3 dagars weekend - bästa tipsen för dig som ska till Krakow

I Krakow kan en weekend nästan kännas för kort för att hinna uppleva allt det en stad har att erbjuda eller det man vill hinna med att se och göra. Här har du ett förslag på vad du kan hitta på i Krakow på 3 dagar - allt från besök i underjordiska museum, god mat och trendiga barer samt en liten Chopin-konsert dessutom.

Schindlers fabrik & Wieliczkas saltgruva...

Det finns ett par återkommande punkter i många Att göra-artiklar om Krakow, t ex Kazimerz, Oskar Schindlers fabrik och saltgruvan. Det finns givetvis en anledning till att de så ofta nämns och rekommenderas men här vill jag lyfta delar av Krakow och Polen som ibland glöms bort.

Dag 1: Rynek Główny i Stare Miasto - besök ett underjordiskt museum

Om du bara ska besöka Krakow ett par dagar är det lite extra trevligt att bo i närheten av den historiska stadskärnan, Stare Miasto. Krakow är en promenadvänlig stad och numera finns det även de klassiska stadscyklarna att hyra. Om du vill upptäcka Krakow till fots eller på cykel är Stare Miasto en trevlig start på bekantskapen.

Underjordiskt museum

På stortorget i de gamla kvarteren, Rynek Główny, ligger den gamla tyghallen där polacker och besökare handlat allt sedan medeltiden. Även om du inte är ute efter att shoppa hantverk eller souvenirer är det väl värt ett besök.

Det är nämligen här i tyghallen du hittar ingången ner till underjorden.

När man var klar med de arkeologiska utgrävningarna under stortorget i början av 2000-talet bestämde man sig för att bygga museet nästan direkt på själva utgrävningsplatsen. På Rynek Underground-museet får se hur livet såg ut på 1000-1200 talet med hjälp av hologram och 3D-modeller.

Tobaksfabriken Tytano vid Stare Miasto

Efter det underjordiska mörkret kan en bit mat inte vara helt fel. Även om du befinner dig i det turisttäta tyghallen har du det inte långt till fots till lite lugnare matställen i Krakow.

Bara fem minuter utanför Stare Miasto ligger den gamla tobaksfabriken, Tytano. Här har man bevarat produktionshallarna och byggnadernas höga tak och patina med blottat tegel men numera är det kontor, restauranger och barer som du hittar här.

Det finns flera spännande ställen att besöka i Tytano men två förslag är baren Weźże Krafta där du kan provsmaka 30 lokala ölsorter och restaurangen Veganic som istället för golonka(fläsklägg med rökt ost) serverar röbets- och falafelburgare.

Dag 2: Wavelslottet & tips på Chopin med lite vodka till

Högt och lågt på Wavel...

På en höjd mitt i Krakow ligger Wavel, en befästning med både katedral, slott, rester av en italiensk renässansträdgård och massa mer att se. Här kan du se stora delar av en polska konstskatten och den rikt utsmyckade katedralen.

Om du inte lider av svindel kan du ta dig ända upp i Sigismundstornet där du får en fantastiskt utsikt över Krakow. Du kan även ta dig ner till kryptorna om du vill se var kung Sigismund III, Gustav Vasas barnbarn, ligger begraven.

Avsluta med Chopin & vodka

Du kan sedan besöka Bonerowskipalatset på stortorget. Flera kvällar i veckan ordnas konserter där internationella talanger tolkar Polens nationalkompositör Chopin.

Frédéric Chopin valde ofta bort både vin, sprit och kaffe för att istället bara dricka mjölk för att lindra diverse åkommor. Men efter en konsert med Chopin kan du pröva ett av Polens mest prisbelönta vodkamärken, döpt till just Chopin ironiskt nog.

Ett perfekt snacks till din vodka är en rejäl skiva lantbröd med ett nästan lika tjockt lager smalec - polsk pålägg som i de flesta fall består av gåsfett, bacon och lite lök - toppat med ett par skivor saltgurka.

Och om det skulle bli för mycket av det goda kan du pröva den polska huskuren Wódka Żołądkowa Gorzka, ungefärligt översatt betyder det "bittervodka för magen", som enligt tradition ska hjälpa matsmältningen på traven.

Tips för din weekend

Vet du redan innan avresa att det finns museum och sevärdheter med inträde som du vill se är det alltid bra att kolla upp om du kan förboka biljetter för att slippa att köa.

Det går till exempel att köpa biljetter i dörren men både när det gäller Rynek Underground och Chopin-konserter på Bonerowskipalatset är det bra att du förbokar din biljett.

I Rynek Underground kan det på grund av säkerhetsskäl endast vistas max 300 besökare i museet åt gången, under högsäsong kan köerna därför bli långa.

Lika högt tryck blir det kanske inte på Bonerowskipalatset men vill du säkra en konsert med Krakows berömde kompositör är förbokning att rekommendera om du inte vill råka välja just den kvällen då en konsert blir fullbokad.

Kolla även upp Tytanos kalendarium för här ordnas även konserter, konstutställningar och modevisningar på området.

Dag 3: Planty Park & Nowa Huta

Glass, pączki och parkpromenad

Efter alla sinnesuttryck kan det vara skönt med en promenad i det gröna (om du reser till Krakow på sommaren) eller gyllenröda (om du reser till Krakow i september-oktober). Stadsparken Planty Park omgärdar hela Stare Miasto, den anlades där den gamla stadsmuren en gång omslutit staden. Här kan du återfå lugnet och kanske köpa en glass, det finns ett par kiosker i parken.

Eller så tar du dig till Lody Na Starowiślnej där glassen har serverats enligt samma recept i över tre årtionden. På höst och vinter har de också öppet men serverar istället pączki(munkar fyllda med nyponsylt). Varning för långa köer dock då det är en klar favorit bland lokalborna själva.

Res tillbaka till 70-talet i Nowa Huta

För något helt annat än medeltida stadskärnor hittar du i stadsdelen Nowa Huta - trots de många grönområdena är det här en "pärla" från det kommunistiska Polen. Nowa Huta byggdes på 50-talet och var tänkt som den perfekta socialistiska stadsdelen med gator döpa efter Lenin och ca 250 nybyggda skyddsrum ifall atombomben föll över Polen.

Du kan gå ner i ett några av de bevarade skyddsrummen på PRL-museet i den gamla biografen Kino Światowid där du även kan se fotoutställningar om livet under den kommunistiska regimen 1944-1989. Dessutom kan du fortsätta med en lunch eller middag som går i samma tema på restaurangen Stylowa.

Restaurangen Stylowa slog upp sina dörrar i Nowa Huta för första gången 1956 och allt sedan dess har varken förföljelse, uppror eller frigörelse förmått restaurangen att rucka på sin rutin (inredningen uppdaterades senast på 70-talet). Menyn består av 150 rätter där de flesta rätter inte finns. Servicen växlar mellan likgiltig och föraktfull. Alltså exakt som det var vanligtvis på restauranger åren 1944-1989. Men när du väl lyckas beställa kommer du dock få riktigt god polsk husmanskost för ett bra pris.

Givetvis skulle du gott kunna fylla ytterligare ett par dagar i Krakow och vill du göra det eller helt enkelt ha mer inspiration till en eventuell weekend kan kolla in kulturkalendariet för Krakow nedan.

TUI Krakow - Nowa Huta
Stylowa hittar du ett stenkast från gamla Plac Centralny, numera kallat Rondald Reagan-torget.

Att göra på din weekend - kort kulturkalendarium

Julmarknad En av de största marknaderna hålls på stortorget i Stare Miasto i slutet av november till slutet av december. Här kan du köpa vackra hantverk, som handmålade julgranskulor i glas och snidade julkrubbor, eller dricka något varmt medan du lyssnar på körsång.

Krakows filmfestival (15-19 maj 2019) En av de äldsta festivalerna Europa ägnad åt dokumentärer, animerat och kortfilm.

Judiska kulturfestivalen i Kazimierz (21-30 juni 2019) När Janusz Makuch startade festivalen 1988 var det för att återfå det Polen förlorat och förstört. Den polska kulturen har länge varit sammanflätad med den judiska (det äldsta polska myntet är t ex prytt med hebreisk skrift). Den polska kulturen skulle inte ha varit densamma utan de judiska influenserna och festivalens syfte är att åter fylla Kazimierz med genuin judisk kultur. Hit reser alla som älskar klezmer, bl a annat kan du se kända band från New York och Israel.