Resa med bebis

Resa med bebis – tips och råd

Många föräldrar kan tänka sig utlandsresor även med riktigt små barn medan andra hellre väntar lite. Vad som passar dig och din bebis kan bara du själv avgöra, men här har vi samlat praktisk information om saker att tänka på vid resor med barn under två.

Bebisen behöver pass

Även de minsta barnen måste ha eget pass vid utlandsresor. Ansök på vanligt vis vid någon av polisens passexpeditioner. Både du och bebisen behöver vara med vid ansökan och dessutom ska du lämna in en blankett med underskrivet medgivande från samtliga vårdnadshavare. Läs mer på polisens sida om pass för barn och ungdomar, där du också kan ladda ner och skriva ut blanketten.

Flygresan

Enligt internationella flygregler räknas barn som ännu inte fyllt två år som spädbarn (eller på engelska ”infants”). De får inget eget säte på flyget utan sitter i knät på sin vårdnadshavare. Någon måltid för bebisen ingår inte (även om vissa flygbolag kan bjuda på till exempel fruktpuré och vatten). Ombord på flyget kommer kabinpersonalen att låna ut ett särskilt säkerhetsbälte och en liten flytväst till din bebis samt instruera dig om hur dessa saker ska användas.

Barnvagn på flyget

De flesta flygbolag tillåter att du tar med 10 kg extra bagagevikt per spädbarn. Utöver det har du även rätt att ta med en barnvagn på flyget. Då är det viktigt att du före incheckning förpackar vagnen väl, till exempel genom att ta av hjulen och lägga vagnen i en stöttålig förpackning. Påsar som skyddar vagnen mot smuts går att köpa på de flesta svenska flygplatser och ett skydd mot stötskador får den som hyr transportväskan Airshell. På vår blogg TUI Inspiration finns en artikel med tips om att flyga med barnvagn.

På resmålet

Självklart ansvarar du själv för ditt barns hälsa och välbefinnande. Därför är det ett gott råd att ta reda på så mycket du kan om förutsättningar och eventuella risker med en viss resa du planerar. Här är några tips:

  • Läs på rekommendationer om solskydd och tänk på att solen på sydliga breddgrader är många gånger starkare än hemma. Säkrast är att använda heltäckande klädsel även vid bad och att undvika solen så mycket som möjligt, särskilt mitt på dagen. Se också till att barnet får i sig extra mycket vätska.
  • Lev dig in i hur vardagliga situationer under resan kan bli och fundera igenom om du till exempel skulle uppleva folkmyller, trafik, nöjesliv eller branta backar som ett problem. För vissa spelar sådant ingen roll, andra kan tycka att det försämrar upplevelsen.
  • Resmålstexten och hotellbeskrivningen kan ofta ge dig en bra bild av barnvänligheten för en viss resa du planerar. Behöver du veta mer är du alltid välkommen att ringa TUIs säljare för råd och tips – tel 0771- 84 01 00.
  • Om spjälsäng finns på hotellet hittar du information om det i hotellbeskrivningen under rubriken Barn & Ungdomar. Spjälsäng kan vara mot kostnad.

Åldersgränser för kryssning

För att kunna åka på kryssning måste spädbarn vara minst 6 månader för att kunna följa med. På resrutter som går över atlanten måste spädbarn vara minst 12 månader för att kunna resa. Detsamma gäller om seglingsrutten innehåller tre eller flera sammanhängande dagar till sjöss. Åldern räknas från kryssningens första dag.

Trevlig resa med bebis!