Så minskar vi plasten

Ökningen av plastavfall är ett av våra största miljöhot. År 2050 kan det finnas mer plast än fisk i våra hav om ingenting görs. Insatserna mot plast i haven måste börja på land och en viktig del är att minska användningen av engångsplastartiklar såsom muggar och sugrör. Endast 15 procent av plastavfallet globalt återvinns (OECD) och ca åtta miljoner ton plastavfall hamnar i våra hav årligen (UNEP).
TUI arbetar både med att minska användningen av engångsplast inom alla delar av sin verksamhet och att ta hand om plastavfall såsom att rensa stränder. TUI jobbar även med att utbilda partners på våra resmål om hur de kan minska användningen av engångsplast.

Mindre engångsplast på flyg och hotell

60 procent av TUIs egna hotell hade helt slutat använda plastsugrör 2018 och målsättningen är fler hotell ska följa detta exempel. TUIs hotell har även minskat användningen av eller ersatt plastmuggar, -bestick, -drinkpinnar, -flaskor, -påsar, -badrumsartiklar och -paketering. TUI har ersatt plastpinnar att röra om i kaffet med på sina flygbolag med andra alternativ av trä och minskat andelen plastförpackningar.
2018 städade 1 400 TUI-anställda och kunder 52 stränder ungefär motsvarande sträckan mellan Karlskrona och Kalmar. 4,5 ton avfall samlades in och arbetet fortsätter.
2019 har TUI lanserat riktlinjer för hotell att minska användningen av engångsplast, som går ut på att reducera, återanvända, ersätta och återvinna plasten.

Projekt för att minska engångsplast på destinationer

TUIs välgörenhetsorganisation TUI Care Foundation driver flera projekt för att minska engångsplast och avfall. Exempelvis ett initiativ på de populära destinationerna Ayia Napa och Protaras i östra Cypern. Målet är att minska turismindustrins användning av engångsplast lokalt med upp till 70 procent till 2022. Ett annat initiativ är teknisk rådgivning och utbildning som främjar effektiv resursanvändning och återvinning på Kap Verde.