SAS (charter) - SK

SAS (eller Scandinavian Airlines) är ett flygbolag baserat i de skandinaviska länderna.

SAS grundades 1946 och bolaget ägs idag till hälften av de tre ländernas regeringar (21,4 % av Sverige, 15,1 % av Norge och 14,3 % av Danmark) och till hälften av privata investerare.

SAS har omfattande reguljär verksamhet men flyger också en hel del charter.

Viktig information – Samsung Galaxy Note 7

Observera att speciella regler finns angående användningen av Samsung Galaxy Note 7, läs mer här

 • Bagage

  Handbagage

  Ett handbagage per person får tas med kostnadsfritt. Största tillåtna storlek är 55 x 40 x 23 cm och i Economy Class får handbagaget väga högst 5 kg. Flyger du i klassen Charter Plus är maxvikten 8 kg.

  Incheckat bagage - tillval mot kostnad

  För väskor som du checkar in utgår en kostnad på 200–300:-, exakt pris för din resa ser du i bokningen. Med SAS Charter får du då checka in 1 väska per person som väger högst 20 kg. Tänk också på att om två resenärer – som båda valt att köpa till bagage – trots det vill packa i samma väska får denna väga högst 32 kg. Regler för barnvagnar och extra bagagevikt hittar du här nedanför.

  Endast flyg
  Har du bokat endast flyg är incheckat bagage ett tillval mot kostnad, med undantag för Charter Plus. Se nedan.

  Barn under 2 år

  Reser du med barn som ännu inte fyllt två år får du kostnadsfritt checka in upp till 10 kg bagage per barn, oavsett om de vuxna i sällskapet bokat incheckat bagage eller inte. Däremot tillåts inget handbagage för barn under 2 år. En eventuell sulky/barnvagn (se nedan) räknas inte in i frivikten på max 10 kg.

  Barn 2 – 11 år

  För barn mellan 2 och 11 år gäller samma bagageregler som för vuxna. Dock räknas en eventuell sulky/barnvagn in i den totala bagagevikten.

  Reslängd 3 veckor eller mer

  Om du reser tre veckor eller mer, och har bokat incheckat bagage som tillval, så har du rätt att ta med 30 kg bagage. OBS! Gäller endast t/r-resa.

  Charter Plus

  Om du reser i klassen Charter Plus, och har bokat incheckat bagage som kostnadsfritt tillval, så får du checka in 30 kg bagage oavsett reslängd.

  Sulky/barnvagn

  En hopfällbar sulky/barnvagn får medtas kostnadsfritt för spädbarn 0–2 år. För att undvika skada under flygresan rekommenderas att packa sulkyn/barnvagnen i en platspåse/airshell – läs mer om Airshell.

  Läs mer

  Extra bagagevikt

  Har du behov av mer bagagevikt än vad som ingår i det vanliga tillvalet för incheckat bagage kan du förbeställa extra bagagevikt, till ett pris som är mer förmånligt än vad du får betala om du dyker upp med för tunga väskor vid incheckningen. Extra bagagevikt kan bokas fram till 4 dagar före avresa. Läs mer och boka här

 • Specialbagage

  När du vill ta med dig skrymmande bagage, exempelvis sportutrustning, på resan är det både praktiskt och lönsamt att förboka på webben.

  Förhandsboka här

  Saknas ditt bagage i webshopen?

  Vill du boka någon typ av specialbagage som inte finns i listan här nedan är du välkommen att kontakta TUIs kundtjänst för information om vilka möjligheter som finns för att få med ditt bagage. TUIs kundtjänst kontaktar du via:

 • Flygklasser

  På vissa av SAS flygningar finns det följande klasser.

  Charter Plus

  När du flyger med SAS i Charter Plus ingår:

  • Placering i främre delen av flyget.
  • 10 kg extra bagagevikt, totalt 30 kg i incheckat bagage.
  • 3 kg extra handbagage (totalt 8 kg)
  • Separat incheckning vid utresan
  • Måltid
  • Fria drycker (dock ej champagne)

  Economy class

  SAS standardservice för deras charterflygningar.

  • Incheckat bagage kan läggas till mot en avgift
  • 5 kg i handbagage
  • Måltid ingår ej, måste förbeställas hos TUI. Läs mer här
  • Dryck går att köpa ombord

  Boka lounge

  Förutom ovanstående flygklasser så finns det möjlighet att boka ett besök i SAS lounge när du flyger från Arlanda, Landvetter eller Kastrup.

  Här kan du boka lounge

 • Måltider ombord

  Standard måltid

  När du flyger med SAS har du möjlighet att boka måltid till din flygresa.

  Du bokar måltiden hos TUI:

  • samtidigt som du bokar resan.
  • under Min sida (fram till 7 dagar innan avresa)
  • via support på telefon 0771-84 01 00 (fram till 2 arbetsdagar före avresan)

  Specialmat

  SAS tillgodoser de vanligaste önskemålen när det gäller speciell kost eller diet. Specialmåltidernas innehåll och komposition växlar beroende på säsong och kökets råvaror, liksom var maten lastas (hemma eller på destinationen). Det här gör det svårt att specificera måltidens exakta innehåll för dagen. Däremot garanterar vi att måltiderna följer avsedda innehållsrestriktioner.

  Specialmaten beställer och betalar du hos TUI i samband med att resan bokas eller senast 2 dagar innan aktuell avgång. Du kan välja mellan följande alternativ:

  • Vegetarisk
  • Vegan
  • Glutenfri
  • Laktosfri
  • Diabetes
  • Fläskfri

  Allergi

  Som allergiker har du, när du flyger SAS, möjlighet att beställa specialmat ombord enligt alternativen ovan.

  Om du har nötallergi råder vi er att informera SAS kabinpersonal om detta vid ombordstigning. Kabinpersonalen ombord kommer då att göra övriga passagerare uppmärksammade på att det finns en allergiker ombord.

  Allergimedicin

  Om du har behov för allergimedicin måste du själv ta med detta på din resa. SAS har inte allergimediciner ombord och vår kabinpersonal kan inte administrera dessa läkemedel.

  Det är viktigt att understryka att SAS, trots uppmaning till medpassagerarna, aldrig kan garantera en nötfri flygning för de som lider av luftburen nötallergi.

 • Sittplatser

  När du reser med SAS finns möjlighet att mot betalning förboka vissa säten ombord.

  För att boka sittplats

  Du kan boka din favoritplats från dagen efter det du bokat din resa hos TUI (observera max 120 dagar före avresa) fram till 4 dagar före avresa.

  Boka enkelt online här

 • Taxfree

  Förbeställning av Taxfree varor

  När du flyger med SAS kan du enkelt förbeställa dina taxfreevaror via webben.

  När kan du beställa

  Du förbeställer dina varor från 30 dagar före avresan fram till 5 dagar före avresan till både ut- och hemresan. Ombord, på väg till ditt resmål, kan du komplettera din beställning för hemresan.

  Här förbeställer du dina Taxfree varor

 • Incheckning

  Incheckningen öppnar mellan 2-3 timmar före avgång och stänger ca en timme innan avgång. Var gärna ute i god tid.

  Incheckningsautomater

  För att slippa incheckningsköer kan resande med SAS charter använda incheckningsautomater på flygplatserna där sådana finns. Automaterna finns i incheckningshallen, ofta i anslutning till SAS charters incheckningsdiskar och är tydligt märkta med researrangörens namn.

  Online Check-in

  Om du har förbokat sittplats ombord på flygplanet har du möjlighet göra din incheckning online för utresan. Detta är endast möjligt för passagerare som reser från följande flygplatser i Sverige: Arlanda, Göteborg, Kalmar, Kiruna, Luleå, Malmö och Umeå.

  Om du gör förändringar i din bokning (t ex namn) efter att du genomfört din online-incheckning kommer incheckningen inte längre gälla. Du kan då välja att göra en ny incheckning online eller checka in via incheckningsdisken.

  Incheckningen är öppen mellan 14 till 4 dagar innan avresa. Incheckningen gör du smidigt genom att logga in på länken nedan och välja Internet check-in.
  Internet check-in

  Bagage - Online Check-in

  Checkar du in online med bokat bagage måste du också skriva ut bagagetag.

 • Service ombord

  Mat och dryck

  Ombord har du möjlighet att köpa olika drycker och förfriskningar till förmånliga priser från dryckesvagnarna som går genom kabinen under flygningen.

  Filmer

  SAS visar inga filmer ombord.

  Betalning ombord

  SAS charter accepterar:

  • alla nordiska valutor (SEK, NOK, och DKK)
  • Visa, Mastercard, American Express och Diners
 • Funktionshinder

  Det är viktigt att ni vid bokningstillfället meddelar om ni behöver assistans på flygplatsen. Med detta avses exempelvis bärhjälp eller att ni behöver en rullstol för att komma ombord på flygplanet. Assistans på flygplatsen bokas i samband med resans bokning hos TUI.

  Om ni känner er osäkra så kontakta TUIs kundservice:

  • Telefon: 0771-84 01 00
 • Gravid

  Följande regler gäller när du flyger med SAS Scandinavian Airlines:

  • Fram till fyra veckor före förväntad förlossning
   Det finns inga särskilda begränsningar. Observera att även hemresan behöver vara inom denna period.
  • Från fyra till två veckor före förväntad förlossning Du behöver fylla i ett särskilt formulär som ska sändas in till SAS Medical Department. Detta formulär laddar du ned via länken nedan. Notera att restiden inte får överstiga fyra timmar.
  • Mindre än två veckor till förväntad förlossning På grund av säkerhetsskäl kan du inte flyga med SAS Scandinavian Airlines.
  • Tvillingar eller fler Fram till 12 veckor före förväntad förlossning finns det inga särskilda begräsningar. Observera att även hemresan behöver vara inom denna period.

   Från tolv till åtta veckor före förväntad förlossning behöver du fylla i ett formulär som ska sändas in till SAS Medical Department. Länken finner du nedan. Om det är mindre än åtta veckor kvar till förväntad förlossning kan du av säkerhetsskäl inte flyga med SAS.

  Du hittar intyget på SAS charters hemsida Observera: För resor till andra länder kan kan andra regler gälla, vi rekommenderar därför att du kontrollerar med ditt eget försäkringsbolag.