Vandring på Gran Canaria – nya upplevelser på Kanarieöarna

Upptäck en annan sida av den populära Kanarieön genom att bege dig ut och vandra på Gran Canaria. Med lite planering och en bra karta kan du enkelt fixa din egen vandringsresa eller en annorlunda dagsutflykt. Du kommer få upptäcka orörd natur, skiftande landskap och storslagna vyer. När man vandrar på här märker man verkligen att ön har flera olika klimatzoner. På en och samma vandring kan du få uppleva både subtropisk värme, skogar, raviner och alp-liknande bergsområden.

Runt byn San Bartolomé går det att göra en ca 9 kilometer lång vandring som tar ca 3 timmar. Du vandrar mitt på Gran Canaria och följer delvis Camino Real. Till San Bartholome tar du dig med lokalbuss eller hyrbil. Börja vid torget mitt i stan där det även finns en turistinformation. Gå mellan husen på mindre gator tills du kommer till landsväg GC-60 där du tar vänster. Vid nästa korsning lämnar du landsvägen och vandrar istället sydväst tvärs över en något klippig terräng, parallellt med GC-60. Vid en korsning håller du höger, följer en vattenledning och klättra sedan ner till en avsats. Vid nästa korning tar du vänster och gå västerut på en bredare stig som löper utmed ravinen på din högra sida.

När du kommer till en liten grön grind tar du vänster och zick-sackar uppför en stenig stig. Ta höger vid en gammal betongvägg och strax därefter delar sig stigen. Håll vänster och fortsätt uppåt förbi ett stort pinjeträd, stigen fortsätter nordväst uppåt och du ska följa den ca 30 minuter utan att svänga av. När du kommer till en liten bäck (beroende på klimatet kan den vara nästan helt torr) korsar du den till höger för att sedan klättra brantare uppför till ett klipp-parti där stigen blir mindre synlig, men efter ca 5 minuter kommer du till en gammal vattentank och ett stängsel på din högra sida. Fortsätt uppåt och västerut över ett öppet område och ett stenröse. Håll vänster och följ en liten vattenkanal som först går sydväst över bar klippmark.

Nu tar vi en avstickare till en fin utsiktspunkt! När du kommer till en korsning med en tydlig konstruerad led svänger du höger västerut för att strax vandra uppför i ca 5 minuter. Vid en klipphäll med ett stenröse ska du sväng höger till ett perfekt picknickstopp. Härifrån är det nämligen en härlig utsikt bakåt över Tirajanas-dalen. När det är dags att fortsätta följer du samma väg tillbaka nedåt och söderut längs leden. Fortsätt i riktning tillbaka mot San Bartolomé utan att vika in på mindre stigar, i mer än 30 minuter. Vid en korsning, följ skylten mot PR GC-40 mot San Bartolomé nästan rakt fram, på en grusväg. Huvudvägen svänger höger söderut förbi en nedlagd brandstation på höger sidan. Vid nästa lilla korsning tar du vänster fram till en gul byggnad/mur, sväng vänster och följ vägen. Strax kommer du till en utsiktsplats och en liten parkering. Fotopaus!

Fortsätt rakt fram, norrut på Calle el Roque och sedan höger in på Calle san Juan. Nu är du tillbaka i San Bartolomé och inte långt ifrån torget där du började. Stanna på någon av de trevliga serveringarna för något törstsläckande.

Ut på tur, aldrig sur

Förutom på turen till och från Roque Noble möter du inte jättemånga på stigarna, framför allt inte svenskar. Desto fler norrmän däremot. Sitt motto troget: ut på tur aldrig sur, finns det på Gran Canaria till och med en rutt som går under det spanska namnet ”La ruta noruega” (dvs den norska turen). Rutten går från rondellen i Motor Grande strax ovanför Puerto Rico, till platsen markerat som ”Norskeplassen” på kartorna och sedan vidare upp till Alto de la Toscas (Sukkertoppen bland norrmännen).

Över hela ön löper olika nätverk av vandringsleder så kallade caminos, det finns till exempel Camoni Reales (kungliga lederna) och Camino de la Plata (silverlederna). Detta gör att vandringsmöjligheterna är oändliga, allt beroende på hur långt (eller kort) man vill vandra och hur pass brant man vill klättra. Vi ger tips om ett axplock av turer.

Roque Nublo – Gran Canarias populäraste vandring

Kanske Gran Canarias populäraste vandring och sevärdhet. Mitt på ön, 1817 meter över havet, står klippformationen Roque Nublo som är ca 70 meter hög och har en speciell plats i alla lokalbors hjärta. Hit tar du dig enklast med hyrbil eller åker på en arrangerad utflykt. Knappa in ”Aparcamiento de la Degollada de La Goleta” i GPSen, det är närmsta parkering. Försök vara där relativt tidigt på morgonen/förmiddagen för parkeringen blir snabbt full (då kan man förvisso parkera utmed vägen). Ifrån parkeringen är det cirka 3 kilometer fram och tillbaka till klippformationen. Vill du göra en längre vandring finns möjlighet till olika avstickare utmed vägen. Det är också möjligt att göra en rundtur genom att gå mot La Culata från informationsskyltarna och på så vis gå runt hela området och komma upp ”bakvägen” till Roque Nuble. Men kom ihåg att alltid hålla dig till stigarna.

Vandringsleder runt San Bartolomé de Tirajana

Ett annat alternativ är att vandra från Gran Canarias högsta punkt Pico de las Nieves till San Bartolomé eller tvärt om. Eller vandra i motsatt riktning norrut från San Bartolome till byn Fataga. Fataga är ”huvudort” i en dalgång med samma namn och från byn utgår flera olika vandringar. Du kan till exempel vandra de ca 5 kilometrarna från Fataga till Arteara på S-54, skyltat från bytorget.
Har du blivit sugen på att vandra på denna vackra ö? Här kan du läsa mer om Gran Canaria och boka din resa.

Att tänka på när du vandrar:

  • Ta alltid med karta och minst en mobil med bra batteri
  • Ta med dryck och något att äta
  • Håll dig till stigar och leder
  • Bra skor, Solskydd och hatt men beroende på väder och årstid kan det också behövas varmare kläder på högre höjder
  • Vandra inte helt själv! Är du oerfaren finns det arrangerade utflykter med professionella guider.