekendresor? Här hittar du alla våra artiklar inom detta härliga område.

Liknande inlägg

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18

48 timmar i New York

Inte ens en vecka är nog för att du ska hinna tröttna på New York men här får du tips på hur du kan maxa två dagar med många New York-upplevelser – från shopping och stans bästa kronärtskocksdipp till lönnkrog i China Town.
Hanna P Hanna P 2019-09-12

Vart ska man resa på höstlovet?

När mörkret sänker sig här hemma och skolorna samtidigt tar paus längtar många efter resor, nya intryck och tid tillsammans. I år är det höstlov sista veckan i oktober. Här får du inspiration till ett gäng resor av helt olika slag – från strandsemester till storstäder.
Astrid S Astrid S 2019-08-21

7 tips till Da Nang

En resa till Da Nang bjuder på spännande aktiviteter för store och små. Hamnstaden har länge varit en dold pärla för resenärer till Vietnam. Staden är perfekt för den som vill kombinera sol och bad med spännande utflykter till Hue och Hoi An. Här nedan delar vi med oss av våra bästa resetips till Da Nang.
Towe A Towe A 2019-08-19