Resor
till
Istanbul

Pris från

...

Våra hotell

32 st

Prisnivå

Prisexempel från Alanya
  • Pizzaca 60:-
  • 1 liter vattenca 6:-

Fakta

Visa all fakta
  • ValutaTurkiska lira (TRY)
  • Tidsskillnad+1 timme
  • HuvudstadAnkara
  • SpråkTurkiska
  • Folkmängd15 067 724

Resor till Istanbul

Istanbul

Istanbuls 8 500 år gamla historia har tillåtit staden att formas av tidens tand, fylld av uppgångar och fall. Storslagna Blå moskén och Topkapipalatset, glödande solnedgångar vid Bosporen, coola barer och utsökta baklavas är bara några anledningar till dess popularitet. Med sin unika plats mellan två kontinenter, Europa och Asien, väst och öst, har den i årtusenden agerat både skiljelinje och smältdegel för otalet människor, religioner, kulturer och händelser.

“Om jorden vore en enda nation, skulle Konstantinopel vara dess huvudstad.” Det sa den franska kejsaren Napoleon Bonaparte en gång i tiden om det som idag heter Istanbul. Det säger en hel del om stadens rika historia, kultur och mångsidighet. Han var visserligen varken reseledare eller historiker, men han hade några sjömil under västen och en del städer att jämföra med.

Istanbuls sevärdheter

Konstantinopel, Byzantion, Istanbul…kärt barn har (haft) många namn. Om stadens väggar kunde tala hade de sprudlat av myter och legender. Det finns ingen annan stad som kan stoltsera med att vara hjärtat av två kontinenter. Istanbuls geografiska läge gör den till en konstant växande stad och flygresan till Istanbul är kort, ca 3,5 timmar från Stockholm. En av de mäktigaste sevärdheterna staden har att visa upp är floden Bosporen. Istanbuls behagliga väder gör att den är instagramvänlig året om, inte minst för sin makalösa solnedgång.
Ta dig upp i Galatatornet, någon terrass i stadsdelen Beyoğlu eller hoppa på en båt från hamnen Karaköy till områden Kadiköy för att fånga den enastående Istanbul-skylinen.

Blå moskén och Hagia Sophia

På tal om sevärdheter går varken Hagia Sophia eller Blå moskén obemärkta förbi. Den förstnämnda var nämligen världens största byggnad vid uppförandet år 537 och en bit framåt. Den har tjänat som mötesplats för både kristna ortodoxa och muslimer. Blå moskén, inspirerad av Hagia Sophia, har fått sitt namn av utlänningar för sina blå mosaikplattor och den är väldigt populär för sin storslagna kupol. Dess riktiga namn är egentligen Sultan Ahmet-moskén.

Shopping och mat i Istanbul

Istanbuls Grand bazaar ligger centralt i området Fatih och har över 4 000 affärer. Innanför historiska väggar och tak ligger de tätt, sida vid sida, och utgör ett myller av hantverk, mattor och porslin. Det är öppet alla dagar utom söndagar, så ägna några timmar åt att botanisera i denna färgglada labyrint av varor, dofter och människor. Ta dig sedan en kort tripp norrut för en döner-lunch på Taksimtorget. När du är mätt men inte helt och fullt belåten kan du skämma bort dig med baklavas, de traditionsenliga sötsakerna i filodeg med smaskig fyllning. Det är idag ett utbrett bakverk, men det sägs att den uppfanns just här, närmare bestämt i Topkapipalatsets kök.

Stränder runt Istanbul

Strandhäng, sol och bad kanske inte låter som någon naturligt del av Istanbulresan. Men faktum är att det finns ett gäng härliga stränder runt och kring staden. Yeşilköy Çiroz Beach och Florya Güneş Beach är populära för sina gyllene sandstränder och det tar bara en halvtimme att ta sig dit med bil. Åker du dubbla tiden norrut finner du vackra Burc Beach vid Svarta havet, där det bland annat är populärt med kitesurfing.

Res till Istanbul med TUI

Våra resor till Istanbul går med reguljärt flyg vilket innebär att reslängderna är flexibla. Vi har inga guider på resmålet men du når vårt onlinecenter med telefon, mejl eller sms – både före och under resan.

Restyper i Istanbul