2017-03-01

Cypern – med Medelhavets bästa badvatten

Att badvattnet vid Cyperns stränder är renast i Medelhavet har EU:s miljöbyrå EEA slagit fast. För oss som reser dit innebär det magiska syner – som kan få Instagramkontot att svälla rejält, om du har den läggningen. Havet är genomskinligt ner till 20–30 meters djup. Man får nästan svindel av att titta ut över relingen på en utflyktsbåt.

ayia napa

Flygbild över en av stränderna i Ayia Napa
Flygbild över en av stränderna i Ayia Napa

I EU:s årliga undersökning European Bathing Water Quality kom Cypern 2016 på andra plats i hela Europa (etta var det lilla bergslandet Luxemburg). Cypern ligger alltså före alla andra Medelhavsländer och lååångt före oss här uppe i Norden.

En lustig konsekvens av det här är att man ofta får se människor stå och fotografera rakt ner i vattnet. Vilket inte är så konstigt som det ser ut. För oss som kommer från andra delar av världen är den här sortens kristallklara vatten minst lika exotiskt som tuggmotståndet i en bit halloumi.

Här är några av de många fina cypriotiska vattenbilder vi hittar i TUIs arkiv.

Strandtips vid Medelhavets bästa badvatten

Kring Ayia Napa ligger de fina sandstränderna på rad. Från väster kan du följa en trivsam strandpromenad från Makronissos Beach förbi Golden Beach, Nissi Beach och Sandy Bay, för att till sist komma ända in till fiskehamnen och den mest centrala stranden Grecian Bay.

Fig Tree Bay ligger vid en vacker havsbukt med kristallklart vatten och den grymt populära Fig Tree Bay-stranden. Promenerar du gångvägen utmed havet mot norr kommer du snart till Pernera Beach, som är lika fin och mer än en kilometer lång.

Pafos på den sydvästra kusten är en charmig småstad med både badklippor och småstränder. Några kilometer österut, nedanför Aphrodite Hills, hittar du den vida berömda klapperstensstranden Petra tou Romiou. Myten hävdar att det var där gudinnan Afrodite föddes ur havets skum. Moderna sägner lägger dessutom till att man kan bota barnlöshet genom att simma motsols runt en havsklippa utanför stranden. Tro't den som vill, en mycket vacker plats är det hur som helst.

Liknande inlägg

Hotellfavoriter i och omkring Dubai

Letar du efter ett hotell i Dubai ska du läsa mer här. Där finns allt du kan önska dig – fina stränder, imponerande hotell och shopping i högsta divisionen. Men bland alla de eleganta hotellen kan det vara svårt att hitta just det som passar dig. Så här hittar du en lista med fem favoriter som passar både familjer och vuxna som reser utan barn.
Astrid S Astrid S 2019-12-20

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S 2019-12-11

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18

48 timmar i New York

Inte ens en vecka är nog för att du ska hinna tröttna på New York men här får du tips på hur du kan maxa två dagar med många New York-upplevelser – från shopping och stans bästa kronärtskocksdipp till lönnkrog i China Town.
Hanna P Hanna P 2019-09-12