Cypern – med Medelhavets bästa badvatten

Att badvattnet vid Cyperns stränder är renast i Medelhavet har EU:s miljöbyrå EEA slagit fast. För oss som reser dit innebär det magiska syner – som kan få Instagramkontot att svälla rejält, om du har den läggningen. Havet är genomskinligt ner till 20–30 meters djup. Man får nästan svindel av att titta ut över relingen på en utflyktsbåt.

ayia napa

Flygbild över en av stränderna i Ayia Napa
Flygbild över en av stränderna i Ayia Napa

I EU:s årliga undersökning European Bathing Water Quality kom Cypern 2016 på andra plats i hela Europa (etta var det lilla bergslandet Luxemburg). Cypern ligger alltså före alla andra Medelhavsländer och lååångt före oss här uppe i Norden.

En lustig konsekvens av det här är att man ofta får se människor stå och fotografera rakt ner i vattnet. Vilket inte är så konstigt som det ser ut. För oss som kommer från andra delar av världen är den här sortens kristallklara vatten minst lika exotiskt som tuggmotståndet i en bit halloumi.

Här är några av de många fina cypriotiska vattenbilder vi hittar i TUIs arkiv.

Strandtips vid Medelhavets bästa badvatten

Kring Ayia Napa ligger de fina sandstränderna på rad. Från väster kan du följa en trivsam strandpromenad från Makronissos Beach förbi Golden Beach, Nissi Beach och Sandy Bay, för att till sist komma ända in till fiskehamnen och den mest centrala stranden Grecian Bay.

Fig Tree Bay ligger vid en vacker havsbukt med kristallklart vatten och den grymt populära Fig Tree Bay-stranden. Promenerar du gångvägen utmed havet mot norr kommer du snart till Pernera Beach, som är lika fin och mer än en kilometer lång.

Pafos på den sydvästra kusten är en charmig småstad med både badklippor och småstränder. Några kilometer österut, nedanför Aphrodite Hills, hittar du den vida berömda klapperstensstranden Petra tou Romiou. Myten hävdar att det var där gudinnan Afrodite föddes ur havets skum. Moderna sägner lägger dessutom till att man kan bota barnlöshet genom att simma motsols runt en havsklippa utanför stranden. Tro't den som vill, en mycket vacker plats är det hur som helst.