TUI fly - BLX

TUI fly flyger för TUI i Norden och har åtta flygplan (tio på vintern) samt drygt 600 anställda.

Bolaget har besättningsbaser i Stockholm, Göteborg, Malmö samt Helsingfors och har sitt nordiska huvudkontor på Söder Mälarstrand i Stockholm.

TUI fly ingår i världens största charterflygbolagsgrupp, TUI Airlines. Där ingår även Thomson Airways i England, TUI fly i Tyskland, Jetairfly i Belgien, Corsairfly i Frankrike och Arkefly i Holland. Den kombinerade flygplansflottan för TUI Airlines består av drygt 150 flygplan.

Läs mer om TUI fly på deras hemsida

Viktig information – Samsung Galaxy Note 7

På grund av den senaste tidens incidenter med den senaste versionen av Samsung Galaxy Note7; där det har rapporterats att telefonerna har fattar eld eller exploderar under laddning.

Samsung återkallar dessa enheter och FAA (American Federal Aviation Administration) har gått in med stark avråda att inte att slå på eller ladda dessa enheter ombord på flygplan eller förvara dem i incheckat bagage.

"TUI fly" sätter alltid säkerheten först och har därför beslutat att det är förbjudet att använda eller ladda Samsung Galaxy Note 7 ombord på flygplanen.

Enheten är inte tillåtet i incheckat bagage, men kan föras ombord så länge den inte är påslagen eller laddas under flygningen.

Flygningar till Mexico

Mexico har utfärdat ett förbud att ta med Samsung Galaxy Note 7 ombord på flygningar till och från landet. Detta betyder att du varken får ta med den i det incheckade bagaget eller i handbagaget.

Flygningar till Thailand

I Thailand är det olagligt och straffbart att använda all form av e-cigaretter samt att ta med sig e-cigaretter in i landet.

 • Bagage

  Handbagage utan kostnad

  Ett handbagage per person får tas med kostnadsfritt. Maxvikten är då 5 kg och största storlek 55 x 40 x 23.

  Incheckat bagage – tillval mot kostnad

  För väskor som du checkar in utgår en kostnad på 200–300:-, exakt pris för din resa ser du i bokningen. Med TUI fly får du då checka in 1 väska per person som väger högst 20 kg inklusive ditt handbagage. Alltså till exempel högst 17 kg incheckat bagage om handbagaget skulle väga 3 kg. Tänk också på att om två resenärer – som båda valt att köpa till bagage – trots det vill packa i samma väska får denna väga högst 32 kg. Regler för barnvagnar och extra bagagevikt hittar du här nedanför.

  Endast flyg
  Har du bokat endast flyg är incheckat bagage ett tillval mot kostnad, med undantag för Premium Class. Läs mer om vad som gäller för Premium Class nedan.

  Bagage i Premium Class

  Reser du i Premium Class ingår även det incheckade bagaget i resans pris, och dessutom med en högsta tillåten bagagevikt av 30 kg, inklusive ett handbagage på högst 5 kg. Du har också möjlighet att ta med dig en golfbag utan extra kostnad.
  OBS! Vintersäsongen 2018-2019 - Premium bagage för endast flygresenärer är mot extra kostnad.
  Fr.o.m. Sommarsäsongen, 2019 – Bagage ingår alltid, även för endast flygresenärer, kostnadsfritt i Premium Class

  Följande är inte tillåtet att packa i det incheckade bagaget:
  Sådant du absolut behöver i direkt anslutning till/närmaste tid efter landning. Alla typer av medicin. Alla typer av nycklar. Alla typer av ömtåligt gods. Glasflaskor. Värdesaker, värdehandlingar eller stöldbegärligt gods så som pengar, kreditkort, smycken, mobiltelefon, kamera, dator, all övrig elektronik och tillbehör till dessa, oersättliga dokument, solglasögon, glasögon osv. TUI fly ersätter inte förkomna eller skadade tillhörigheter av detta slag.
  Det är inte tillåtet att packa blöta kläder och handdukar i det incheckade bagaget då dessa kan ha en negativ påverkan på bagaget och förstöra övrigt innehåll. Blöta kläder och handdukar ska alltid placeras i handbagaget under flygningen. Flygbolaget ersätter ej för skador till följd av att blöta kläder och handdukar placerats i det incheckade bagaget.
  Flygbolagets ersättning för förkommet eller skadat bagage är begränsat, vänligen se gärna över din försäkring innan avresa.

  Barn under 2 år

  Reser du med barn som ännu inte fyllt två år får du kostnadsfritt checka in upp till 10 kg bagage per barn, oavsett om de vuxna i sällskapet bokat incheckat bagage eller inte. En eventuell sulky/barnvagn (se nedan) räknas inte in i frivikten på max 10 kg

  Reslängd 3 veckor eller mer

  Om du reser tre veckor eller mer, och har bokat incheckat bagage som tillval, så har du rätt att ta med 30 kg bagage, inklusive 5 kg handbagage. OBS! Gäller endast t/r-resa.

  Sulky/barnvagn

  Sulky/barnvagn medtas kostnadsfritt. TUI fly rekommenderar att man hyr en väska (Airshell) som skydd för sulkyn/barnvagnen under transport – läs mer om Airshell

  Läs mer

  Extra bagagevikt

  Har du behov av mer bagagevikt än vad som ingår i det vanliga tillvalet för incheckat bagage kan du förbeställa extra bagagevikt, till ett pris som är mer förmånligt än vad du får betala om du dyker upp med för tunga väskor vid incheckningen. Extra bagagevikt kan bokas fram till 24 timmar innan avresa. Läs mer och boka

 • Specialbagage

  Om du vill ta med dig skrymmande bagage, exempelvis sportutrustning, på resan är det både praktiskt och lönsamt att förboka på webben.

  Förhandsboka här

  Förboka - du sparar 100 kronor

  Kommer du till incheckningen utan att ha förbokat läggs nämligen en avgift på 100 kronor ovanpå priserna i länken nedan. Som du ser skiljer sig priserna beroende på hur långt du ska resa. Som långdistans räknas resor med en beräknad flygtid på mer än sju timmar.

  Se priser och annan info här

 • Flygklasser

  Boeing 787- Dreamliner

  På våra långdistansflygningar med Boeing 787-Dreamliner finns följande klasser.

  Premium Class-B787

  När du flyger TUI fly i Premium Class så ingår:

  • Breda säten med bättre benutrymme
  • 10 kg extra bagagefrivikt (totalt 30 kg)
  • En golfbag utan extra kostnad
  • Tillgång till lounge på flygplatsen vid utresan under dag- och kvällstid. Loungerna på Arlanda (Menzies Business Lounge vid Pir A se här).
   Köpenhamn (Aviator Lounge) är tillgängliga 2 timmar innan avgång,
   Loungen på Landvetter (Menzies Lounge) är tillgänglig 2 timmar innan avgång.
   På flygplatsen i Luleå finns ingen lounge men vid check in fås information om vad som serveras på restaurangen (ingår i Premium Class).
  • Separat incheckning vid utresan
  • Måltid där du vid huvudmålet väljer mellan två olika varmrätter. Barn under 12 år serveras en fast barnmeny/barnanpassad meny.
  • Fria drycker (dock ej champagne)
  • Personlig TV skärm i stolsryggen framför dig

  Observera
  - Premium Class bokas samtidigt som resan
  - Premium Class kan inte bokas med spädbarn 0-2 år

  Dreamliner Plus-B787-800

  I TUI Airways Dreamliner Plus ingår:

  • Bekväma säten med extra benplats
  • Två måltider, vanligtvis en varm och en kall måltid
  • Tillgång till individuell TV-skärm utan kostnad med hörlurar för spel, musik och filmer. TV monitorn är placerad i stolsryggen framför dig.

  Dreamliner Class-B787

  När du flyger med TUI fly i Dreamliner Class ingår:

  • Enklare förtäring i form av en smörgåsbox* ingår.
  • Möjlighet att ombord köpa access till individuell TV-skärm med hörlurar för spel, musik och filmer. TV monitorn är placerad i stolsryggen framför dig.

  * På TUI flys långdistansflygningar med Boeing 787 rekommenderar vi att du köper till en varm måltid. Läs här om hur du bokar en varm måltid

  Boeing 767 & Boeing 737

  Economy Class

  For flygningar till resmål rumt Medelhavet samt Kanarieöarna, Kap Verde och Egypten erbjuds enbart ekonomiklass.

 • Måltider ombord

  Standardmåltid

  På TUI fly lägger vi stort fokus på att maten ska vara vällagad och smakrik. Barn 2-11 serveras en speciell barnmeny.

  Vid bokning av måltid på flygningar under sommarsäsongen serveras du antingen en kall eller varm måltid.

  På flygningar till Thailand, Mexiko och Dominikanska Republiken ingår alltid en smörgåsbox men då resan är lång rekommenderar vi att du bokar till varm måltid.

  Du bokar måltiden hos TUI:

  • samtidigt som du bokar resan
  • under Min sida (fram till 7 dagar innan avresa)
  • via support på telefon 0771-84 01 00 (fram till 2 arbetsdagar före avresan)
  • Dessvärre tillåter vi generellt ingen egen mat ombord. Huvudorsaken är att vi då inte kan garantera säkerhet och komfort ombord för allergiker. I undantagsfall; om du t.ex. reser med ett spädbarn eller själv är allergiker, kan det finnas möjlighet att medta egen mat. Mer information till våra allergiska passagerare hittar du längre ner.

  Specialmat

  TUI fly tillgodoser de vanligaste önskemålen när det gäller speciell kost eller diet.

  Specialmåltidernas innehåll och komposition växlar beroende på säsong och kökets råvaror, liksom var maten lastas (hemma eller på destinationen). Det här gör det svårt att specificera måltidens exakta innehåll för dagen. Däremot garanterar vi att måltiderna följer avsedda innehållsrestriktioner.

  Specialmaten beställer och betalar du hos TUI i samband med att resan bokas eller senast 2 dagar innan aktuell avgång på utresan. Du kan välja mellan följande alternativ:

  • Vegetarisk – innehåller ägg och mjölkprodukter
  • Vegan
  • Glutenfri
  • Diabetes
  • Laktosfri
  • Fläskfri

  Då vi ej har möjlighet att erbjuda specialmat som är barnanpassat tilldelas barn som bokat specialmat samma som vuxna.

  Allergi

  Som allergiker har du, när du flyger TUI fly, möjlighet att beställa specialmat ombord enligt alternativen ovan. Lider du av svår allergi eller av flera olika allergier rekommenderar vi att du tar med dig egen mat ombord.

  Om du som allergiker tar med egen mat för förtäring ombord ber vi dig meddela TUI flys kundservice så att de kan meddela vår besättning.

  Kontaktuppgifter:

  • Telefon: 0771-41 05 30 (vardagar 09.00- 18.00, lör-sön 10.00-16.00).
  • E-post: tuifly@tui.se (Glöm inte att ange ditt bokningsnummer!

  När TUI fly i förväg får reda på att en passagerare har en luftburen nötallergi (eller en annan luftburen allergi) meddelar de den aktuella kabinpersonalen. De informerar övriga passagerare ombord och ber dem att visa hänsyn och inte öppna eventuellt medhavda produkter under flygningen. TUI fly rekommenderar alltid allergiker att ha med sina allergimediciner i handbagaget.

  Det är viktigt att understryka att TUI fly, trots uppmaning till medpassagerarna, aldrig kan garantera en nötfri flygning för de som lider av luftburen nötallergi. Detsamma gäller för alla luftburna allergier.

  Festmåltid, champagnefrukost eller uppvaktning

  På många av våra avgångar har du möjlighet att beställa festmåltid. Välj mellan en riktig festmåltid, en lyxig champagnefrukost eller förstklassig uppvaktning med både choklad och champagne.

  Festmåltid, champagnefrukost och uppvaktning bokas här »

  Observera att du måste ha bokat standardmat hos TUI innan du bokar (uppgraderar) din måltid till en Festmåltid eller Champagnefrukost. Går endast att boka på utresan.

 • Sittplatser

  När du reser med TUI fly finns möjlighet att mot betalning förboka vissa säten ombord.

  För att boka sittplats

  Du kan boka din favoritplats fram till fyra dagar före avresa.

  • Boka enkelt online här
  • Via telefon: 0771-410 530. För bokning på telefon tas en administrativ avgift ut på 50:-

  Din plats ombord går att reservera fram till 4 dagar före avresa.

 • Taxfree

  Förbeställning av Taxfree varor

  När du flyger med TUI fly kan du enkelt förbeställa dina taxfreevaror via webben. Om du reser till Bulgarien, Italien eller Kroatien finns dock ingen möjlighet att beställa taxfree-produkter.

  I vår Holidayshop kan du välja mellan fler än 800 märkesvaror, till priser som är upp till 70% lägre än i gallerian hemma. Du shoppar alltid med lägsta-pris-garanti.

  Klockor från GANT, smycken från Pilgrim, doftnyheter som Madonnas senaste, solglasögon från Ray-Ban och kosmetika från Lancôme, Clinique och YSL, är bara några exempel av vad du kan hitta i vår Holidayshop.

  När kan du beställa

  Du förbeställer dina varor från 30 dagar före avresan fram till 5 dagar före avresan till både ut- och hemresan. Ombord, på väg till ditt resmål, kan du komplettera din beställning för hemresan.

  Här beställer du dina varor

 • Incheckning

  Incheckningen öppnar mellan 2-3 timmar före avgång och stänger en timme innan avgång. Var gärna ute i god tid!

  Checka in online

  När du flyger med TUI fly eller Thomson Airways och har förbokat din plats ombord kan du checka in online via datorn eller mobilen. Ett enkelt och bekvämt sätt att ha allt klart när du kommer till flygplatsen.

  Hur checkar jag in online?

  • Incheckningen öppnar 14 dagar före avresa och är öppen fram till 3 dagar före avresa. Dessutom kan du checka in online från 48 timmar före avresa till 15 timmar före flygets avgång.
  • När du checkar in online får du ett mobilt boardingkort.
  • Det går att checka in online när du ska resa från Stockholm-Arlanda, Köpenhamn, Göteborg, Malmö eller Luleå till utvalda resmål.
  • Reser du till Grekland, Spanien eller Cypern kan du dessutom checka in online på hemresan. (Undantag: Om resmålets flygplats inte har bagage drop off måste du checka in väskan som vanligt.)

  Om du har valt att inte förboka din sittplats blir du automatiskt tilldelad en plats. Då kan du checka in via datorn eller mobilen med start 48 timmar före avresa fram till 15 timmar före flygets avgång. Observera att det inte är möjligt att byta sittplats så nära inpå avresa.

  Tips: Förboka sittplats så att du kan checka in online i god tid och få en bekväm start på semestern.

  Checka in här

  Incheckningsautomater

  För att slippa incheckningsköer kan resande med TUI fly använda incheckningsautomater på flygplatserna Arlanda, Kastrup och Gardemoen. Automaterna finns i incheckningshallen, ofta i anslutning till TUI flys incheckningsdiskar och är tydligt märkta med researrangörens namn.

  Använd bokningskoden

  Genom att slå in bokningskoden som finns på färdhandlingen i automaten och följa instruktionerna checkar du enkelt in dig och ditt resesällskap.

  Automaten skriver till sist ut boardingkort och bagageremsor. Riv först av kvittot från bagageremsorna och spara. Fäst sedan remsan runt väskans handtag. Därefter lämnas bagaget vid incheckningsdiskens Bagage Drop där id-kontroll på samtliga i resesällskapet görs.

 • Service ombord

  Mat och dryck

  Ombord har du möjlighet att köpa olika drycker och förfriskningar till förmånliga priser från dryckesvagnarna som går genom kabinen under flygningen. Observera att det inte är tillåtet att dricka medhavd alkohol ombord på flyget.

  Vad som gäller för måltider ombord finner du här

  Underhållning

  Filmer

  Flygningar med Boeing 767

  Reser du med TUI fly Boeing 767, har du möjlighet att njuta av en egen TV-skärm med underhållning. Helt individuellt, med möjlighet att trycka paus när du vill, kan du ta för dig av ett stort utbud med bland annat:

  • Toppaktuella biofilmer
  • Populära TV-serier
  • Disneyfilmer
  • Musik
  • Spel
  • Inspirationsfilmer från TUIs resmål

  Tillgång till underhållningssystemet är inkluderat i Premium Class och Dreamliner Plus.I Economy/Dreamliner Class tillkommer en avgift för att få tillgång till systemet. Denna avgift betalas ombord.

  Läs mer om flygklasser här

  Betalning ombord

  TUI fly accepterar:

  • Alla de vanligaste betal- och kreditkorten (dock ej elektronkort)
  • Alla nordiska valutor (SEK, NOK, DKK och Euro)
  • US dollar och thailändska bath (dock ej mynt)Vi uppmuntrar alla våra gäster att betala med kort eller sätta upp inköpen på faktura, eftersom vi kan ge allra snabbast service då. Vi accepterar alla de vanligaste betal- och kreditkorten (dock ej elektronkort). Vi tar självklart även emot våra nordiska valutor (SEK, NOK, DKK och Euro) samt US dollar och thailändska bath (dock ej mynt).
 • Funktionshinder

  För er som rörelsehindrad resenär på TUI fly.

  Det är viktigt att ni meddelar vid bokningstillfället om ni behöver assistans på flygplatsen. Med detta avses exempelvis bärhjälp eller att ni behöver en rullstol för att komma ombord på flygplanet.

  Resenärer med manuell rullstol ombedes att kontakta oss om höjden på rullstolen överstiger 86 cm vilket är max höjd. Går den manuella rullstolen och fälla ihop behöver detta inte rapporteras.

  Resenärer med eldriven rullstol måste ange längd, höjd, bredd, vikt samt batterityp samt om den ihopfällbar. För att säkerställa att plats finns ombord rekommenderar vi att informationen sändes till nedanstående e-postadress omgående i samband vid bokning– dock absolut senast 48 timmar innan flygets avgång.

  TUI fly kundservice:

 • Gravid

  Beroende på var i graviditeten du befinner dig kan du behöva ha ett läkarintyg med dig på resan. Följande regler gäller när du flyger med TUI fly.

  • Vecka 0 - 28
   Det finns inga särskilda begränsningar. Observera att även hemresan behöver vara inom denna period.

   Flygbolaget TUI fly kräver att du har med dig ett läkarintyg för alla flygningar efter 28:e graviditetsveckan.

  • Vecka 29 – 36
   För flygresor som är 8 timmar eller mer får du flyga till och med den 34:e graviditetsveckan. Till och med den 36:e graviditetsveckan går det bra att resa på flygningar inom EU.
  • Vecka 37 – 40
   På grund av säkerhetsskäl kan du inte flyga med TUI fly.
  • Tvillingar eller fler:
   Om du väntar tvillingar behöver din hemresa vara senast under vecka 32.

  Om du inte har något läkarintyg kan vi kräva en undersökning av dig på resmålet. Du får själv stå för kostnaden om undersökningen är avgiftsbelagd.

  Observera att detta är TUI fly egna regler. Utöver detta har varje enskilt land sina egna regler. Du bör därför söka information hos landets ambassad samt hos ditt försäkringsbolag om vad som gäller för din semesterresa.

  Till exempel vid resor till Turkiet måste du efter 28:e veckan ha med dig ett läkarintyg på engelska. Allmänna försäkringsvillkor omfattar ofta bara perioden till och med vecka 28, så hör med ditt försäkringsbolag före avresa.

  För uppdaterad information vänligen se TUI flys hemsida, följ länken nedanför.

  Läs mer här