En snabbguide till Balearerna

2017-01-27
Jakob R
Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera. Fyra spanska öar som nog är mest kända var för sig. Men tillsammans med över 100 mindre klippöar utgör de Balearerna – en ögrupp som erbjuder allt från välkända turistmål till outforskade juveler. Här finns fantastiska stränder och spektakulär natur, men även historiska sevärdheter och pulserande uteliv. Vilken ö passar bäst för just dig? Här kommer en snabbguide till Balearerna.

Mallorca – mångsidig och spektakulär

Milslånga stränder (bokstavligt talat, den längsta är 14 km) och slående natur med branta klippor som störtar ned i medelhavet. Lägg därtill ett aldrig sinande utbud av sevärdheter och saker att göra. Mallorca är den största och mest mångsidiga av öarna i Balearerna och lämpar sig ypperligt för dig som vill ha lite av allt och inte vill välja bort någonting. Från vandring och cykling mellan charmiga byar i den spektakulära bergskedjan Sierra de Tramuntanas, till dykning, familjevänliga stränder och ett pulserande stadsliv i Palma – Balearernas svar på Barcelona.

Menorca – orörd idyll med rikt kulturarv

Balearernas näst största ö är full av orörd natur och intressanta fornlämningar. Och längs kusten finner du hundratals turkosa badvikar med breda sandstränder och kristallklart vatten. I den lilla huvudstaden Mahón, på den östra änden av ön, finns en av världens största naturliga hamnar. På andra sidan ön ligger dess föregångare, Ciutadella, full av medeltidsgator kantade av kyrkor, palats och fort. Här blandar du avkopplande strandliv med historiska sevärdheter och naturupplevelser. Menorca erbjuder även några av Balearernas bästa dykplatser.

Ibiza – partyparadis med lugnet runt hörnet

Ibiza var länge en exklusiv tillflyktsort för livsglada bohemer och hippies. Och de går fortfarande att hitta, speciellt på öns norra del. Men idag är Ibiza kanske mest känd som Balearernas partydrottning, med sin livliga klubbscen och ett stort utbud av restauranger och barer. Varje sommar spelar här många av världens bäst ansedda DJs och om det är något ord som representerar Ibiza bra så är det nöje – både för vuxna och barn. Runtom ön finns många vackra badvikar och tillflyktsorter som passar lika bra för semesterfirande familjer som för den som vill vila från tempot i San Antonio och Ibiza Town.

Formentera – en oas av sandstränder

Bara en halvtimmes båttur söder om Ibiza ligger Formentera, den minsta av Balearernas fyra huvudöar. Den kallas ibland för Medelhavets Karibien – och det med rätta. Ett snorklingparadis där kritvita stränder med turkost vatten avlöser klippformationerna runt hela ön. Tack vare att den är Balearernas minst exploaterade ö passar Formentera perfekt för dig som helst vill välja själv vem du delar din egen strandremsa med. Ön är också näst intill helt platt, vilket passar utmärkt för en upptäcktsfärd på cykel eller moped. Hur många stränder hinner du egentligen med på en dag?

Liknande inlägg

Disneyland i världen - 6 nöjesparker

Att kliva rakt in i sagornas värld är en upplevelse, oavsett vad du har för ålder och intressen. Promenera omkring i Askungens slott, möta Chewbacca och Buzz Lightyear, åka berg-och-dal-bana eller sitta bredvid Lilla sjöjungfrun i grottan. Vi ger dig nyckeln till Walt Disneys sex temaparker runtom i världen.
Eva S Eva S 2019-03-06

Barbados – ett perfekt resmål för en romantisk semester

Bländande vita stränder, turkost vatten och tropisk grönska. Barbados har verkligen allt du kan förvänta dig av ett karibiskt paradis, och lite till. Simma med sköldpaddor, besök botaniska trädgårdar och avsluta dagen på klipporna vid Northpoint framför en magisk solnedgång. Det är helt klart till Barbados du ska åka till för att få en riktigt romantisk resa med din kärlek.
Johanna N Johanna N 2019-02-27

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Sportklättring på Kalymnos

Googla ordet klättring, och snart sitter du och läser om den grekiska ön Kalymnos. Bland sportklättrare har den samma status som Michelinkrogar har för foodies. Varför? Vi har tagit reda på svaret och träffat en expert som själv har hängt som en apekatt under öns överhängande klippor.
Astrid S Astrid S 2019-01-30