Grekland med barn

2018-02-14
Towe A
Barnvänliga Grekland lockar massor av barnfamiljer varje år och det är lätt att förstå varför. Långa breda stränder, mysiga byar, fina hotell och nära till det mesta. Här tipsar jag om mina favoritöar, bästa stränderna för barn och härliga utflykter du inte bör missa.

Barnvänliga öar i Grekland

Samos

Samos är en utav de grönaste öarna i Grekland och har över 300 stränder. Ön bjuder på olivlundar, pinjeskog, vita stränder, små mysiga byar och en härlig hamnpromenad. Det är till Pythagorion på sydkusten som flest turister åker, här börjar en strand som är nästan sju kilometer lång. Den är uppdelad i olika stränder som till exempel långsträckta Doryssa Bay och fina Potokaki Beach. I Pythagorion finns bra restauranger och barnvänliga hotell som TUI Family Life Doryssa Seaside Resort med toppläge på stranden.

Samos har så mycket att upptäcka och att hyra bil en dag för att se mer tycker jag nästan är ett måste. Kokkari är en mysig fiskeby med vitkalkade hus och kristallklart vatten norr om Pythagorion som är väl värd ett besök.

En utav Samos finaste stränder är utan tvekan Psili Ammos som ligger 7 km från Pythagorian. Dit kan du ta dig enkelt med bil eller båt från Pythagorian hamn.

Utflykter jag rekommenderar är att göra en dagstur med båt till Turkiet, hyr bil och hitta din egen favoritstrand samt åk ut med båt en dag i solnedgången och njut av grillning ombord.

Samos barnvänligt Grekland
Vägen som leder ned till stranden från TUI Family Life Doryssa Seaside Resort.

Kreta

Greklands största ö har något för alla. Härliga stränder, större städer, charmiga byar, höga berg och djupa raviner. Jag gillar norra Kreta bäst och speciellt sträckan mellan Chania och Rethymnon. Där ligger också stranden Georgiopolis som kan vara den mest barnvänliga på hela Kreta. Andra fina stränder är magiska Elafonissi som påminner om en strand direkt tagen från Söderhavet. Vattnet är turkost, sanden skiftar i rosa då det är korallsand och det är väldigt långgrunt. Stranden Vai, öster om Hersonissos, är Europas enda naturliga palmstrand och även den ett paradis för barn.

Gerani på Kreta är också utmärkt för barn med härligt långa stränder och här ligger många bra familjehotell. Jag rekommenderar att testa snorkling och ta en båttur till Gramvoussa, en annan paradisstrand på ön. Till barnens stora förtjusning finns flera vattenparker på Kreta.

Från Kreta kan du ta båten till omtalade Santorini med sina svarta berg, vita hus och kyrkor med blå kupoler.

Rhodos

Jag har flera tips när det kommer till Rhodos. Sträckan Kallithea vidare till Faliraki och ned till Kolymbia är jättebra när du reser med barn. Breda stränder, bra familjehotell och nära till det mesta. Fortsätter du ännu längre söderut kommer du till Lindos som har en utav Rhodos absolut finaste stränder enligt mig med blågrönt vatten och ljus härlig sand.

I Kolymbia ligger TUI Family Life Aegean Blue som har en egen vattenpark och i närheten hittar du Tsambika beach som är en pärla till strand.
Är du på Rhodos tycker jag inte du ska missa ett besök på grannöarna Lindos och Symi. Besök också Rhodos stad och speciellt den gamla delen, det brukar vara populärt att låta barnen promenera i vallgraven.

resa med barn rhodos TUI
Kolymbia på Rhodos är ett paradis för barnfamiljer.

Kos

Kos har gått från Greklands partyö till en familjefavorit. Kardamena som ligger på södra Kos har en härlig strand där vattnet är klart och den är perfekt för barn. 15 minuter från Kos stad ligger badorten Marmari där många bra familjehotell ligger och stranden är flera kilometer lång.

Har du barn som gillar att snorkla så är Limnionas Beach bra. Mastichari Beach är ett annat tips där vattnet har den härliga knallblå färgen och du kan se öns bästa soluppgång.

Härliga öar runt Kos som du kan göra dagsutflykter till är Nisyros och Kalymnos. Befinner du dig på Kos är du bara en kortare båtresa från Bodrum i Turkiet där det finns mycket bra shopping.

barnvänlig Kos TUI
Den härliga stranden i Marmari på Kos.

Zakynthos

Detta är ett guldkorn till ö som lockar med mycket. Reser du med små barn är stranden i Kalamaki jättebra. Tsilivi och Argassi är två andra ställen som passar barnfamiljer perfekt! Tsilivi har en långgrund strand och hotell med vattenrutschkanor medan Argassi har närheten till Zakynthos stad.

Reser du hit med barn är det nästan ett måste att åka ut med båt och se karettsköldpaddorna.

Besök också smugglargrottan, en vykortslik, vit sandstrand med ett skeppsvrak från en påstådd smugglare som strandade 1982.

Zakynthos med ljusa långgrunda stränder och klarblått vatten.

Vad än du väljer så kommer du säkerligen bli nöjd med din familjesemester till Grekland. Max fyra timmars flygtid, bra hotell, god mat, korta avstånd, paradisstränder samt den solsäkra sommaren gör Grekland till en familjefavorit igen och igen.

Se hela TUIs utbud till Grekland.

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Barbados – ett perfekt resmål för en romantisk semester

Bländande vita stränder, turkost vatten och tropisk grönska. Barbados har verkligen allt du kan förvänta dig av ett karibiskt paradis, och lite till. Simma med sköldpaddor, besök botaniska trädgårdar och avsluta dagen på klipporna vid Northpoint framför en magisk solnedgång. Det är helt klart till Barbados du ska åka till för att få en riktigt romantisk resa med din kärlek.
Johanna N Johanna N 2019-02-27

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Så fotar du bäst under vattenytan

I takt med att mobilerna blir vattentäta har undervattensbilderna i våra sociala flöden blivit allt mer vanliga. Här ger fotografen Sara Strandlund sina bästa tips för att få till den där riktigt coola och snygga undervattensbilden på semestern.
Towe A Towe A 2019-02-07