Spanien

Viktig information för resenärer till Kanarieöarna

Vi bjuder på ditt covid-19-test:

Avresor från den 14 november:
Från den 14 november måste du visa intyg på att du testat negativt för covid-19 när du reser till Kanarieöarna. Då Kanarieöarna tillåter intyg baserat på flera olika testtyper erbjuder TUI antigentester, som är en form av snabbtest, kostnadsfritt på ett flertal provtagningslokaler. Du kan testa dig kostnadsfritt via oss om du har eller bokar en paketresa eller endast flygbiljett på TUIs charterflyg. Läs mer här >>

Avresor från den 23 november och framåt
Det har lagts fram ett nytt lagförslag för inresa i Spanien, inklusive Kanarieöarna, som kan komma att gälla från och med den 23 november. Ett negativt covid-PCR-test som inte är äldre än 72 timmar måste då uppvisas vid ankomst. Det gäller för samtliga inresande i Spanien ifrån ett högriskland. I dagsläget inkluderar detta Sverige. Alla som är över 6 år och som har en bokad paketresa eller endast flygbiljett med TUIs charterflyg, eller som planerar att boka en resa, kommer då kunna testa dig kostnadsfritt via oss. Mer information kommer att skickas till alla berörda kunder närmare inpå avresa. Informationen på denna sida kommer också att uppdateras löpande.

Kompletterande uppgifter - fylla i formulär:
För inresa till Spanien krävs även kompletterande obligatoriska uppgifter för alla resenärer med anledning av covid-19.
Formuläret (FCS) fylls i via https://www.spth.gob.es/ tidigast 48 timmar innan inresa till Spanien.
Se hur du fyller i formuläret här >

Du får en QR kod som ska uppvisas vid ankomst.
Formuläret finner du även här »

Huvudfakta om Spanien

Här hittar du en översikt över de viktigaste corona-åtgärderna i Spanien.

 • Corona-åtgärder i Spanien

  Avstånd för social distans:
  1,5 m.

  Munskydd för vuxna:
  Munskydd är obligatoriskt i offentliga miljöer och utomhus. Undantag när du äter eller dricker, samt när du utför sportaktiviteter.

  Munskydd för barn:
  Barn under 6 år behöver ej bära munskydd.

  FCS-formulär innan avresa (obligatoriskt):
  För inresa till Spanien krävs kompletterande obligatoriska uppgifter för alla resenärer med anledning av covid-19.

  Formuläret (FCS) fylls i via https://www.spth.gob.es/ tidigast 48 timmar innan inresa till Spanien.

  Du får en QR kod som ska uppvisas vid ankomst.

  Formuläret finner du även här »

  Radar Covid-19 app:
  Spanska myndigheter rekommenderar alla att ladda ner Radar Covid-19 appen till sin mobila enhet och ha den aktiv under sin vistelse. Appen finner ni i App Store eller Google Play.

  Karantän- och Covid-19-test:
  Det finns inga obligatoriska karantänåtgärder vid ankomst. Alla som reser till en Kanarie ö och som ska bo på ett turisthotell måste uppvisa ett negativt Covid-19-test vid incheckning på hotellet. Läs mer här >>

  Turismrestriktioner i Spanien

  Spanska myndigheter har tagit fram regler och protokoll för hotell, restauranger, bussar, stränder och aktiviteter som reglerar hur turismen kan fungera på ett säkert sätt. Bland annat så är det strikta regler på hotellen gällande matservering, städning av rum och allmänna ytor, hur tätt olika sällskap kan befinna sig på hotellområdet och vid incheckning.

  Bra att veta:
  Grupper på mer än 15 personer ses som en sammankomst och är ej tillåtna.

  Håll dig uppdaterad:
  Information ifrån den svenska ambassaden om resor till Spanien hittar du här >>

Shopping och aktiviteter

Här hittar du information om de aktiviteter du kan göra under din semester i Spanien.

 • Information om shopping & aktiviteter

  Stränder:
  Öppna. Ansiktsmask måste bäras förutom när man simmar, sittar eller ligger ner på en solstol eller liknande samt håller avstånd.

  Restauranger:
  Öppna.

  Sevärdheter och utflykter:
  Öppna med vissa begränsningar. TUI har under rådande omständigheter ett begränsat antal utflykter. Läs mer i TUI-appen eller kontakta dina TUI-guider för mer information.

  Livsmedelsbutiker:
  Öppna.

  Andra aktiviteter:
  Öppna med vissa begränsningar. Nattlivet kommer att vara mycket begränsat. De flesta klubbar förväntas förbli stängda i år.

  För mer information kontakta dina TUI-guider via TUI-appen.

Vi bjuder på ditt covid-19-test

 • Viktig information för resenärer till Kanarieöarna

  De lokala myndigheterna på Kanarieöarna har från den 14 nov beslutat om nya regler för samtliga inresande till en kanarisk ö som ska bo på ett turisthotell. Alla resenärer över 6 år behöver uppvisa ett negativt covid-19-test vid incheckning på hotellet. Testet måste vara utfört inom 72 timmar före ankomst. För dig som har paketresa eller endast flygbiljett på TUIs charterflyg till Kanarieöarna (Gran Canaria, Teneriffa eller Lanzarote) eller planerar att boka en resa så bjuder vi dig på testet, samt anordnar tillsammans med vår partner möjligheten att på ett smidigt sätt boka testet, få det utfört i Sverige av vårdpersonal samt få ett digitalt certifikat som du kan visa upp vid din resa (värde ca 400-500 kr). Om du har bokat endast en flygbiljett och inte ska bo på ett turisthotell så finns det inget krav på Covid-19-test.

  Observera att Kanarieöarna tillåter intyg baserat på flera olika testtyper, så kallade PCR-tester eller antigentester. Antigentester är en form av snabbtest som påvisar pågående infektion och det är denna typ av test som TUI anordnar och bjuder på. Då får du svar redan strax efter provtillfället, detta eftersom antigentester till skillnad från PCR-tester inte behöver transporteras till ett labb för analys.

  TUI erbjuder (via vår partner Vaccina) antigentester på ett flertal provtagningslokaler i Stockholm, Göteborg, Örebro och Gävle. Dessa testplatser kommer successivt utökas beroende på när fler flyglinjer startar upp i december.

  Du som kund väljer själv tid och plats för provtagning. Observera att du är ansvarig för att boka in testet inom den tidsperiod som krävs. Dvs om du landar kl 12 en lördag på Gran Canaria behöver du ha tagit testet tidigast kl 18 onsdagen innan, för att ge marginal för transport till hotell och eventuell flygförsening. Vi rekommenderar att du bokar testet på torsdag eller fredag vid avresa på lördagen.

  Saknas giltigt testresultat vid ankomst till hotellet så nekas man incheckning. I dessa fall har hotellet en skyldighet att ge instruktioner om var du kan testa dig lokalt på Kanarieöarna, men då på egen bekostnad. Vi rekommenderar starkt att ha detta ordnat innan avresa för att säkert veta att du har ett negativt resultat samt spara tid vid ankomst.

  För dig som inte har hotellboende krävs i nuläget inget test.

  Så här går det till:
  Ca 5-7 dagar innan avresa får du ett mail från TUI med en länk till testning. Genom den väljer du en testplats och tid som passar dig, samt registrerar dig. Observera att du måste välja en provtid som är inom rätt tidsperiod och max 72 h innan ankomst till destinationen. Provtagningen utförs sedan av kvalificerad vårdpersonal som utför testet nasalt och du får vanligtvis svar inom 20-30 min. När ditt intyg finns redo kan du via mobilt Bank-ID eller dina inloggningsuppgifter från registreringen ladda hem det. Observera att reseintyget kan dröja något längre än själva testsvaret.
  Vi rekommenderar att du har intyget utskrivet för alla personer i resesällskapet och visar vid incheckning.

  Skulle du mot förmodan få ett positivt svar så får du information via Vaccina om vad du ska göra och TUI erbjuder dig fri ombokning av resan för dig och ditt resesällskap, så länge du kontaktar oss innan avresa.

 • Så här gör du:

  • 5-7 dagar innan din avresa får du ett mail från TUI med en länk för att boka ditt test.
  • Du kommer att erbjudas tid för testning inom 72 timmar före din resa.
  • Du betalar 0 kr – TUI står för hela kostnaden.
  • Detta förutsätter dock att du har bokat en charterresa till en Kanarieö med TUI under hösten eller vintern 2020 - 2021.
  • Testresultatet får du digitalt och du laddar själv ner ett reseintyg i samband med att du får ditt resultat. Reseintyget ska visas vid incheckning på hotellet vid ankomst. Vi rekommenderar att du har intyget utskrivet för alla personer i resesällskapet.
  • Om provsvaret är negativt – trevlig resa! Glöm bara inte att ta med intyget.
  • Skulle ditt provsvar vara positivt omfattas du av reglerna i TUIs av- och ombokningsskydd, vilket bland annat innebär att du får boka om din resa utan extra kostnad.

  • Viktigt: Glöm ej att ta med ditt pass samt biljett eller bekräftelse vid testtillfället. Detta är ett krav för att göra testet och få ett godkänt intyg.

 • Bestämmelserna i korthet (för avresor innan den 23 november)

  • De omfattar alla som reser till en Kanarieö och som ska bo på ett turisthotell. Dock med undantag för barn upp till 6 år, samt resenärer som inte ska bo på ett turisthotell, som inte behöver testa sig.
  • Testet det gäller är ett så kallat antigentest som visar pågående infektion, alltså inte ett antikroppstest.
  • Uppvisande av ett positivt antikroppstest gäller inte under bestämmelserna.
  • Testet ska ha gjorts högst 72 timmar (tre dygn) innan din ankomst till Kanarieöarna.
  • Provresultatet ska vara skrivet på engelska och försett med ditt passnummer och/eller numret på ditt nationella ID-kort.
  • Slumpmässiga temperatur-tester på både vuxna och barn (alla åldrar) kan ske på flygplatsen vid ankomst.
 • Vanliga frågor och svar:

  Jag vill inte åka längre, jag tycker det blir för bökigt/jobbigt med test, kan jag boka av?
  Nej, testet är ett krav som många andra (även om detta är nytt). Du kan däremot ringa kundservice på 0771-84 01 00 så kan vi hjälpa dig att titta på ombokningsmöjligheter.

  Jag har inte svenskt personnummer, kan jag testa mig ändå?
  Antigen-testning kan göras av de som har svenskt personnummer, eller samordningsnummer, i dagsläget kan vi från TUIs sida inte ombesörja tester för kunder saknar detta.
  PCR-tester som börjar gälla för avresor efter den 23 november, kan endast göras för personer som har ett svenskt personnummer. I dagsläget kan vi från TUIs sida inte ombesörja tester för kunder saknar detta.

  Vad händer om jag testar positivt?
  Genom TUIs skydd COVID CARE (som automatiskt omfattar alla bokade resor till och med 30 april 2021) har du rätt att boka om resan till valfritt annat resmål, hotell och datum. Kontakta kundtjänst på 0771-84 01 00.

  Och vad händer om en i mitt resesällskap testar positivt, men inte de andra?
  Då kan ni själva välja om ni vill göra en ombokning för enbart den personen eller boka om hela sällskapet till en annan resa längre fram i tiden, med valfritt resmål och hotell.

  Vad händer om jag inte hinner få svaret i tid?
  Förutsatt att du följt de instruktioner som gäller och testat dig i tid så ska du normalt hinna få ditt svar i tid. Om TUI eller vår samarbetspartner brustit i att leverera testresultat i tid så får du pengarna tillbaka.

  Hur länge gäller TUIs erbjudande om kostnadsfria tester?
  Det gäller för alla charterresor till Kanarieöarna under hösten och vintern 20/21, förutsatt att de spanska myndigheternas krav på intyg kvarstår hela den tiden.

  Får alla som reser till Kanarieöarna med TUI testa sig kostnadsfritt?
  Covid-19-testet är kostnadsfritt för dig som är över 6 år och som har bokat antingen en paketresa eller endast en flygbiljett på TUIs charterflyg till Gran Canaria, Teneriffa eller Lanzarote.

  Vad händer om jag får ett ofullständigt svar på mitt test?
  Det kan i undantagsfall ske att man varken får positivt eller negativt svar. Skulle du få ett ofullständigt svar kommer du inte tillåtas resa till Kanarieöarna. Kontakta därför kundservice för hjälp med ombokning.

  Gäller testkravet för alla?
  Avresor innan den 23 november:
  Ja, för alla över 6 år och som ska bo på ett turisthotell. Om du har bokat endast en flygbiljett och inte ska bo på ett turisthotell så finns det inget krav på covid-19-test.
  Avresor efter den 23 november:
  Ja, för samtliga inresande till Spanien ifrån ett högriskland, i dagsläget inkluderar det Sverige. Kravet gäller även barn i alla åldrar.

  Det finns inget testcenter nära mig, måste jag åka ändå?
  Skulle du inte kunna ta dig till ett testcenter kan du givetvis ordna testet på egen hand, och då på din bekostnad. Du kan även kontakta kundservice så hjälper vi dig att titta på ombokningsmöjligheter.

  Kan jag ordna mitt test själv, hos något annat företag?
  Ja, självklart, men i så fall på din egen bekostnad.

  Måste jag trots negativt provsvar ha ansiktsmask på flygresan?
  Ja, den bestämmelsen från EASA (EU:s flygsäkerhetsmyndighet) gäller oberoende av de spanska myndigheternas krav.

  Vad händer om jag eller någon i mitt resesällskap blir sjuk i Covid under semestern?
  Du och ditt resesällskap/familj måste sitta i karantän på ert hotellrum eller ett annat rum/hotell som ni blir hänvisade till. Lokala myndigheter kommer att involveras och kontakta er med ytterligare information.