Cypern – vin och vandringar i Troodosbergen

2017-03-09
Eva S
Stränderna är Cyperns främsta turistmagnet, men bakom kulisserna finns mycket att upptäcka. Vandra bland mandelträd, handla solmogna apelsiner och gå på vinprovning. Här är bästa tipsen för en dag i Troodosbergen.

Troodosbergen

Skippa stranden för en dag och åk upp till de magiska Troodosbergen i Pafosregionen. Här vimlar det av utsiktsplatser och bergsbyar. Större byar som Platres har bagerier och keramikverkstäder, i småbyarna kan du köpa färska fikon direkt från gården. Med lite planering kan det här bli det finaste semesterminnet.

Prova vin på en vingård
På vingården Tsiakkas guidar familjen med samma namn dig bland vinrankor och ekfat. Här tillverkas det kända cypriotiska dessertvinet Commandaria men även viner av druvorna Chardonnay och Cabernet Sauvignon. Vingården ligger i byn Pelendri.

Titta in hos en konstnär
I bergsbyn Lania kryllar det av konstnärer. Strosa omkring i den gamla bydelen och slink in i ateljéerna som ofta har portarna öppna för besökare. En av dem är Michael Owen, som visar färgstark konst i Gamla stan.

Minivandring i nationalparken Avakas
En timslång vandring i Avakas, Cyperns största nationalpark, tar dig genom en imponerande bergsklyfta. Det doftar mynta, rosmarin och lavendel och utsikten är hisnande. Läs mer i Insidertips.

Chokladfrossa i Platres
Stanna till i byn Platres för att lära dig mer om kakaobönan. Du får också smakprov på de goda praliner som tillverkas här. Följ skyltning mot Chocolate Workshop.

Handla färska fikon
På bytorgen, eller på gårdarna längs vägen, säljer de lokala odlarna nyskördade färska bönor, apelsiner och saftiga fikon. Stanna till och fyll en påse – mer närodlat än såhär kan det inte bli!

Vackra kloster och kyrkor
Bland pinjeträd och kaprisbuskar i Troodosbergen döljer sig tio små bysantinska kyrkor (alla på Unescos världsarvslista). Kika in och beundra de vackra freskomålningarna. Läs mer i Insidertips.

Vinfestivalen i Limassol
Lyckas du pricka in en resa till Cypern i månadsskiftet augusti-september hamnar du mitt i det årliga firandet av vinguden Dionysos. Under två veckor är temat dans, musik och vin. Platsen är Limassol Municipal Gardens.

Läs mer om var du kan bo på Cypern och hur du kan hyra bil samtidigt som du bokar resan.

Liknande inlägg

Game of Thrones-guide i Dubrovnik

Idag har den sista säsongen av Game of Thrones premiär. Hur många gånger under seriens gång har vi inte hört huset Starks valspråk "Winter is coming" till att nu vara mitt uppe i den kalla vintern. Får du inte nog av intriger, hämnd och drakar? I så fall är Dubrovnik ett perfekt resmål för dig. Vi har satt ihop en Game of thrones-guide i Dubrovnik! Kanske blir tomheten efter serien lite lättare att hantera då.
Hanna P Hanna P 2019-04-15

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Packlista för vandring

En packlista för vandring ser olika ut beroende på om du ska vandra i Alperna, i svenska skogar eller längs med kusten i Cinque Terre och om du reser med eller utan barn. Hur länge du ska vandra påverkar givetvis också – är det en dagstur, ett par dagar eller en hel vecka? Här har du ett par tips på vad du ska packa för att få en skön vandringssemester.
Hanna P Hanna P 2019-01-28

Paddelsurfing – bästa semesterträningen

Paddelsurf är en aktivitet som passar dig som vill ha avkoppling, adrenalinkickar, en aktivitet som är både roligt och bra träning eller ett annorlunda sätt att åka på sightseeing. Här får du 5 anledningar att surfa på semester och 5 drömdestinationer för paddelsurfing!
Hanna P Hanna P 2019-01-13