Resevaluta

Kort eller kontanter? Växla hemma eller på plats? Frågorna är många när man snart ska resa ut i världen – och svaren är inte alltid självklara. Här försöker vi bena ut de vanligaste sakerna våra resenärer brukar undra över.

Ska jag växla till mig kontanter före avresan?

De flesta tycker det känns tryggt att redan hemma skaffa lite av den lokala valutan, om man behöver göra utlägg direkt efter ankomsten. Men konsumentrådgivare brukar rekommendera att skaffa det mesta av sina kontanter genom automatuttag på resmålet, eftersom kursen då ofta är förmånligare, trots vissa avgifter (se nedan). Undvik om möjligt att växla större belopp i hotellreceptionen eller på små lokala växlingskontor, där är kursen nästan alltid sämre.

Hur mycket kostar automatuttag utomlands?

Reglerna är komplicerade och beror på vilken kortutgivare och korttyp du har. De flesta kort gör ett påslag för valutaväxling, ofta mellan en och två procent. Till det kommer en uttagsavgift, som dock med vissa typer av kort kan vara 0 kr inom EU. Utanför EU får du räkna med 25–45 kr beroende på kort. Oftast är detta en fast avgift oberoende av hur mycket du tar ut, vilket medför att det lönar sig att ta ut större belopp åt gången. Men dåfår du å andra sidan mer kontanter att bära omkring på, så beslutet måste grundas på vad som känns bäst för dig.

Kostar det även extra att betala med kort på resan?

Ja, nästan alltid, men återigen beror det på villkoren för just ditt kort. Det du sällan slipper undan är valutaväxlingsavgiften på mellan en och två procent av beloppet du ska betala. Kolla villkoren för just ditt kort, och om du har flera kan det hända att det ena ärmer förmånligt än den andra. Viktigt att känna till är också det som står i nästa punkt.

Ska jag välja svensk eller lokal valuta vid kortbetalning?

Både i uttagsautomater och vid kortbetalning får du ofta frågan vilken valuta du villanvända. Tumregeln är då att välja landets egen valuta, eftersom en omräkning tillsvenska kronor oftast innebär att ditt köp blir några procent dyrare.

Hur ska jag tänka om kortsäkerhet?

Varken vi på TUI eller någon annan kan utfärda garantier mot skimning och andra kortbedrägerier. Precis som hemma måste du iaktta normal försiktighet och skydda din kod. Använd bara kortet i stora och väletablerade butiker och restauranger som du känner förtroende för och låt helst inte den som tar emot betalningen gå iväg med ditt kort. Så fort du känner dig tveksam är det säkrare att betala kontant.

Vad gör jag om jag blir av med kortet?

Det viktigaste är att spärra kortet genast. Lägg in telefonnumret till din spärrservice som en anteckning i mobilen. Vare sig du tror att du tappat kortet eller blivit bestulen bör du sedan anmäla förlusten till den lokala polisen.