Resor
till
Krakow

Pris från

...

Våra hotell

10 st

Prisnivå

Prisexempel från Warszawa
  • 1,5 liter vattenca 4:-

Fakta

Visa all fakta
  • ValutaPolska Zloty (PLN)
  • Tidsskillnad0 timmar
  • HuvudstadWarszawa
  • SpråkPolska
  • Folkmängd766 739

Resor till Krakow

Krakow

Res till Krakow och upptäck en chic stad med anor från medeltiden. Det är inte bara en av Polens äldsta städer utan också en av Europas äldsta universitetsstäder. Här finns mycket att se – vackra Staro Miasto, trendiga barer och spännande museer. Blandat med shopping och god mat givetvis.

Förutom arkitektur gör de stora grönområdena Krakow till en perfekt stad att upptäcka till fots eller cykel. Där tidigare stadsmuren gick kring Staro Miasto, Gamla stan, ligger nu en av staden största parker – Planty krakowskie. Promenader här är lika trevliga i sommargrönska som på en höstweekend eller när snön fallit.

Konst, kultur och historia

I stadskärnan tronar slottet Wawel, här hittar du både domkyrkan och ett konstmuseum med en enorm samling. Från klocktornet får du den bästa utsikten över Krakow. Utanför står en eldsprutande staty av draken som enligt legenden hotade staden. En bit utanför centrum kan du följa med på guidad tur 300 meter under jord i saltgruvan Wielczka. I gruvan finns en underjordisk sjö som skimrar i grönt och ett kapell där nästan allt från väggrelieferna till kristallkronan är gjort av saltkristaller.

Mättande måltider

För en riktigt bastant middag rekommenderas golonka – polsk fläsklägg eller stekt ankbröst. Dessertälskaren få sitt lystmäte stillat då det ofta finns strudel och bakelser på efterrättsmenyn. Under sommaren finns dessutom glasskiosker i nästan varje park och gathörn.

En ny stad

I Kazimierz kan du strosa runt bland restaurerade synagogor, hippa caféer, barer och restauranger. Behöver du en paus från den tunga polska maten finns det här flera israeliska restauranger med kryddig hummus på menyn. Perfekt som snacks till en cocktail eller en öl.

Shopping med anor från renässansen

Tyghallen byggdes under renässansen och här kan du hitta det mesta, bland annat hantverk av bärnsten eller snidat trä. Precis som i Warszawa finns det stora, moderna köpcentra, men vill du ha lite annorlunda shopping tar du en tur till loppmarknaden på Plac Nowy i Kazimierz.

Ett mörkt kapitel

Stora delar av Polen drabbades hårt av andra världskriget och i Krakow ser du många historiska monument som är både spännande och frammanar en känsla av andakt. Ungefär en timme bort från Krakow ligger Auschwitz, en plats som inte lämnar någon oberörd.

Restyper i Krakow