Packlista – resa med barn

2018-11-05
Astrid S
Du har redan gissat det – och du har rätt. Att resa utomlands med barn kräver lite mer planering och eftertanke än annars. Men sucka inte utan se det som en investering i harmoni under själva resan, det är det värt många gånger om. Så nu skippar vi snacket och går direkt på packlistorna.

I ditt handbagage:

 1. Frukt, majskrokar eller annan mellis som barnet gillar.

 2. Underhållning som du vet fångar barnets uppmärksamhet – till exempel böcker, spel, musik, ritbok + kritor eller en surfplatta med nedladdade filmer som går att se offline.

 3. Flera nappar (om barnet använder det).

 4. Rejält med blöjor (om barnet använder det).

 5. Våtservetter.

 6. Liten frottéhanduk eller en hushållsrulle

 7. Plastpåsar till skräp.

 8. Ett par klädombyten till både dig själv och barnet – bra inte minst om det incheckade bagaget skulle bli försenat.

I din resväska:

 1. Myggnät att vid behov hänga över barnets säng eller vagn.

 2. En stor sjal och sex klädnypor som kan bli skuggtak.

 3. Barnmat som du inte tror går att köpa under resan. Beroende på barnets ålder och smak kan det vara allt från välling, gröt och barnmatsburkar till favoriten bland färdigmat och särskilt älskade smörgåspålägg.

 4. Annat som behövs för barnets måltider, till exempel haklappar, vällingflaska, pipmugg och egna bestick.

 5. Flera kepsar eller solhattar som skyddar huvudet från solen och ger ansiktet skugga när solen står högt.

 6. Kläder för alla olika vädertyper som kan förväntas.

 7. Bekväma skor som funkar för långpromenader och inte blir för varma

 8. Sjukvårdskit med plåster, sårtvätt, pincett, febertermometer och febernedsättande i flytande form

 9. Mild tvål, schampo, barntandkräm och tandborste

I barnets egen ryggsäck:

 1. Favoritgosedjuret.

 2. Coola solbrillor, gärna med en superhjälte på.

 3. En tunn filt.

 4. Litet russinpaket och en tetra eller klämmis med något att dricka.

 5. En resedagbok anpassad för barnets ålder, där han eller hon kan spara minnen genom att rita, skriva eller klistra in bilder och biljetter.

Dessutom när ni åker på solsemester:

 1. Solkräm med hög skyddsfaktor och bra vattenfasthet.

 2. Ett par uppsättningar badkläder som täcker mycket av huden. Om ni kommer att bada långa stunder och reser till ett land med stark sol, överväg att investera i en UV-dräkt och en solhatt med både skärm och nackskydd.

 3. Armpuffar, simglasögon, badleksaker och annat som barnet vill ha i vattnet.

 4. Plastsandaler som skydd mot het sand och vassa stenar.

 5. Badblöjor om barnet behöver det.

Tips och länkar för babyföräldrar

Tänk på att barn 0–2 år inte får någon egen sittplats på flyget och ingen mat ombord. Och missa inte att även små barn måste ha eget pass. Läs mer på vår sida om att resa med bebis »

Vill du ha med en barnvagn/sulky på resan, läs då artikeln Ska du flyga med barnvagn? Läs det här först »

Om barnet har särskilda behov

Tips om att resa med funktionshinder finns under länken. Där hittar du bland annat ett formulär som måste fyllas i om ni har särskilda behov för flygresan.

Tips om allergier och matintolerans finns under länken. Där kan du bland annat läsa om Celiakiförbundets översättningskort med information om glutenintolerans på 40 olika språk.

Tips om receptbelagda mediciner på utlandsresan finns under länken. Läs noga för att slippa bekymmer i tullen och säkerhetskontrollen.

Lycka till med packningen och trevlig resa!

Liknande inlägg

Hotell vid stranden på Rhodos – fem favoriter

Rhodos är den största av Tolvöarna vilket gör den till en av de mest mångsidiga, inte minst när det kommer till alla gyllene stränder du kan besöka. Vi har tidigare tipsat om de bästa utflykterna ön har att erbjuda, men suktar du efter stränder och kristallklart vatten behöver du knappast ge dig av på några längre sådana från våra hotell. Soldyrkaren, badgalningen, fotofantasten och speedo-älskaren, se hit - här är de bästa strandnära hotellen på Rhodos!
Carl J Carl J 2019-05-16

Fem favoritutflykter i grekiska övärlden

Greklands övärld har otroligt mycket att erbjuda. Som om klimatet, maten och stämningen inte vore nog, finns utflykter och aktiviteter som passar historienördar såväl som strandfotografer och äventyrare. Här listar vi fem av våra resenärers favoritutflykter i den grekiska övärlden.
Jakob R Jakob R 2019-05-10

Resa till Cypern med barn – 3 olika semestrar

Pålitligt solsken, massor av aktiviteter och barnvänligt långgrunda stränder. Sedan kan du själv lägga till cykelutflykter, båtturer eller lata dagar vid poolen. Som du märker finns det mycket att göra på Cypern med barn. Här har vi samlat våra bästa tips i form av tre olika inriktningar för en barnvänlig resa till Cypern.
Eva S Eva S 2019-05-09

Bästa familjehotellen på Cypern

Familjevänliga Cypern är en av Medelhavets mest solsäkra platser. Ön har alla grundingredienser för den perfekta barnresan, med smaker som tillfredsställer även de minsta och mest kräsna gästerna. Vad sägs om stränder, slott och sevärdheter från antiken? Släng med parker, vattenaktiviteter, muséer, båtturer och glass i stora lass. Det räcker för att skämma bort vems om helst. Här kan du kika in de mest familjevänliga hotellen på Cypern!
Carl J Carl J 2019-05-08