Service & bekvämligheter

På hotellet

Pool

Hotellpoolerna är endast uppvärmda om det anges i hotellbeskrivningen och håller då 22 grader eller mer. Uppvärmda pooler kan förlora några grader på kvällar, morgnar och vid dåligt väder. Om ett hotell har flera olika pooler är det vanligtvis huvudpoolen som är uppvärmd, inte samtliga pooler på området.

Barnpoolen kan ibland vara en avskild del av vuxenpoolen. Observera att små barn, som behöver, måste använda badblöja vid bad i pool.

Poolerna kan vara fyllda med havsvatten eller sötvatten där klor tillsatts. Bad i klorerat vatten kan missfärga badkläder och hår.

De flesta hotell har färre antal solsängar runt poolen än antal gäster boende på hotellet.

Finns jacuzzi på hotellet är denna ofta men inte alltid uppvärmd.

Internet

Om ett hotell har Internet-uppkoppling är det bra att tänka på att den många gånger inte fungerar lika snabbt och stabilt som i Sverige. Kortare avbrott samt avbrott på några timmar är vanligt förekommande. Många hotell tillåter inte heller att man kopplar upp sig mot VPN eller liknande, då deras uppkopplingar är spärrade för denna typ av trafik. Det går inte att lita på att internetuppkopplingen ska räcka till att ladda ner filmer, inte heller att man som hotellgäst ska kunna utföra sitt arbete med hotellets trådlösa uppkoppling då vi aldrig kan garantera full åtkomst till Internet.

Gym/tränings- motionsrum

Vår beskrivning gällande träningsmöjligheter under respektive hotell är enligt följande:

Gym: En lokal med utrustning för träning av hela kroppen med tillgång till maskiner och fria vikter.

Tränings- eller motionsrum: En enklare lokal för träning utan krav på utrustning.

Hotellregler

Under vistelsen är det av största vikt att hotellets ordningsregler följs. Reglerna finns vanligen att läsa i hotellets reception. För att inte andra boende på hotellet ska bli störda ska ljudnivån hållas nere. Poolbad är endast tillåtet på utsatta tider. Många hotell har egna regler, bland annat är det ofta förbjudet att medföra egen mat och dryck som inhandlats utanför hotellet. Vissa hotell tillåter inte att utomstående personer besöker rummet/lägenheten eller vistas på hotellområdet. På de flesta hotell är rökning tillåten i rummen/lägenheterna. På hotell av hög klass är vårdad klädsel, såsom långbyxor och täckta skor för män, till middagen ett krav.

På rummet

Vatten och värme

Vatten kan tryta på de flesta resmål och ransoneringar kan förekomma.

Solfångare
Många hotell värmer sitt varmvatten med hjälp av solfångare på taket.

Varmvattenberedare
När varmvattenberedare finns, har dessa ofta mindre kapacitet än vi är vana vid. Om fler utav hotellets gäster duschar samtidigt, kan trycket i kranarna bli dåligt och varmvattnet tillfälligt ta slut.

Centralvärme
Om hotellet har uppvärmning anges det i hotelltexten. Uppvärmning genom centralvärme sker normalt under perioden november–mars, lokala avvikelser förekommer och anges i hotelltexten. Hotell som saknar centralvärme kan ibland erbjuda värmeelement vid behov.

Strömavbrott
Tillgången till elström kan vara begränsad och strömavbrott är ofta vanligare än i Skandinavien.

Luftkonditionering

Luftkonditionering är oftast begränsad till vissa timmar om dygnet och till den varmaste perioden (se klimat på respektive resmål).

 • Ofta kostar luftkonditioneringen extra och betalas direkt till hotellet
 • Vissa aggregat kan upplevas som störande. Äldre aggregat har ibland en minskad effekt och/eller kan inte riktas. Detta gör att delar av rummet/lägenheten är mer utsatta för drag.
 • Vanligtvis finns ett luftkonditioneringsaggregat per lägenhet

Städning

Städning av hotellrum och lägenheter innebär att man rengör rumsgolv, badrum, torkar av bordsytor, tömmer papperskorgar samt bäddar sängarna. Med andra ord en enklare städning.

Städning kan ske både under för- och eftermiddagar.

 • Byte av lakan och handdukar sker normalt en gång i veckan.
 • Vid charterresa med ospecificerad inkvartering ingår inte städning.
 • I de fall ankomstdag eller avresedag sammanfaller med städdag, räknas denna dag med i antalet städtillfällen. Där ingen annan uppgift anges är antalet städtillfällen 5 gånger/vecka.
 • I vissa fall tas en avgift ut för avresestädning. (Oftast för lägenheter)

Sängar
Standardmåttet för vanlig säng är 70x180 cm.

 • Bäddmadrass ingår sällan som normalstandard. Sängarna kan med anledning av det upplevas som hårdare än vad man är van vid.
 • Ofta består extrasängen av en bäddbar soffa/fåtölj eller hopfällbar säng av betydligt enklare standard än ordinarie bäddar.
 • Det kan bli trångt i lägenheten/rummet när extrasängar används.
 • På vissa hotell kan barn (2–11 år) dela extrasäng.
 • Grandlit är en liten dubbelsäng, minst 120 cm bred, med gemensamma sängkläder.

Rum för tre personer garanterar inte tre sängar. Det består i de flesta fall av en dubbelsäng och en provisorisk flyttbar säng. På större hotellkedjor har rummen vanligtvis två breda sängar och då erbjuds ingen extrasäng. Detta gäller framförallt på våra resmål västerut.

Rum för tre eller fyra personer garanterar heller inte att det finns extra handdukar eller andra tillbehör för flera än två personer. Rummen har privat wc/dusch/bad om inte annat anges.