Världens bästa öar

Resetidningen Condé Nast Travellers läsare har utsett sina favoritöar i en årlig omröstning. På topp 20-listan finns allt från Thailands Koh Samui och Bora Bora i Franska Polynesien till Malta i Medelhavet. Vi kan också se tjusningen i dessa topprankade öar och erbjuder resor till de flesta av dem. Se om din favorit finns med på listan.

20. Korsika (Frankrike)

Ön som är den perfekta blandningen av Frankrike och Italien. Ön tillhör Frankrike och franska (eller korsikanska) är språket men de italienska influenserna gör sig påminda överallt, inte minst i Korsikas matkultur.

19. Jamaica

Gräddvita stränder, turkost hav och palmer som vajar i takt med reggaemusiken gör Jamaica till en favvo-ö. Här finns dessutom både vattenfall och romfabriker att besöka.

18. Capri (Italien)

En liten men väldigt romantisk ö utanför Italiens kust. Capri tillhör provinsen Neapel. Missa inte stämningen på Piazza Umberto, det magiska ljuset i Grotta Azzurra (Blå Grottan) och att åka på en båtutflykt runt ön.

17. Hawaii-öarna

Ögruppen Hawaii består av flera öar men majoriteten av befolkningen bor på Hawaii, Maui och Oahu. Hawaii kan stoltsera med världsberömda Waikiki Beach (och många fler stränder), huvudstaden Honolulu, Pearl Harbor, botaniska trädgårdar och naturreservat.

16. Barbados

Reklamfilmsstränder, behagligt klimat och snorkling bland havssköldpaddor är bara några av anledningarna att Barbados är en av Karibiens mest välkända öar.

15. Mauritius

Här finns vita stränder, vackra korallrev och turkosfärgat vatten. Ett toppenresmål året runt tycker vi - läs mer om TUIs Mauritius här.

14. Bora Bora (Franska Polynesien)

En ö i Franska Polynesien i Stilla havet som är populär bland kändisar, filmstjärnor och jetsettare. Här spenderade till exempel kronprinsessan Victoria och Daniel sin smekmånad.

13. Langkawi (Malaysia)

Malaysias främsta semesterö med vita korallstränder, tempel och vandringsleder bland vattenfall och orkidéer i regnskogen. Med TUI kan du resa till Langkawi med reguljärflyg.

12. Bahamas

En ögrupp som utgör en del av Västindien. En av öarna bebos av förvildade grisar som gärna svalkar sig i det kristallklara vattnet. Hur de kom dit är något av en gåta men idag är det populärt att åka på båtutflykt till den öde ön för att fota de badglada grisarna.

11. St Barth's

Även detta en ö i Västindien, eller Karibien som det också kallas. St Barth's är faktiskt en före detta svensk koloni. Detta märks i ortsnamn som Gustavia (huvudstaden) och gatunamn som till exempel Rue August Nyman.

10. St Lucia

En vulkanö i Västindien med tropisk grönska och härliga stränder. St Lucia är ett självständigt land men ingår fortfarande i det Brittiska samväldet med drottning Elizabeth II som regerande monark.

9. Sardinien (Italien)

Med gröna berg, olivlundar, charmiga småstäder och långa stränder är det inte konstigt att Sardinien kvalar in på topp 20-listan. Se vår film om Sardinien så förstår du vad vi menar.

8. Malta

Smala gränder, vinodlingar och färgglada fiskebåtar väntar om du reser till Malta. Dessutom finns det nöjesliv med hög puls runt hörnet – för den som vill.

7. Seychellerna

Ögruppen kännetecknas av dramatisk natur, grönska, unikt djurliv och stränder med kritvit sand och granitklippor. Prinsessan Madeleine åkte på bröllopsresa till Seychellerna efter bröllopet med Chris O'Neill.

6. Bali (Indonesien)

Kanske den vackraste av Indonesiens 14 000 öar. Smaragdgröna terrassodlingar, dimhöjda berg och fina sandströnder är bara en del av det som finns att upptäcka på Bali.

5. Koh Samui (Thailand)

Ön rymmer palmkantade stränder, djungelgrönska och färgstarka marknader. På nordöstra delen av ön ligger hotellet TUI Sensimar Koh Samui, ett parhotell med modern deign och bara några få barfotasteg till stranden Maenam.

Hotellet TUI Sensimar Koh Samui
Stranden nedanför hotellet TUI Sensimar Koh Samui

4. Maldiverna

Med fler än tusen tropiska drömöar är det inte konstigt att denna önation kvalar in bland de fem första på listan. Landet består av mindre ögrupper och atoller, den ena mer lockande än den andra. Här kan du se våra resmål i Maldiverna.

Maldiverna
På fjärde plats: underbara Maldiverna

3. Sicilien (Italien)

Medelhavets största ö lockar med badstränder, romantiska småstäder, kulturhistoria och modebutiker. Här finns även mängder av delikatesser från öns eget skafferi. Allt detta bara några timmars flygresa bort! Här kan du läsa mer om att resor till Sicilien.

2. Balearena (Spanien)

Öarna Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera och Cabrera kallas gemensamt för Balearerna. Här finns allt från barnvänliga långgrunda stränder på klassiska Mallis, hemliga badvikar på Menorca till näst intill Karibiska stränder och vibbar på lilla Formentera. Vill du veta mer om skillnaderna öarna emellan kan du läsa vår snabbguide till Balearerna.

1. Grekiska övärlden

Med tusentals öar att välja mellan står sig Grekland som en favoritdestination år ut och år in. Läsarna av tidningen Condé Nast Traveller tycker också att det är världens bästa öar. Har du svårt att välja vilken ö som just du ska resa till kan du kika på vår guide till grekiska övärlden. Där kan du läsa om vykortsvackra Santorini och Kos med sina stränder och cykelleder. Och så får du veta varför Rhodos är ön med något för alla.