Trendspaning – Nästa stora weekendresmål

När vi snackar weekend och stadssemester blir det ofta New York, London, Paris och Barcelona men störst är inte alltid bäst – eller intressantast. Nu börjar vi vända blicken mot de förhållandevis mindre städerna – men inte med mindre charm för den sakens skull.

Här är en liten trendspaning på vad vi tror kan bli några av de hetaste städerna för en weekend 2017. Det är inte de största städerna direkt – på listan hittar du allt från tredje till 19:e största staden i Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Bulgarien och Polen. Varje stad, stor som liten, ger en unik inblick i landet och i de mindre städerna kan du få mer intim upplevelse och känslan av att komma lite närmare landet.

Leipzig, Tyskland

Denna stad i Tyskland kallas redan nu Hypezig av de egna invånarna. Passa på att åka hit medan stadens konst- och musikliv fortfarande kan kallas underground. Att unga och kreativa strömmar hit är inte nödvändigtvis någon nyhet. Bach sökte sig till Leipzig och du kan numera besöka hans grav och museum i St. Thomas-kyrkan och se den enda tavlan vi säkert vet att kompositören själv målade.

Köln, Tyskland

I Köln promenerar du genom stadens historia på medeltida gator längs med Rhenfloden. Enligt vissa är staden som vackrast i juletid med ljusdekorationer och julmarknader. Här möter du en uppsjö av europeisk historia, från Romarriket till postmodernism. Det finns även en hel del för chokladälskare och sportentusiaster.

Gdansk, Polen

En hamnstad i Polen vid den polska Rivieran perfekt för dig som älskar strandbad och en god öl. Gdansk har en lång bryggeritradition och på senare år har flera mikrobryggerier poppat upp, en del restauranger har dessutom ett eget inhouse-bryggeri. Längs med smala kullerstensgator finns bärnstensbutiker, caféer och museum. Som kontrast har du den långa sandstranden Stogi.

Neapel, Italien

Neapels historiska stadskärna är räknat till ett av UNESCOs världsarv. Här hittar du goda pizzor, kaffe och pasta samt en hel del spännande street food som alternativ till fine dining. I närheten ligger Vesuvius och Pompeji. Det är inte för inte Neapel är en av Italiens mest ikoniska städer.

Lyon, Frankrike

Ett strategiskt läge mellan norra och södra Europa i Frankrike har skapat en unik arkitektur, kultur och gastronomiskt arv. Ljusfestivalen i december, Fête des Lumières, är av stadens största händelser med både små ljusdekorationer och stora ljusshower. Om somrarna kan du gå på konsert i en av de romerska teatrarna eller besöka en bouchon, restaurang som serverar mat typisk för området och Lyon.

Varna, Bulgarien

En klassisk kuststad vid Svarta havet i Bulgarien. Här kan våghalsar hoppa bungyjump från Asparuhov Most-bron eller promenera i stora parken Primorski Park som sträcker sig längs med kusten och de långa stränderna. Utöver det finns även ett livligt kulturliv och gott om restauranger.

Granada, Spanien

Den vackra provinshuvudstaden i Andalusien i Spanien har en rik historia och kultur. Här finns exempel på västlig islamisk arkitektur bevarade, som borg- och palatsområdet Alhambra. På bekvämt avstånd finns vandringsmöjligheter i Sierra Nevada och i staden hittar du klassiska tapas-barer och bohemiska teterías, moriska tehus.