Ska du flyga med barnvagn? Läs det här först!

Vi får ofta frågor om hur man gör med barnvagnen när man flyger. Här har vi samlat våra svar, personliga tips och några saker att tänka på när du reser med barnvagn.

Får man ta med barnvagnen på flyget?

Nja. Huruvida du får ta med dig barnvagnen på flyget, in i kabinen, beror på flygbolaget. Här kan du läsa mer om vilka bagageregler som gäller när du reser med TUI. Det finns några få barnvagnar som är så pass kompakta att de kan vara möjligt att ta med som handbagage in i kabinen men kom alltid ihåg att kolla bagageregler som gäller för det flygbolaget som du flyger med:

 • GB Pockit

  är kanske den minsta resevagnen på marknaden, nackdelen är att inte har vilo-/liggläge.

 • Babyzen Yoyo

  är en annan populär resevagn som dessutom går att fälla till liggläge, men så är den också lite större. Kolla med just ditt flygbolag om den får tas med in i kabinen.

 • Carena Kobbe

  är ännu lite större, men ändå väldigt kompakt och smidig, och så är den också lite billigare än Yoyon.

Personligen reser undertecknad just nu med en Easywalker Mosey by Mini. Den går inte att ta som handbagage på flyget men är enkel att fälla och packa ihop. Den är liten och smidig men ändå robust så den funkar lika bra i en storstad som på sol och badsemester. Den har dessutom en riktigt bra sufflett, perfekt för siesta i skuggan.

resa med barnvagn
Eftermiddagslur i en Easywalker Mosey på Mallis.

Paraplyvagnar då?

Andra smidiga vagnar att resa med är så kallade paraplyvagnar. De blir väldigt långsmala och lätthanterliga ihopfällda. Dock är de för långa att ha som handbagage. Passar kanske bäst för lite äldre småbarn som också kan gå själva.

Hur checkar man in barnvagnar?

Barnvagnar räknas som specialbagage och behöver ofta checkas in i en speciell disk på din flygplats. Vill du skydda vagnen mot smuts finns det speciella plastpåsar att köpa. Tänk på att barnvagnarna inte är designade för flygplatsens bagagehantering och kan få utstå en del. Vill du skydda vagnen lite extra finns det speciella transportväskor att hyra, Airshells, som kan bokas i förväg. När du checkar in din vagn är det bäst att plocka isär lösa delar som hjulen. Ett alternativ kan vara att köpa en billig begagnad vagn som du inte är rädd om på samma sätt.

Finns det lånevagn på flygplatsen?

På de största skandinaviska flygplatserna finns det sittvagnar av enklare modell att låna. Kom dock ihåg att samma möjlighet kanske inte finns på flygplatsen på ditt resmål, däremot kan du ibland få behålla din egen barnvagn ända fram till gaten på vägen hem.
Bärsele eller bärsjal är toppen på flygplatsen när du reser med små barn. Det ger dig båda händerna fria till bagage och taxfree-shopping. De kan även komma väl till pass ombord på flyget. Somnar den lilla i famnen är det skönt att kunna vila armarna.

Vad ska man tänka på när man tar med barnvagnen på semestern?

Utomlands är det inte alltid lika lätt att ta sig fram med barnvagn. Det kanske inte finns trottoarer, och finns det kan de vara ojämna eller ha mycket höga trottoarkanter. Det påverkar främst vagnar med mycket små hjul och trehjulingar.
På varma sol- och baddestinationer är det bra om barnvagnen har en lång sufflett, det ger bra solskydd och skugga för ditt barn. Du kan även få användning för ett litet solparasoll att fästa på ramen eller så kallade solgardiner eller extra solskydd att fästa i suffletten om den inte är tillräckligt lång.

Kan man hyra barnvagn på resmålet?

Ja! Reser du till våra extra familjevänliga hotell, Family Life och Blue Star, finns det möjlighet att hyra sittvagnar under din semester. Du slipper då släpa på din egen och vagnen väntar på ditt hotell. Kom ihåg att förboka bara.
Här kan du läsa fler smarta tips om att resa med barn.

Uppdatering 2019

De 3 ovan nämna resevagnar GB Pockit, Babyzen Yoyo och Carena Kobbe har de senaste åren alla kommit ut med uppdaterade modeller. Nya funktionaliteter har lagts till men de är fortfarande väldigt kompakta när de fälls ihop. Alla tre kan tas som handbagage, beroende på vad som gäller hos just ditt flygbolag.

Nya modeller av barnvagnar som också fungerar mycket bra som resevagnar är:

 • Baby Jogger City Tour är en mycket kompakt, smidig och prisvärd vagn. En smart väska ingår, där du kan packa ner vagnen och bära den som ryggsäck.
 • Axkid Life har smidig ihop fällning, fullt liggläge och reglerbart fotstöd.
 • Mountain Buggy Nano har hög maxvikt och är ganska rymlig men lyckas ändå bli relativt liten när den fälls ihop.
 • Det tyska märket Cybex har också släppt en serie med vagnar under namnet Eezy S. De går att fälla ihop och fälla ut med bara en hand, de står av sig självt i ihop fällt läge (istället för att välta omkull på golvet alltså) och modellen Twist är dessutom roterbar så du enkelt kan växla mellan att ha den framåtvänd eller bakåtvänd. Du hittar Eezy S vagnarna i TUI Shop.

Själv hade undertecknad en paraplyvagn på senaste resan. En Chicco Liteway som passade perfekt nu när barnet blivit lite större. Den verkade sval och skön för barnet, tog sig fram okej på ojämnt underlag och var väldigt prisvärd.

I vår artikel om att flyga med spädbarn tipsar vi även om andra smarta reseprylar, visste du tex att det finns små "hängmattor" som kan användas som en babysitter på flyget?

Trevlig resa!