Flyg och hållbarhet

TUI använder moderna, koldioxideffektiva flygplan. Vi minskar utsläppen ytterligare genom driftseffektivitet, bra underhåll och genom att använda lätta material ombord. Samtidigt ser vi till att fylla våra plan med resenärer, så att resurserna används effektivt och planen inte flyger halvtomma. Exempelvis rankades TUI Airways, som flyger nordiska kunder till bland annat Thailand på vintern, som världens mest koldioxideffektiva flygbolag i atmosfair Airline Index 2017 och 2018. Alla TUI:s flygbolag är miljöcertifierade enligt ISO 14001.

Boeing 787 Dreamliner

TUI-gruppen har Europas största Boeing 787 Dreamliner-flotta. Dreamlinern är Boeings modernaste trafikflygplan med både lägre bränsleförbrukning och bullernivåer än Boeings äldre trafikflygplan i samma storlek.

Winglets - bränslebesparande vingtoppar

För närvarande har alla flygplan i nordiska TUIfly så kallade winglets, bränslebesparande vingtoppar som minskar bränsleförbrukningen med upp till fem procent. TUI var först i Europa med att använda tvådelade winglets som reducerade bränsleförbrukningen med upp till 2 extra procent, så kallade ”scimitar winglets”. På en flygning från Stockholm till Kap Verde sparar man strax under ett ton flygbränsle jämfört med ett flygplan utan winglets.

Exempel på aktiviteter vi genomfört för att minska miljöpåverkan:

  • Driftseffektivitet så som enmotorig taxning, kontinuerlig nedstigning på tomgång inför landning och optimerad färdplanering.
  • Minskad vikt på flygplanen genom lättare vagnar och säten samt optimerad mängd vatten och produkter som vi tar ombord.
  • Effektivare underhåll genom ytmaterial såsom smutsavvisande färg och tätningsmedel, vilket minskar luftmotståndet för flygplanet.