Sju starka skäl för Dubrovnik

Kroatien är tokpopulärt som semesterland. Men varför ska man välja just Dubrovnik-kusten? Svaret är att det måste man inte alls, alla delar av landet är lika fina, på olika sätt. Men om våra sju skäl för Dubrovnik triggar din reslust – ja, då är det kanske just dit du ska åka.

1. Gamla stan

Udden med sin ringmur har varit bebodd sedan 600-talet och är proppfull med vackra byggnader från medeltiden och senare. Är du det minsta intresserad av historia och arkitektur så ska du före avresan googla på Rektorspalatset, Sponzapalatset, Minčetaborgen och Dubrovniks katedral. Väl på plats får du den bästa överblicken genom att börja med en promenad ovanpå den två kilometer långa ringmuren, som på sina ställen är sex meter tjock.

Den breda gågatan Stradun leder fram mellan stadsportarna och är gjord av marmor som blivit så blanksliten att du nästan kan spegla dig i den. Både där och i gränderna runt omkring är folklivet myllrande dygnet runt bland småbutiker, glassbarer och restauranger.

Tidig kväll på gågatan Stradun, med Sponzapalatset i bakgrunden
Tidig kväll på gågatan Stradun, med Sponzapalatset i bakgrunden

2. Game of Thrones-kopplingarna

Teamet bakom den kioskvältande tv-serien jo-jo-pendlar till Dubrovnik. Säsong efter säsong kommer de tillbaka för att spela in scener som ska föreställa olika platser i ”De sju kungadömenas” huvudstad King’s Landing – marknadstorget, stadsmuren, kajerna, lord Petyr Baelishs bordell och mycket annat. Dessutom har scenerier som ska föreställa staden Qarth på den rivaliserande kontinenten Essos byggts upp på ön Lokrum, som ligger alldeles utanför Dubrovnik (15 minuter bort med båt).

Du kan försöka leta dig fram till inspelningsplatserna själv eller följa med på en guidad tur. Många av dem leds av Dubrovnikbor som har varit statister vid inspelningarna, så att de kan berätta hur allt går till när staden sminkas om till ett fiktivt sagorike.

Håll med om att Dubrovnik leder tanken till sagornas värld
Håll med om att Dubrovnik leder tanken till sagornas värld

3. Stad & strand-kombon

Finns det något problem med Dubrovnik, så är det att staden är lite för populär. Under högsäsongen kan det bli trångt i gränderna. Därför är det optimalt att kombinera stad och strand i samma resa. Vilket på sätt och vis ingår i grundkonceptet när du reser hit. För även om du väljer att bo inne i Dubrovnik kommer du att ha flera fina stränder på promenadavstånd. Men dessutom kan du välja resmålen här nedanför.

Så här ser det också ut i Dubrovnik. Närmare bestämt på Copacabana Beach i hotellstadsdelen Babin kuk.
Så här ser det också ut i Dubrovnik. Närmare bestämt på Copacabana Beach i hotellstadsdelen Babin kuk.

4. Charmiga strandbyar

Vill du semestra mer rofyllt nära den gröna naturen, men ändå kunna ta dig till Dubrovnik på mindre än en timme, så finns det ett pärlband av mysiga badorter utmed kusten. Följ länkarna om du vill läsa mer om familjevänliga Slano i en skyddad vik, det rofyllda lilla Mlini som ligger allra närmast, den lantliga byn Orašac med ett femstjärnigt hotell vid havet eller idylliska Cavtat med småstadskänsla, hamn och romantiska gränder.

Den lilla semesterorten Slano ligger i en djup bukt
Den lilla semesterorten Slano ligger i en djup bukt

5. Den gröna ön Korčula

Dessutom kan du välja en av Kroatiens mest natursköna öar. Korčula ligger strax utanför kusten och den långsmala halvön Peljesac. Ön har blivit känd för svärdsdansen moreska och för att Marco Polo sägs vara född här. Med hyrbil eller cykel kan du åka runt bland vingårdar, småbyar och undangömda badvikar.

Från Korčula tar det mellan två och tre timmar att komma in till Dubrovnik. Men i gengäld har ön sin egen medeltidsstad, med stadsport, vakttorn och mysiga gränder. Hotellen ligger strax utanför gamla stan, bland annat ett familjevänligt Blue Star där Bamse dyker upp titt som tätt och en evighetspool vetter mot havet.

Havsnära fik i Korčulas gamla stad
Havsnära fik i Korčulas gamla stad

6. Det kristallklara vattnet

På den här punkten skiljer sig egentligen inte Dubrovnik-kusten från resten av Kroatien. Men det magiskt klara vattnet är ändå en slående upplevelse, som ingen med Instagramkonto brukar missa att dela med sig av. Förklaringen är att stränderna och havsbottnen består av klappersten, vilket gör att inget stoft virvlar upp. Siktdjupet är svindlande och vattnets färg växlar mellan turkos och azur.

Packa snorkel och cyklop (plus badskor om du har känsliga fötter)
Packa snorkel och cyklop (plus badskor om du har känsliga fötter)

7. Maten

I centrala Dubrovnik kan du hitta exklusiva restauranger med internationell meny. Och inget fel i det, men missa inte Kroatiens egna kulinariska specialiteter, med influenser från både Italien och övriga Balkan. Tänk risotto med bläckfisk, örtkryddade korvar, träkolsgrillad fisk, lufttorkad skinka (som heter pršut), närodlade grönsaker och ostar på mjölk från både kor, får och getter. Det småskaliga jordbruket gör att det mesta som landar på din tallrik är ekologiskt by default. De bästa restaurangerna med traditionellt kök känner du igen på att de har ordet Konoba i sitt namn.

Ta in Kroatien med alla dina sinnen, inklusive smak och doft.
Ta in Kroatien med alla dina sinnen, inklusive smak och doft.

Flexibel reslängd

Dubrovnik-kusten är en nyhet hos TUI för sommarsäsongen 2018, och du väljer själv om du vill stanna en vecka, 14 dagar eller bara över en weekend.

Här kan du läsa mer om TUIs resmål och hotell i Dubrovnik och på Dubrovnik-kusten.