TUI Airways - TOM

TUI Airways bildades 1962 (hette då Britannia) och är idag Storbritanniens största charterflygbolag.

TUI Airways har sitt huvudkontor vid Luton Airport, har en flotta av 77 flygplan och flyger till över 80 destinationer runt om i världen. TUI vann nyligen utmärkelser för att vara det mest punktliga och mest miljövänliga flygbolaget.

TUI Airways ingår i världens största charterflygbolagsgrupp, TUI Airlines. Där ingår även TUI fly i Sverige, TUIfly i Tyskland, Jetairfly i Belgien, Corsairfly i Frankrike och Arkefly i Holland. Den kombinerade flygplansflottan för TUI Airlines består av drygt 150 flygplan. Mer information om flygbolaget

TUI Airways tillåter ensamresande barn från cirka 14 års ålder, förutsatt att barnet känner sig trygg med situationen och att förälder eller annan vårdnadshavare väntar i flygplatsbyggnaden tills flyget har avgått.

Viktigt! Samsung Galaxy Note 7

På grund av den senaste tidens incidenter med den senaste versionen av Samsung Galaxy Note7; där det har rapporterats att telefonerna har fattar eld eller exploderar under laddning.

Samsung återkallar dessa enheter och FAA (American Federal Aviation Administration) har gått in med stark avråda att inte att slå på eller ladda dessa enheter ombord på flygplan eller förvara dem i incheckat bagage.

"TUI Airways" sätter alltid säkerheten först och har därför beslutat att det är förbjudet att använda eller ladda Samsung Galaxy Note 7 ombord på flygplanen.

Enheten är inte tillåtet i incheckat bagage, men kan föras ombord så länge den inte är påslagen eller laddas under flygningen.

Samsung Galaxy Note 7 - flygningar till Mexico

Mexico har utfärdat ett förbud att ta med Samsung Galaxy Note 7 ombord på flygningar till och från landet. Detta betyder att du varken får ta med den i det incheckade bagaget eller i handbagaget.

Flygningar till Thailand - e-cigaretter

I Thailand är det olagligt och straffbart att använda all form av e-cigaretter samt att ta med sig e-cigaretter in i landet.

Flygningar till Dominikanska Republiken

Pulverliknande materiel som smink, babypulver (talk), kaffe och kryddor, kan bara tas med i incheckat bagage, ej i handbagaget. Receptbelagda mediciner i pulverform är undantagna och kan tas med i handbagaget. Stängda behållare inspekteras för tecken på ändring eller manipulation av förpackning, för att säkerställa innehållet. Vi rekommenderar alltid att du tar med engelskspråkigt läkarintyg som kan visas upp om du medtager medicin i handbagaget.

 • Bagage

  Handbagage utan kostnad

  Ett handbagage per person får tas med kostnadsfritt. Maxvikten är då 5 kg och största storlek 55 x 40 x 23 cm.

  Incheckat bagage - tillval mot kostnad

  För väskor som du checkar in utgår en kostnad på 200–300:-, exakt pris för just din resa ser du i bokningen. Med TUI Airways får du då checka in 1 väska per person som väger högst 20 kg inklusive ditt handbagage. Alltså till exempel högst 17 kg incheckat bagage om handbagaget skulle väga 3 kg. Tänk också på att om två resenärer – som båda valt att köpa till bagage – trots det vill packa i samma väska får denna väga högst 32 kg. Regler för barnvagnar och extra bagagevikt hittar du här nedanför. Läs mer om vad som gäller för Premium Class nedan.

  Endast flyg

  Har du bokat endast flyg är incheckat bagage ett tillval mot kostnad, med undantag för Premium Class. Läs mer om vad som gäller för Premium Class nedan.

  Reslängd 3 veckor eller mer

  Om du reser tre veckor eller mer, och har bokat incheckat bagage som tillval, så har du rätt att ta med 30 kg bagage, inklusive 5 kg handbagage. OBS! Gäller endast t/r-resa.

  Barn under 2 år

  Reser du med barn som ännu inte fyllt två år får du kostnadsfritt checka in upp till 10 kg bagage per barn, oavsett om de vuxna i sällskapet bokat incheckat bagage eller inte. En eventuell sulky/barnvagn (se nedan) räknas inte in i frivikten på max 10 kg.

  Sulky/barnvagn

  Sulky/barnvagn får du ta med kostnadsfritt. TUI Airways rekommenderar att man hyr en väska (Airshell) som skydd för sulkyn/barnvagnen under transport – läs mer om Airshells här.

  Extra bagagevikt

  Har du behov av mer bagagevikt än vad som ingår i det vanliga tillvalet för incheckat bagage kan du förbeställa extra bagagevikt, till ett pris som är mer förmånligt än vad du får betala om du dyker upp med för tunga väskor vid incheckningen. Extra bagagevikt kan bokas fram till 4 dagar före avresa. Läs mer och boka

  Bagage i Premium Class

  Reser du i Premium Class ingår även det incheckade bagaget i resans pris, och dessutom med en högsta tillåten bagagevikt av 30 kg, inklusive ett handbagage på högst 5 kg. Du har också möjlighet att ta med dig en golfbag utan extra kostnad.

  Detta är inte tillåtet att packa i det incheckade bagaget

  Sådant du absolut behöver i direkt anslutning till/närmaste tid efter landning. Alla typer av medicin. Alla typer av nycklar. Alla typer av ömtåligt gods. Glasflaskor. Värdesaker, värdehandlingar eller stöldbegärligt gods så som pengar, kreditkort, smycken, mobiltelefon, kamera, dator, all övrig elektronik och tillbehör till dessa, oersättliga dokument, solglasögon, glasögon osv. TUI Airways ersätter inte förkomna eller skadade tillhörigheter av detta slag.
  Det är inte tillåtet att packa blöta kläder och handdukar i det incheckade bagaget då dessa kan förstöra övrigt innehåll. Blöta kläder och handdukar ska alltid placeras i handbagaget under flygningen. Flygbolaget ersätter inte för skador till följd av att blöta kläder och handdukar placerats i det incheckade bagaget.
  Flygbolagets ersättning för förkommet eller skadat bagage är begränsat, kom ihåg att se över din försäkring innan du reser.

  Läs mer

 • Specialbagage

  När du vill ta med dig skrymmande bagage, exempelvis sportutrustning, på resan är det både praktiskt och lönsamt att förboka på webben.

  Förhandsboka här

  Förboka - Du sparar 100 kronor

  Kommer du till incheckningen utan att ha förbokat läggs nämligen en avgift på 100 kronor ovanpå priserna i länken nedan. Som du ser skiljer sig priserna beroende på hur långt du ska resa. Som långdistans räknas resor med en beräknad flygtid på mer än sju timmar.

  Se priser och annan info här

 • Flygklasser

  Boeing 787 - Dreamliner

  Premium Class - B787

  När du flyger TUI Airways (Boeing 787) i Premium Class så ingår:

  • Breda säten med bättre benutrymme.
  • 10 kg extra bagagevikt (totalt 30 kg)
  • En golfbag utan extra kostnad
  • Tillgång till lounge på flygplatsen vid utresan under dag- och kvällstid.
   Stockholm-Arlanda (Menzies Business Lounge vid Pir A).
   Köpenhamn (Aviator Lounge) är tillgängliga 2 timmar innan avgång.
   Göteborg-Landvetter (Menzies Lounge) är tillgänglig 2 timmar innan avgång.
   På Luleå flygplats finns det ingen lounge men vid check in fås information om vad som serveras på restaurangen (ingår i Premium Class).
  • Separat incheckning vid utresan
  • Måltid där du vid huvudmålet väljer mellan två olika varmrätter. Barn under 12 år serveras en fast barnmeny/barnanpassad meny.
  • Fria drycker (dock ej champagne)
  • Personlig TV skärm i stolsryggen framför dig utan extra kostnad
   Observera
   - Premium Class bokas samtidigt som resan
   - Premium Class kan inte bokas med spädbarn 0-2 år

  Dreamliner Plus (B787-800)

  I TUI Airways Dreamliner Plus ingår:

  • Bekväma säten med extra benplats
  • Två måltider, vanligtvis en varm och en kall måltid
  • Tillgång till individuell TV-skärm utan kostnad med hörlurar för spel, musik och filmer. TV monitorn är placerad i stolsryggen framför dig.

  Dreamliner Class - B787

  I TUI Airways Dreamliner Class (Boeing 787) ingår:

  • Bekväma stolar med bra benutrymme
  • Möjlighet att ombord köpa access till individuell TV-skärm med hörlurar för spel, musik och filmer. TV monitorn är placerad i stolsryggen framför dig.
  • Enklare förtäring i form av en smörgåsbox*

  * På TUI Airways långflygningar med Boeing 787 rekommenderar vi att du köper till en varm måltid. Läs här om hur du bokar en varm måltid

 • Måltider ombord

  Standard måltid

  När du flyger med TUI Airways så har du möjlighet att boka måltid till din flygresa. Barn 2-11 serveras en speciell barnmeny.

  Vid bokning av måltid på flygningar under sommarsäsongen serveras du antingen en kall eller varm måltid.

  På flygningar till Thailand, Mexico och Dominikanska Republiken ingår alltid en smörgåsbox men då resan är lång rekommenderar vi att du bokar till en varm måltid.

  Du bokar måltiden hos TUI:

  • samtidigt som du bokar resan
  • under Min sida (fram till 7 dagar innan avresa)
  • via support på telefon 0771-84 01 00 (fram till 2 arbetsdagar före avresan)
  • Dessvärre tillåter vi generellt ingen egen mat ombord. Huvudorsaken är att vi då inte kan garantera säkerhet och komfort ombord för allergiker. I undantagsfall; om du t.ex. reser med ett spädbarn eller själv är allergiker, kan det finnas möjlighet att medta egen mat. Mer information till våra allergiska passagerare hittar du längre ner.

  Specialmat

  TUI Airways tillgodoser de vanligaste önskemålen när det gäller speciell kost eller diet.

  Specialmåltidernas innehåll och komposition växlar beroende på säsong och kökets råvaror, liksom var maten lastas (hemma eller på destinationen). Det här gör det svårt att specificera måltidens exakta innehåll för dagen. Däremot garanterar vi att måltiderna följer avsedda innehållsrestriktioner.

  Specialmaten beställer och betalar du hos TUI i samband med att resan bokas eller senast 2 dagar innan aktuell avgång. Du kan välja mellan följande alternativ:

  • Vegetarisk – innehåller ägg och mjölkprodukter
  • Vegan
  • Glutenfri
  • Diabetes
  • Laktosfri
  • Fläskfri

  Då vi ej har möjlighet att erbjuda specialmat som är barnanpassat tilldelas barn som bokat specialmat samma som vuxna.

  Allergi

  Som allergiker har du, när du flyger TUI Airways, möjlighet att beställa specialmat ombord enligt alternativen ovan. Lider du av svår allergi eller av flera olika allergier rekommenderar vi att du tar med dig egen mat ombord.

  Om du som allergiker tar med egen mat för förtäring ombord ber vi dig meddela TUI Airways kundservice (som handhas av TUI fly) så att de kan meddela vår besättning.

  Kontaktuppgifter:

  • Telefon: 0771-41 05 30 (vardagar 09.00- 18.00, lör-sön 10.00-16.00)
  • E-post: tuifly@tui.se (Glöm inte att ange ditt bokningsnummer)

  När TUI Airways i förväg får reda på att en passagerare har en luftburen nötallergi (eller en annan luftburen allergi) meddelar de den aktuella kabinpersonalen. De informerar övriga passagerare ombord och ber dem att visa hänsyn och inte öppna eventuellt medhavda produkter under flygningen. TUI Airways rekommenderar alltid allergiker att ha med sina allergimediciner i handbagaget.

  Det är viktigt att understryka att TUI Airways, trots uppmaning till medpassagerarna, aldrig kan garantera en nötfri flygning för de som lider av luftburen nötallergi. Detsamma gäller för alla luftburna allergier.

  Festmåltid, champagnefrukost eller uppvaktning

  På många av våra avgångar har du möjlighet att beställa festmåltid. Välj mellan en riktig festmåltid, en lyxig champagnefrukost eller förstklassig uppvaktning med både choklad och champagne.

  Festmåltid och uppvaktning bokas här

  Observera att du måste ha bokat standardmat hos TUI innan du bokar (uppgraderar) din måltid till en Festmåltid eller Champagnefrukost. Detta går endast att boka på utresan.

 • Sittplatser

  När du reser med TUI Airways finns möjlighet att mot betalning förboka vissa säten ombord.

  För att boka sittplats

  Du kan boka din favoritplats fram till fyra dagar före avresa. Bokning av sittplats handhas av TUI fly (TUI Airways systerflygbolag). Så här bokar du.

  • Boka enkelt online här
  • Via telefon: 0771-410 530. För bokning på telefon tas en administrativ avgift ut på 50 SEK

  Din plats ombord går att reservera fram till fyra dagar före avresa.

 • Taxfree

  Förbeställning av Taxfree varor

  När du flyger med TUI Airways kan du enkelt förbeställa dina taxfreevaror via webben.

  I vår Holidayshop kan du välja mellan fler än 800 märkesvaror, till priser som är upp till 70% lägre än i gallerian hemma.

  Du shoppar alltid med lägsta-pris-garanti!

  Klockor från GANT, smycken från Pilgrim, doftnyheter som Madonnas senaste, solglasögon från Ray-Ban och kosmetika från Lancôme, Clinique och YSL, är bara några exempel av vad du kan hitta i vår Holidayshop.

  När kan du beställa

  Du förbeställer dina varor från 30 dagar före avresan fram till 5 dagar före avresan till både ut- och hemresan. Ombord, på väg till ditt resmål, kan du komplettera din beställning för hemresan.

  Här beställer du dina varor

 • Incheckning

  Incheckningen öppnar mellan 2-3 timmar före avgång och stänger en timme innan avgång. Var gärna ute i god tid.

  Online check-in

  När du flyger med TUI fly eller TUI Airways och har förbokat din plats ombord kan du checka in online via datorn eller mobilen. Ett enkelt och bekvämt sätt att ha allt klart när du kommer till flygplatsen.

  Hur checkar jag in online?

  • Incheckningen öppnar 14 dagar före avresa och är öppen fram till 3 dagar före avresa. Dessutom kan du checka in online från 48 timmar före avresa till 15 timmar före flygets avgång.
  • När du checkar in online får du ett mobilt boardingkort.
  • Det går att checka in online när du ska resa från Stockholm-Arlanda, Köpenhamn, Göteborg, Malmö eller Luleå till utvalda resmål.
  • Reser du till Grekland, Spanien eller Cypern kan du dessutom checka in online på hemresan. (Undantag: Om resmålets flygplats inte har bagage drop off måste du checka in väskan som vanligt.)

  Om du har valt att inte förboka din sittplats blir du automatiskt tilldelad en plats. Då kan du checka in via datorn eller mobilen med start 48 timmar före avresa fram till 15 timmar före flygets avgång. Observera att det inte är möjligt att byta sittplats så nära inpå avresa.

  Tips: Förboka sittplats så att du kan checka in online i god tid och få en bekväm start på semestern.

  Checka in här

  Incheckningsautomater

  För att slippa incheckningsköer kan resande med TUI Airways använda incheckningsautomater på flygplatserna där sådana finns. Automaterna finns i incheckningshallen, ofta i anslutning till TUI Airways incheckningsdiskar och är tydligt märkta med researrangörens namn.

  Använd bokningskoden

  Genom att slå in bokningskoden som finns på färdhandlingen i automaten och följa instruktionerna checkar du enkelt in dig och ditt resesällskap.

  Automaten skriver till sist ut boardingkort och bagageremsor. Riv först av kvittot från bagageremsorna och spara. Fäst sedan remsan runt väskans handtag. Därefter lämnas bagaget vid incheckningsdiskens Bagage Drop där id-kontroll på samtliga i resesällskapet görs.

 • Service ombord

  Service ombord

  Ombord på TUI Airways flygningar tjänstgör vanligtvis engelsk kabinbesättning. På flygningar i Norden har de alltid med skandinavisktalande personal.

  Mat och dryck

  Ombord har du möjlighet att köpa olika drycker och förfriskningar till förmånliga priser från dryckesvagnarna som går genom kabinen under flygningen. Observera att det inte är tillåtet att dricka medhavd alkohol ombord på flyget.

  Vad som gäller för måltider ombord finner du här

  Filmer

  Reser du med TUI Airways, har du möjlighet att njuta av en egen TV-skärm med underhållning. Helt individuellt, med möjlighet att trycka paus när du vill, kan du ta för dig av ett stort utbud med bland annat

  • Toppaktuella biofilmer
  • Populära TV-serier
  • Disneyfilmer
  • Musik
  • Spel
  • Inspirationsfilmer från TUIs resmål

  Tillgång till underhållsystemet är inkluderat i Premium Class och Dreamliner Plus. I Dreamliner Class så tillkommer en avgift för att få tillgång till systemet. Denna avgift betalas ombord.

  Läs mer om klasser här

  Betalning ombord

  TUI Airways accepterar:

  • Alla de vanligaste betal- och kreditkorten (dock ej elektronkort)
 • Funktionshinder

  För er som rörelsehindrad resenär på TUI Airways.

  Det är viktigt att ni meddelar vid bokningstillfället om ni behöver assistans på flygplatsen. Med detta avses exempelvis bärhjälp eller att ni behöver en rullstol för att komma ombord på flygplanet.

  Resenärer med manuell rullstol ombedes att kontakta oss om höjden på rullstolen överstiger 86 cm vilket är max höjd. Går den manuella rullstolen och fälla ihop behöver detta inte rapporteras.

  Resenärer med eldriven rullstol måste ange längd, höjd, bredd, vikt samt batterityp samt om den ihopfällbar. För att säkerställa att plats finns ombord rekommenderar vi att informationen sändes till nedanstående e-postadress omgående i samband vid bokning– dock absolut senast 48 timmar innan flygets avgång.

  TUI Airways kundservice (handhas av TUI fly):

 • Gravid

  Beroende på var i graviditeten du befinner dig kan du behöva ha ett läkarintyg med dig på resan, följande regler gäller.

  • Vecka 0 - 28
   Du kan flyga utan särskilda restriktioner. Observera att även hemresa behöver vara inom denna period.
  • Vecka 29 - 36 TUI Airways kräver att du har med dig ett läkarintyg för alla flygningar mellan vecka 29-36 i graviditeten.
  • Vecka 37-40 På grund av säkerhetsskäl kan du inte flyga med TUI Airways.
  • Tvillingar
   Om tvillingar väntas gäller hemresa inom vecka 32.

  Om du har haft komplikationer under graviditeten ska ett läkarintyg medföras oavsett i vilken vecka du befinner dig i.

  Om du inte har något läkarintyg kan de kräva en undersökning av dig på resmålet. Du får själv stå för kostnaden om undersökningen är avgiftsbelagd.

  Observera att detta är TUI Airways egna regler. Utöver detta har varje enskilt land sina egna regler. Du bör därför söka information hos landets ambassad samt ditt försäkringsbolag om vad som gäller på ditt semesterresmål.

  Observera: Vid resor till till exempelvis Turkiet måste du efter 28:e veckan ha med dig ett läkarintyg på engelska. Allmänna försäkringsvillkor omfattar ofta bara perioden till och med vecka 28, så hör med ditt försäkringsbolag före avresa.