2019-03-16

Handbagage - experternas tips

Det finns många åsikter om att resa med endast handbagage. Många älskar det eftersom du vet att väskan inte kommer bort, du behöver inte vänta på bagage och slipper extra kostnader. Andra tycker det är krångligt att få plats med hela sin packning i en mindre väska och är konfunderade kring vad som är tillåtet och inte i handbagaget.

Tips när du ska packa handbagage

Hur man vill packa sitt handbagage är högst personlig och det finns lika många råd som resenärer. Detta är mina personliga tips, vad jag tycker fungerar bäst och hur jag maxar handbagaget.

 • Vik kläderna istället för att rulla dem. Utnyttja hela väskans yta och då är det också lätt att sticka in ömtåligare saker i mitten av kläderna.
 • Ha en töjbar väska så du kan pressa i det där sista på slutet av din resa.
 • Packa rätt för just din resa. Släpa inte med högklackade skor till solsemestern i Thailand. Du behöver inte stövlar för en weekendresa till London.
 • Tänk ut outfits innan du reser och att plaggen går att kombinera. Packa en tröja som kan matchas till både byxorna och kjolen. Välj en klänning till kvällen som kan bli tunika över byxor på dagen.
 • Packa flytande produkter i en zip-påse redan på hemmaplan så slipper du fixa med detta på flygplatsen.
 • Lägg skor längs med resväskans kanter.
 • Är du rädd för läckage, tejpa för hålet på flaskan innan du skruvar på korken.
 • Rulla ihop sladdar.
 • Lägg omtåliga saker i dina strumpor.
 • Byt ut din stora plånbok med kvitton och kort till en mindre där du bara har med körkort, betalkort, lokal valuta och annat livsviktigt.
handbagage
Packa smart när du reser med enbart handbabage.

Detta får du INTE ha i handbagaget

 • Ingen vätska, kräm eller gel som överskrider 100 ml/behållare.
 • Inga vassa saker som till exempel sax, rakblad, verktyg eller fickknivar.
 • Korkskruv

Här kan du läsa mer om regler för handbagage

Packningstips från proffsen

Här kommer ytterligare tips från kollegor som reser väldigt mycket.

 • Ta med ett tomt örngott, det tar ingen plats men kan användas som en kudde om du stoppar i din tröja till exempel.
 • De tunna badmössorna man får på hotell är perfekta att sätta över smutsiga skor som ska dela väska med dina kläder.
 • Packa ett lätt ombyte och bikini/badbyxor i handbagaget. Det är inte kul att panikshoppa första dagen på resmålet, speciellt inte badkläder. Om du mot förmodan skulle bli av med det incheckade bagaget.
 • Ha med en tunn sjal - perfekt om det är kallt på planet eller kyligt på kvällen.
 • Har du en hatt med dig så fyll den med strumpor/kläder så den inte tappar formen.
handbagage
Ha koll på vad som får följa med i handbagaget och inte.

Vilken är bästa resväskan?

Vilken typ av väska som är bäst beror lite på hur du reser. Har du en bit att gå till flygbuss eller tunnelbana kan en rullväska vara ett dåligt alternativ, speciellt under vinterhalvåret med snö och grus. Om du däremot hoppar ur bilen eller taxin precis utanför terminalen är en väska med 360° hjul extremt lätt och smidigt.

I TUIs egen shop finns olika typer av väskor och andra smarta reseprylar och gadgets. Den ergonomiska bagagevågen är en personlig favorit!

Vad har du i handbagaget?

Vi frågade några resenärer på väg till flygplatsen vad de hade i sitt handbagage. Titta på filmen nedan för att se vad handbagaget innehåller.

Liknande inlägg

Hotellfavoriter i och omkring Dubai

Letar du efter ett hotell i Dubai ska du läsa mer här. Där finns allt du kan önska dig – fina stränder, imponerande hotell och shopping i högsta divisionen. Men bland alla de eleganta hotellen kan det vara svårt att hitta just det som passar dig. Så här hittar du en lista med fem favoriter som passar både familjer och vuxna som reser utan barn.
Astrid S Astrid S 2019-12-20

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S 2019-12-11

Topp 9 hemsökta hotell

Om du söker lite extra spänning på en semester, varför inte pröva att bo på ett ordentligt hemsökt hotell? Här har du de 9 bästa hemsökta hotellen – där spökena har lite stil.
Hanna P Hanna P 2019-10-31

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18