Cypern – med Medelhavets bästa badvatten

2017-03-01
Astrid S
Att badvattnet vid Cyperns stränder är renast i Medelhavet har EU:s miljöbyrå EEA slagit fast. För oss som reser dit innebär det magiska syner – som kan få Instagramkontot att svälla rejält, om du har den läggningen. Havet är genomskinligt ner till 20–30 meters djup. Man får nästan svindel av att titta ut över relingen på en utflyktsbåt.

ayia napa

Flygbild över en av stränderna i Ayia Napa
Flygbild över en av stränderna i Ayia Napa

I EU:s årliga undersökning European Bathing Water Quality kom Cypern 2016 på andra plats i hela Europa (etta var det lilla bergslandet Luxemburg). Cypern ligger alltså före alla andra Medelhavsländer och lååångt före oss här uppe i Norden.

En lustig konsekvens av det här är att man ofta får se människor stå och fotografera rakt ner i vattnet. Vilket inte är så konstigt som det ser ut. För oss som kommer från andra delar av världen är den här sortens kristallklara vatten minst lika exotiskt som tuggmotståndet i en bit halloumi.

Här är några av de många fina cypriotiska vattenbilder vi hittar i TUIs arkiv.

Strandtips vid Medelhavets bästa badvatten

Kring Ayia Napa ligger de fina sandstränderna på rad. Från väster kan du följa en trivsam strandpromenad från Makronissos Beach förbi Golden Beach, Nissi Beach och Sandy Bay, för att till sist komma ända in till fiskehamnen och den mest centrala stranden Grecian Bay.

Fig Tree Bay ligger vid en vacker havsbukt med kristallklart vatten och den grymt populära Fig Tree Bay-stranden. Promenerar du gångvägen utmed havet mot norr kommer du snart till Pernera Beach, som är lika fin och mer än en kilometer lång.

Pafos på den sydvästra kusten är en charmig småstad med både badklippor och småstränder. Några kilometer österut, nedanför Aphrodite Hills, hittar du den vida berömda klapperstensstranden Petra tou Romiou. Myten hävdar att det var där gudinnan Afrodite föddes ur havets skum. Moderna sägner lägger dessutom till att man kan bota barnlöshet genom att simma motsols runt en havsklippa utanför stranden. Tro't den som vill, en mycket vacker plats är det hur som helst.

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Barbados – ett perfekt resmål för en romantisk semester

Bländande vita stränder, turkost vatten och tropisk grönska. Barbados har verkligen allt du kan förvänta dig av ett karibiskt paradis, och lite till. Simma med sköldpaddor, besök botaniska trädgårdar och avsluta dagen på klipporna vid Northpoint framför en magisk solnedgång. Det är helt klart till Barbados du ska åka till för att få en riktigt romantisk resa med din kärlek.
Johanna N Johanna N 2019-02-27

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Så fotar du bäst under vattenytan

I takt med att mobilerna blir vattentäta har undervattensbilderna i våra sociala flöden blivit allt mer vanliga. Här ger fotografen Sara Strandlund sina bästa tips för att få till den där riktigt coola och snygga undervattensbilden på semestern.
Towe A Towe A 2019-02-07