Spela padel utomlands - här är bästa hotellen för padeltennis

Kanske har du hört talas om den heta racketsporten padel? Sporten som just nu växer med rekordfart runt om i Europa. Ett bra tillfälle att testa den nya sporten är faktiskt på semesterresan och framför allt i Spanien där det är landets näst största sport. Med TUI kan du ganska enkelt göra din egen semester till en padelresa.

Enkelt uttryckt är padel en komprimerad form av tennis som spelas på en bana med höga väggar runt om och där du kan använda studsen. Du spelar med ett speciellt relativt stumt racket och en något lättare variant av tennisboll. När det kommer till vem som vinner och att räkna poäng är det samma upplägg som i tennis, men det är mycket enklare att lära sig grunderna och att komma igång med att spela padel. Till exempel finns ingen komplicerad serve som i tennis. Efter några minuter kan i stort sett vem som helst vara igång och spela, oavsett ålder och rörlighet.

Gör semesterresan till en padelresa

Padel växer i Sverige

Sporten växer enormt i Sverige och just nu finns det ungefär 250 banor runt om i landet och det byggs löpande nya hela tiden. Inte minst kända sportprofiler som Zlatan Ibrahimovic, Jonas Björkman, Markus Rosenberg, J-O Waldner och Peter Forsberg är några profiler som har investerat i padel. Tidigare landslagsbacken Olof Mellberg är numera elitspelare i Sverige och ofta syns programledarna Patrik Ekwall, Martin Björk eller Jesper Hussfeldt i en padelhall. En av anledningarna till sportens popularitet är att den sociala delen av padel är stark, det finns en tilltalande positiv kultur där spelarna berömmer fina slag och prestationer. Vid tveksamma fall spelar man om bollen hellre än diskuterar saken i flera minuter.

Att spela padel är stort i Spanien

Padel upplevs trots många fina hallar i Sverige bäst i sol och värme utomhus i en av sportens föregångsländer Spanien. Exakt var sporten kommer ifrån är lite oklart men den är störst, och spelas bäst, i Spanien och Argentina. Här är det vanligt att hela familjen går iväg till padelbanan, spelar en timme och har kul tillsammans. Priset för banhyra och en tränare är dessutom en bråkdel av vad du får betala för liknande aktivitetet i Sverige. Padel har precis som kulturen runt Medelhavet en varm, vänlig och välkomnande karaktär, det märks extra tydligt på de spanska klubbarna där personalen ofta hjälper till att para ihop dig som spelare med andra på rätt nivå för att det ska bli ett så bra och njutbart spel som möjligt. De kan sedan hjälpa dig komma med och spela mer organiserade små klubbturneringar.

padel på resa TUI
Padel finns i 78 länder och är en snabbt växande sport.

På många av TUIs resmål och hotell finns möjligheten att testa padel, boka gärna en lektion med en lokal tränare, ta med ett par kompisar eller familjen och skapa din egen padelresa.

Det här är padel

Sporten padel härstammar från Mexico på 60-talet och speciellt entreprenören Enrique Corcuera som byggde en egen komprimerad tennisbana med murar runt. Via honom kom sedan sporten till Spanien med Alfonso de Hohenlohe som byggde de första banorna i Marbella. Under en längre tid var det en sport för en elit, men på 1980-talet började allt fler ägna sig åt racketsporten och 1988 bildades det första padelförbundet – i Argentina. Idag är sporten som störst i Spanien med fem miljoner utövare och landets näst största sport. Padel finns i 78 länder och har över 12 miljoner aktiva spelare.

Padel kommer ursprungligen från Mexico.

10 hotell med padelbana

  • Club Jandia Princess på Fuerteventura Hotellet Club Jandia Princess är beläget vid stranden Playa de Esquinzo. Koppla av i den tropiska trädgården och ta ett svalkande dopp i poolen. Läs mer om Club Jandia Princess, Fuerteventura.

  • RIU Helios i Bulgarien, Sunny Beach Riu Helios med All Inclusive-koncept är beläget precis vid den långa stranden i Sunny Beach och nära shopping. Här behöver du inte välja mellan havet eller poolen, du får båda. Här finns tennisbana som du kan spela padel på. Läs mer om RIU Helios, Bulgarien.

  • TUI Family Life Orquidea TUI Family Life Orquidea har ett mycket centralt läge inom Bahia Feliz nära strandpromenaden. Här hittar du restauranger, barer, det stora poolområdet, scenunderhållningen och många av de aktiviteter som erbjuds i semesterbyn. Läs mer om TUI Family Life Orquidea här.

  • Meliá Fuerteventura Som ett slott i avkopplingens tjänst höjer sig Melía Fuerteventura bland palmer, just där Jandiahalvöns sanddyner övergår i glittrande hav. Hotellet har flera pooler och restauranger, spa, surfcenter, racketsporter och aerobicspass. Samtidigt bjuder naturen på den mest meditativa inramning du kan tänka dig – bara hav, himmel och kullar av guldgul sand så långt ögat når. Läs mer om Meliá Fuerteventura.

  • Martinique, Magaluf Martinique ligger några minuters promenad från allt som Magaluf har att erbjuda. Här kan du välja mellan boende i lägenhet och rum. All Inclusive finns att boka som tillval. Under sommaren är hotellet populärt bland festglada ungdomar. Läs mer om Martinique i Magaluf.

  • Robinson Club Cala Serena Lugnt beläget i en vik med gröna omgivningar ligger Robinson Club Cala Serena. Träning, god mat och avkoppling står i centrum och ditt välmående i fokus. Sportaktiviteter, 13 tennisbanor, flera pooler, solterrass med havsutsikt, chill out-bar, tapas och goda viner. Helpension ingår! Läs mer om Robinson Club Cala Serena

  • RIU Palace Oasis Riu Palace Oasis har ett kanonläge alldeles intill Maspalomasstranden och fyrtornet. Du bor omgiven av en stor trädgård med palmer och konstgjorda sjöar. Hotellet har spa, flera tennisbanor och uppvärmd pool. Läs mer om RIU Palace Oasis.

  • Club La Santa Hotell Club La Santa är valet för dig som vill ha en aktiv sportsemester. Här har du nämligen fri tillgång till mer än 30 olika sporter, instruktioner, utrustning, turneringar, klasser, sociala evenemang, underhållning och mycket mer. Läs mer om Club La Santa.

  • Radisson Blu Resort & Spa Radisson Blu Resort & Spa Mogan i Puerto de Mogan på Gran Canaria passar dig som vill ha ett semesterboende av högsta klass. Här finns flera pooler, restauranger, barer och spa. För den aktive finns det tennis, padeltennis, dygnet-runt-öppet gym, och barnklubb. Läs mer om Radisson Blu Resort & Spa

  • ClubHotel Riu Bambu ClubHotel Riu Bambu i Punta Cana ligger direkt vid den vita sandstranden Arena Gorda. Ett familjevänligt hotell med drömläge, aktiviteter för stora och små och totalt fem pooler. Läs mer om ClubHotel Riu Bambu.

Känner du att tennis är mer din grej erbjuder vi en mängd hotell med tennismöljigheter och även tennistränare - läs mer om vår tennisresor.
Text: Mårten Skånman