Cypern

På denna sida har vi sammanställt information om åtgärder och rutiner för dig som ska resa till Cypern.

Viktig information: Corona-test
För resor till Cypern måste passagerare med avresa från Sverige kunna visa upp ett negativt covid-19-test vid inresa. Testet ska ha utförts 72 timmar innan avresa och man behöver ha ett certifikat som bevisar ett negativt RT- PCR-testcertifikat för COVID-19 vid ankomst till Cypern. Detta gäller även för svenska medborgare som reser från Köpenhamn.
För att göra proceduren så enkel som möjligt för dig kommer vi på TUI nu att kunna erbjuda dig som bokat en charterresa testning helt kostnadsfritt (värde ca 2 000 kr) under hela sommarsäsongen 2020. Detta gäller självklart både för dig som har en bokad resa och nybokningar.

Vår samarbetspartner garanterar dig en provtagning och ett intyg som uppfyller de cypriotiska myndigheternas riktlinjer.
Viktigt: Glöm ej att ta med dig ditt pass vid testtillfället. Detta är ett krav för att göra testet och få ett godkänt intyg.

Testcenter kommer inledningsvis finnas i Stockholm, Göteborg, Linköping och Köpenhamn. Via TUIs kostnadsfria test är du hänvisad att göra ditt Covid-19-test på ett testcenter på samma ort som ditt avreseflyg. Antalet testplatser kommer successivt att utökas, men skulle du inte kunna ta dig till ett testcenter kan du givetvis ordna testet på egen hand, och då på din bekostnad.
Läs mer om kostnadsfria covid-19-tester här >>

Viktig information: obligatoriska uppgifter
För inresa till Cypern krävs kompletterande obligatoriska uppgifter för alla resenärer med anledning av covid-19. Samtliga resenärer måste fylla i ett eget separat formulär. Detta gäller även barn under 18 år.
Formuläret för barn fylls i och undertecknas av förälder eller vårdnadshavare.
Formuläret finner du här »

Flygbolaget har som uppgift att kontrollera ditt Cyprus Flight Pass redan på avreseflygplatsen. Saknas giltigt Cyprus Flight Pass nekas ombordstigning.

Munskydd - detta gäller fr o m 1 augusti:
Från den 1 augusti är det i Cypern obligatoriskt att använda munskydd i inomhusområden. De som inte använder munskydd riskerar att bötfällas €300.
Läs mer om detta här >>

Huvudfakta om Cypern

Här hittar du en översikt över de viktigaste corona-åtgärderna på Cypern.

 • Corona-åtgärder i Cypern

  Avstånd för social distans:
  2 m utomhus, 3 m inomhus.

  Munskydd för vuxna:
  Obligatoriskt i offentliga miljöer där 2 & 3 meters-regeln inte är möjlig.

  Från den 15 oktober är det obligatoriskt att använda munskydd i inomhusområden där man är fler än 1 person. De som inte använder mask riskerar att bötfällas €300.

  Obligatorisk användning av munskydd av den allmänna befolkningen, 12 år och äldre, gäller i inomhusområden där man är fler än 1 person.
  Nedan är exempel på områden där det krävs munskydd:

  • Stormarknader, bagerier, varuhus, detaljhandlare, köpcentrum och kiosker.
  • Vid besök på sjukhus, kliniker, vårdhem och andra sjukvårdsinstitutioner.
  • Avdelningar för den offentliga och bredare offentliga sektorn och privata företag som tar emot / betjänar allmänheten (t.ex. banker, Citizens Service Center, postkontor, EAC etc.)
  • Kyrkor.
  • Apotek.
  • Spelbyråer.
  • Hissar.

  Munskydd för barn:
  Obligatoriskt i offentliga miljöer där 2 & 3 meters-regeln inte är möjlig.

  Hälsodeklaration:
  För inresa till Cypern krävs kompletterande obligatoriska uppgifter för alla resenärer med anledning av covid-19.

  Formuläret fylls i via https://cyprusflightpass.gov.cy/ tidigast 24 timmar innan avresa.

  Samtliga resenärer måste fylla i ett eget separat formulär. Detta gäller även barn under 18 år. Formuläret för barn fylls i och undertecknas av förälder eller vårdnadshavare.

  Formuläret finner du även här »

  Flygbolaget har som uppgift att kontrollera ditt Cyprus Flight Pass redan på avreseflygplatsen. Saknas giltigt Cyprus Flight Pass nekas ombordstigning.

  Karantän- och PCR-test (covid-19):
  PCR-test (covid-19) kommer att utföras slumpmässigt på både vuxna och barn vid ankomst. Efter testet kan du fortsätta till ditt boende. Vid ett positivt testresultat kommer du att kontaktas och du samt ditt resesällskap/familj måste sitta i karantän i 14 dagar på ett boende som utsetts av den cypriotiska regeringen och på bekostnad av den cypriotiska staten.

  Bra att veta:
  Grupper på mer än tio personer ses som en sammankomst och är ej tillåtna.

  Håll dig uppdaterad:
  Information ifrån den svenska ambassaden om resor till Cypern hittar du här >>

Shopping och aktiviteter

Här hittar du information om de aktiviteter du kan göra under din semester på Cypern.

 • Information om shopping & aktiviteter

  Stränder:
  Öppna

  Restauranger:
  Öppna

  Sevärdheter:
  Öppna med vissa begränsningar

  Livsmedelsbutiker:
  Öppna

  Andra aktiviteter:
  Öppna med vissa begränsningar.

  För mer information kontakta dina TUI-guider via TUI-appen.

Vi bjuder på ditt covid-19-test

 • Så här gör du:

  • 4-6 dagar innan din avresa får du ett mail från TUI med en länk för att boka ditt test.
  • Du kommer att erbjudas tid för testning inom 72 timmar före din resa.
  • Du betalar 0 kr – TUI står för hela kostnaden.
  • Detta förutsätter dock att du har bokat en charterresa till Cypern med TUI under resten av sommarsäsongen 2020.
  • Testresultatet får du digitalt och du laddar själv ner ett reseintyg i samband med att du får ditt resultat. Reseintyget ska visas både vid incheckning på flygplasten samt vid ankomst till Cypern. Resultatet för barn fås via separat inloggning och reseintyget för dessa laddas även ner separat. Om man vill undvika att ha nedladdningar på olika konton i mobiltelefonen, så kan det vara enklare att skriva ut barnens reseintyg och ta med på resan.
  • Om provsvaret är negativt – trevlig resa! Glöm bara inte att ta med intyget.
  • Skulle ditt provsvar vara positivt omfattas du av reglerna i TUIs av- och ombokningsskydd, vilket bland annat innebär att du får boka om din resa utan extra kostnad.

  Viktigt: Glöm ej att ta med ditt pass vid testtillfället. Detta är ett krav för att göra testet och få ett godkänt intyg.

 • Bestämmelserna i korthet:

  • De omfattar alla som reser till Cypern från Sverige, samt passagerare från Sverige som reser till Cypern via Köpenhamn, oavsett medborgarskap. Dock med undantag för barn upp till 12 år som inte behöver testa sig.
  • Testet det gäller är ett så kallat PCR-prov som visar pågående infektion, alltså inte ett antikroppstest.
  • Uppvisande av ett positivt antikroppstest gäller inte under bestämmelserna.
  • Testet ska ha gjorts högst 72 timmar (tre dygn) innan din avresa til Cypern.
  • Provresultatet ska vara skrivet på engelska och försett med ditt passnummer och/eller numret på ditt nationella ID-kort.
  • Slumpmässiga tester på både vuxna och barn (alla åldrar) kan ske på flygplatsen vid ankomst.
 • Frågor och svar om covid-19-test för Cypernresenärer:

  Jag ska åka till ett annat land/resmål som har liknande krav, varför betalar inte TUI för det?
  I normala fall är det alltid resenärens eget ansvar att uppfylla ett lands inreseregler, till exempel vad gäller pass och vaccinationer. I det här fallet har dock reglerna ändrats väldigt snabbt, så vi gör ett undantag för att Cypernresenärer med nära förestående avresa ska kunna åka iväg tryggt och säkert. För en del övriga destinationer med liknande krav (t ex Dubai) har Sverige i nuläget en avrådan från att resa dit (just nu till och med 31 augusti).

  Jag vill inte åka längre, jag tycker det blir för bökigt/jobbigt med test, kan jag boka av?
  Nej, testet är ett inresekrav som många andra (även om detta är nytt). Du kan däremot ringa kundservice på 0771-84 01 00 så kan vi hjälpa dig att titta på ombokningsmöjligheter.

  Vad händer om jag testar positivt?
  Genom TUIs skydd COVID CARE (som automatiskt omfattar alla bokade resor till och med 31/12) har du rätt att boka om resan till valfritt annat resmål, hotell och datum. Kontakta kundtjänst på 0771-84 01 00.

  Och vad händer om en i mitt resesällskap testar positivt, men inte de andra?
  Då kan ni själva välja om ni vill göra en ombokning för enbart den personen eller boka om hela sällskapet till en annan resa längre fram i tiden, med valfritt resmål och hotell.

  Vad händer om jag inte hinner få svaret i tid?
  Förutsatt att du följt de instruktioner som gäller och testat dig i tid så ska du normalt hinna få ditt svar i tid. Om TUI eller vår samarbetspartner brustit i att leverera testresultat i tid så får du pengarna tillbaka.

  Hur länge gäller TUIs erbjudande om kostnadsfria tester?
  Det gäller för alla charterresor till Cypern under resten av sommarsäsongen 2020, förutsatt att de grekiska myndigheternas krav på intyg kvarstår hela den tiden.

  Får alla som reser till Cypern med TUI testa sig kostnadsfritt?
  Covid-19-testet är kostnadsfritt för dig som är över 12 år och som har bokat antingen en paketresa eller endast en flygbiljett på TUIs charterflyg till Cypern.

  Vad händer om jag får ett ofullständigt svar på mitt test?
  Det kan i undantagsfall ske att man varken får positivt eller negativt svar. Skulle du få ett ofullständigt svar kommer du inte tillåtas resa till Cypern. Kontakta därför kundservice för hjälp med ombokning.

  Gäller testkravet för alla?
  Barn upp till 12 år behöver inte testas, men alla passagerare i övrigt på flyg som går från Sverige till Cypern. Testkravet gäller även passagerare bosatta i Sverige som har avresa till Cypern från Köpenhamn.

  Jag bor i Sverige men ska flyga från Köpenhamn, gäller testkravet för mig?
  Ja. Testravet omfattar alla som reser från Sverige, oavsett medborgarskap. Därmed även dig som reser från Sverige - via Köpenhamn - till Cypern.

  Det finns inget testcenter nära mig, måste jag åka ändå?
  Skulle du inte kunna ta dig till ett testcenter kan du givetvis ordna testet på egen hand, och då på din bekostnad. Du kan även kontakta kundservice så hjälper vi dig att titta på ombokningsmöjligheter.

  Kan jag ordna mitt test själv, hos något annat företag?
  Ja, självklart, men i så fall på din egen bekostnad.

  Jag har inte svenskt personnummer, kan jag testa mig ändå?
  Testning kan göras av de som har svenskt personnummer, i dagsläget kan vi från TUIs sida inte ombesörja tester för kunder utan svenskt personnummer.

  Måste jag trots negativt provsvar ha ansiktsmask på flygresan?
  Ja, den bestämmelsen från EASA (EU:s flygsäkerhetsmyndighet) gäller oberoende av de cypriotiska myndigheternas krav.

  Vad händer om jag eller någon i mitt resesällskap testar positivt i de slumpmässiga testerna vid ankomst?
  Vid ett positivt testresultat kommer du att kontaktas och du samt ditt resesällskap/familj måste sitta i karantän i 14 dagar på ett boende som utsetts av den cypriotiska regeringen och på bekostnad av den cypriotiska staten.