Allergier & matintolerans

Att resa med allergi eller matintolerans

På hotellet

Specialkost såsom glutenfri eller laktosfri mat kan vara svårt att finna i vissa länder då det inte är lika vanligt med allergier utomlands som i Sverige. Du kan alltså inte räkna med att det ska finnas på det resmål du har valt. I Asien är det generellt mycket nötter och jordnötter i maten. Skaldjur är också en vanlig smaksättning i många länder, även de gånger man inte beställer in skaldjursrätter. På de hotell vi samarbetar med och på de restauranger och butiker som finns på resmålen kan det vara svårt för personalen att förstå hur viktigt det är att en person som är allergisk inte får i sig det födoämne som hon/han är allergisk mot. Vi som researrangör har ytterst liten påverkan på tillagningsmetoder och utbud av specialmat på de hotell vi samarbetar med världen över.

Vi rekommenderar personer med allergier att vara extra försiktiga och observanta vid matbeställning och att även ifrågasätta tillagningsmetod. Ibland kan även språket vara en begränsning, därför kan det underlätta om du har med dig Celiakiförbundets översättningskort på resan.

Det är viktigt att du kontaktar våra säljare inför resan för att vi ska kunna vara behjälpliga med ditt val av lämpligt hotell och resmål. Vi vill uppmärksamma pälsdjursallergiker om att det finns hotell runt om i världen som godkänner att hotellgäster tar med husdjur på rummet. Det är också viktigt att alltid uppge på din bokning att ni önskar specialkost. Det är emellertid ingen garanti att det kommer att fungera helt utan problem ändå. Informera även hotellet vid ankomst om allergin så att de kan ordna en träff med restaurangpersonal som i sin tur kan gå igenom matutbudet tillsammans med er. Vi rekommenderar även personer med särskilda behov att ta kontakt med Guide Online via mail två veckor före avresa för att stämma av vad som gäller på just ditt hotell och resmål.

TUI Family Life

På våra TUI Family Life-hotell kan de servera en viss nivå av specialkost. Det handlar då framförallt om specialkost för kunder med glutenallergi, nötallergi och laktosintolerans. Vi har tillsammans med våra TUI Family Life-hotell ett kontinuerligt utvecklat arbete för att kunna erbjuda specialkost men vi vill samtidigt poängtera att utbudet inte är lika omfattande som för icke-allergiker. Det kan vara bra att ta med sig lite enklare matvaror hemifrån då det ibland är svårt att hitta utomlands. På vissa av våra TUI Family Life-hotell får du vid ankomst fylla i ett allergikort i receptionen.

Om du har frågor rörande specialkost går det bra att kontakta nedanstående TUI Family Life-hotell direkt per mejl. De flesta av hotellen i listan kan nås mellan april-november, hotellen på Gran Canaria nås året om och hotellet på Lanzarote mellan oktober-april. Du skriver mejlet på engelska och hotellet svarar dig så snabbt som möjligt, måndag-fredag.

Resmål Period Hotell & Email adress
Turkiet-Alanya apr - okt TUI FAMILY LIFE PASCHA BAY
food.paschabay@tthotels.com
Sarigerme apr - okt TUI FAMILY LIFE TROPICAL RESORT
food.tropical@tthotels.com
Kreta apr - okt TUI FAMILY LIFE ATLANTICA CALDERA BEACH
allergies_calderabeach@atlanticahotels.com
Kreta apr - okt TUI FAMILY LIFE ATLANTICA CRETA PARADISE
allergies_calderaparadise@atlanticahotels.com
Kroatien apr - okt TUI FAMILY LIFE BELLEVUE RESORT
tuifamilylifebellevue.food@valamar.com
Bulgarien apr - okt TUI FAMILY LIFE NEVIS
fb.requests@nevisresort.bg
Spanien apr - okt TUI FAMILY LIFE ISLANTILLA RESORT
cocina@familylifeoceanislantilla.com
Italien apr - okt TUI FAMILY LIFE JANNA E SOLE
alessandrotorelli@studiovacanze.it
Kos apr - okt TUI FAMILY LIFE ATLANTICA CLUB MARMARI BEACH
allergies_marmaribeach@atlanticahotels.com
Korfu apr - okt TUI FAMILY LIFE KERKYRA
gmgolf@louisehotels.com
Rhodos apr - okt TUI FAMILY LIFE AEGEAN PARK BY ATLANTICA
allergies_aegeanpark@atlanticahotels.com
Rhodos apr - okt TUI FAMILY LIFE AEGEAN BLUE BY ATLANTICA
allergies_aegeanblue@atlanticahotels.com
Turkiet-Side apr - okt TUI FAMILY LIFE SIDE
info@alykanasvillage.gr
Cypern apr - okt TUI FAMILY LIFE AENEAS BY ATLANTICA
allergies_aeneas@atlanticahotels.com
Cypern apr - okt TUI FAMILY LIFE NAUSICAA BEACH
nausicaa@louishotels.com
Gran Canaria hela året TUI FAMILY LIFE PLAYA FELIZ
playafeliz@nordotel.com
Gran Canaria hela året TUI FAMILY LIFE TRES VIDAS
bahia.feliz@nordotel.com
Gran Canaria hela året TUI FAMILY LIFE LAS PITAS
bahia.feliz@nordotel.com
Gran Canaria hela året TUI FAMILY LIFE ORQUIDEA
bahia.feliz@nordotel.com
Mallorca apr-okt TUI FAMILY LIFE ALCUDIA PINS
info.alcudia@nordotel.com
Menorca apr - okt TUI FAMILY LIFE MAR DE MENORCA
subdireccion.marmenorca@grupotel.com
Sardinien apr - okt TUI FAMILY LIFE BAIA DI CONTE
info@baiadiconte.com
Lanzarote okt-apr TUI FAMILY LIFE FLAMINGO BEACH
flamingo@nordotel.com

På flygresan

Som allergiker har du, för de allra flesta flygbolag, möjlighet att beställa viss specialmat ombord. Detta gäller endast under flygresan då det inte framgår för hotellet om du har bokat specialkost på flyget. Specialmat på flyget består av en annan meny än övriga passagerare och tillgång på bröd är normalt begränsad. Vid beställning av specialmat serveras samma måltid för vuxna som för barn.
Läs vad som gäller för olika flygbolag

Vi kan tyvärr inte garantera att våra flygningar är nötfria. Om du har en luftburen allergi av något slag bör du känna till att flygbolaget aldrig kan kontrollera vad de andra passagerarna har med sig för mat/snacks ombord. Det kan även vara svårt för flygbolaget att ändra i en förbestämd meny för en viss flygning på grund av att en passagerare har en luftburen allergi. Meddela alltid luftburna allergier till flygbolaget i god tid före avresan och be om att få en skriftlig bekräftelse på att de mottagit information om din allergi och vilka åtgärder de kan göra inför flygningarna. Säg sedan till om det både vid incheckning och vid ombordstigning. Kabinpersonalen gör på vissa flygbolag ett utrop där de informerar om att det finns allergiker ombord. Ha alltid dina allergimediciner samt eventuella läkarintyg nära till hands i handbagaget. Läkarintygen kan i vissa fall behöva visas upp vid säkerhetskontrollen.

Djurallergi

Vi vill uppmärksamma pälsdjursallergiker om att lösgående hundar och katter förekommer på många resmål och hotell världen över. Detta står helt utanför vår kontroll som researrangör. Även om flera hotell vidtar åtgärder för att begränsa områden med lösdrivande hundar och katter kan vi aldrig garantera att du inte stöter på dessa på hotellområdet under din semester.