En snabbguide till Balearerna

Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera. Fyra spanska öar som nog är mest kända var för sig. Men tillsammans med över 100 mindre klippöar utgör de Balearerna – en ögrupp som erbjuder allt från välkända turistmål till outforskade juveler. Här finns fantastiska stränder och spektakulär natur, men även historiska sevärdheter och pulserande uteliv. Vilken ö passar bäst för just dig? Här kommer en snabbguide till Balearerna.

Mallorca – mångsidig och spektakulär

Milslånga stränder (bokstavligt talat, den längsta är 14 km) och slående natur med branta klippor som störtar ned i medelhavet. Lägg därtill ett aldrig sinande utbud av sevärdheter och saker att göra. Mallorca är den största och mest mångsidiga av öarna i Balearerna och lämpar sig ypperligt för dig som vill ha lite av allt och inte vill välja bort någonting. Från vandring och cykling mellan charmiga byar i den spektakulära bergskedjan Sierra de Tramuntanas, till dykning, familjevänliga stränder och ett pulserande stadsliv i Palma – Balearernas svar på Barcelona.

Menorca – orörd idyll med rikt kulturarv

Balearernas näst största ö är full av orörd natur och intressanta fornlämningar. Och längs kusten finner du hundratals turkosa badvikar med breda sandstränder och kristallklart vatten. I den lilla huvudstaden Mahón, på den östra änden av ön, finns en av världens största naturliga hamnar. På andra sidan ön ligger dess föregångare, Ciutadella, full av medeltidsgator kantade av kyrkor, palats och fort. Här blandar du avkopplande strandliv med historiska sevärdheter och naturupplevelser. Menorca erbjuder även några av Balearernas bästa dykplatser.

Ibiza – partyparadis med lugnet runt hörnet

Ibiza var länge en exklusiv tillflyktsort för livsglada bohemer och hippies. Och de går fortfarande att hitta, speciellt på öns norra del. Men idag är Ibiza kanske mest känd som Balearernas partydrottning, med sin livliga klubbscen och ett stort utbud av restauranger och barer. Varje sommar spelar här många av världens bäst ansedda DJs och om det är något ord som representerar Ibiza bra så är det nöje – både för vuxna och barn. Runtom ön finns många vackra badvikar och tillflyktsorter som passar lika bra för semesterfirande familjer som för den som vill vila från tempot i San Antonio och Ibiza Town.

Formentera – en oas av sandstränder

Bara en halvtimmes båttur söder om Ibiza ligger Formentera, den minsta av Balearernas fyra huvudöar. Den kallas ibland för Medelhavets Karibien – och det med rätta. Ett snorklingparadis där kritvita stränder med turkost vatten avlöser klippformationerna runt hela ön. Tack vare att den är Balearernas minst exploaterade ö passar Formentera perfekt för dig som helst vill välja själv vem du delar din egen strandremsa med. Ön är också näst intill helt platt, vilket passar utmärkt för en upptäcktsfärd på cykel eller moped. Hur många stränder hinner du egentligen med på en dag?