Topp 9 hemsökta hotell

Om du söker lite extra spänning på en semester, varför inte pröva att bo på ett ordentligt hemsökt hotell? Här har du de 9 bästa hemsökta hotellen – där spökena har lite stil.

De hemsökta hotellen dyker upp titt som tätt i populärkulturen – det kändaste exemplet är förmodligen The Shining.

Ett hotells spökhistorier något som är minst lika kurerat och omhändertaget som en riktigt fin vinkällare. Trots det vi fick lära oss av Scooby-doo är numera en hemsökelse något som lockar till sig gäster snarare än skrämmer iväg dem.

1. The Stanley Hotel - Estes Park (Colorado, USA)

Mitt i det storslagna berglandskapet i Colorado tronar The Stanley Hotel. Det var här Stephen King fann inspirationen till The Shining. När du bokar rum på hotellet kan du välja kategorin spirited rooms som är spökjägarnas favoriter. Speciellt rummen 201, 217 (det var i det rummet King sov) 407 och 408 sägs bjuda extra övernaturligheter.

Den förste hotellägaren älskade de kringliggande landskapen så pass mycket att han ska ha sagt att han alltid skulle återvända. Ett löfte han tog allvarligt då han även efter sin död setts varandra runt på hotellet. Om du följer med på hotellets officiella spöktur får du kanske se honom eller någon annan vålnad spela på pianot i lobbyn innan han försvinner i tomma intet.

2. The Hollywood Roosevelt – Los Angeles (USA)

Under Hollywoods guldålder var det här ett av de mest glamorösa hotellen i Los Angeles. Några av de mest berömda gästerna var stjärnorna Marilyn Monroe och Montgomery Clift. Den sistnämnda verkar inte ha velat checka ut för numera hemsöker han hotellets nionde våning.

På våning nio vandrar Clift osaliga ande genom korridorerna och övar på att spela trumpet, något som han hade gjort precis innan sin död inför ett filmprojekt. Jag hade också en trumpetspelande granne som hemsökte min lägenhet en gång i tiden.

3. Coombe Abbey Hotel, Coventry (Storbritannien)

Det finns gott om hemsökta prästgårdar och slott i Storbritannien men här ska spöket vara en riktig bråkstake. Från början var hotellet ett kloster vilket förklarar varför det är just en abbot som hemsöker det som idag är hotellets kök.

Enligt personalen ska abboten Geoffrey vara en riktigt sur gast som kastar både kastruller och stekpannor kring sig. Men då han mördades 1345 kan man kanske förstå att han fortfarande är liten purken. När spöket inte gör livet surt för kökspersonalen har gäster sett honom sväva runt och ha sig i klosterträdgården.

tui hemsökta hotell

4. The Admiral Fell Inn – Baltimore (USA)

Tillskillnad från abbotar vet döda sjömän hur man gör det bästa av en trist situation. De festar vidare på hotellet precis som de gjorde när de levde även i livet efter detta. Trots att hotellet snyggat till sig sedan det var ett tillhåll för sjöbusar hänger sig de festande sjömännen sig kvar.

Om du hellre vill spendera en natt utan att bli väckt av ett överförfriskat spöke kan du välja att bo på ett annat hotell och istället nöja dig med att gå på spöktur på The Admiral Fell Inn.

5. Langham Hotel – London (Storbritannien)

Langham Hotel var Londons första grandhotell, byggt 1865 med en arkitektur inspirerad av palatsen i Florens. Under andra världskriget lånades rum 333 ut till BBC som låg mittemot hotellet, för de journalister som blev tvungna att vara redo att rapportera om kriget dag som natt.

Men journalisterna rapporterade även om hemsökelserna på hotellet som främst verkade vilja hänga i just rum 333. Enligt journalisterna är hotellet hemsökt av en tysk prins, en kvinna i viktoriansk klädsel och kejsare Napoleon III.

tui hemsökta hotell

6. Dalhousie Castle Hotel – Edinburgh (Skottland)

Om det är något skottar kan förutom golf så är det hemsökta slott. På Dalhousie Castle bor du i rum som nås via branta spiraltrappor eller lönngångar. Det finns även en dold lucka i golvet i den stora festsalen. Genom den hissades fångar ner med rep till det som då var en tvättäkta fängelsehåla. Du kan än idag se urgröpningarna repen gjorde mot stenarna.

Om du tillbringar natten här kan du dessutom råka stöta på slottets grå dam. I livet ska hon ha varit den unga lady Catherine som blev olyckligt förälskad i en stallpojke. När hennes föräldrar skilde det unga par åt låste Catherine in sig i ett av tornen och kom aldrig ut igen. Förrän nu det vill säga. Hon syns ofta till i festsalen, klädd i grått och alltid storgråtandes. Tonåringar kan det här med att överreagera.

7. Omni Parker House – Boston (USA)

På hotellets tredje våning har både gäster och personal sett skugglika figurer. Dessutom brukar hissen stanna till vid just tredje våningen vare sig någon har tryckt på knappen eller ej. Rum 303 har fått ett rykte om att vara extra hemsökt. Gäster har rapporterat att badkaret fyller på sig själv. Låter som en riktigt bra service om du frågar mig.

Omni Parker House är dessutom det andra hotellet som inspirerat Stephen King. Efter att han bott i rum 303 skrev han novellen 1408 som handlar om just ogästvänligt hotellrum.

8. Castello Della Castelluccia – Rom (Italien)

I livet var den romerske kejsaren Nero inte direkt en kille du skulle vilja ta ett glass vin med. Men det verkar som han fått lite dåligt samvete ett par hundra år senare. Varje natt sägs det att hans reser sig ur sin grav på toppen av Pinciokullen och vandrar genom Rom. Enligt hotellpersonalen tar hans vandring slut vid hotellet där kejsaren försvinner i tomma intet.

Om du bor på Castello Della Castelluccia kan det hända att du får syn på den flock spökhästar som sägs galoppera över ägorna om nätterna. Den adelsman som byggde palatset tvingades sälja dem på grund av spelskulder men det verkar som även hästar kan återvända som vålnader.

9. Queen Anne Hotel – San Francisco (USA)

Hotellet var tidigare en flickskola som drevs av rektorn Mary Lake, hennes högsta dröm var att ge unga flickor möjligheten att utbilda sig vilket inte alltid var enkelt på 1800-talet. Uppenbarligen har hon svårt att lägga ifrån sig pekpinnen då hon än idag gärna ordnar i rummen där gästerna har gjort något hon inte gillar.

Bland annat har gästerna berättat att en osynlig närvaro har bäddat ner dem när de ska sova och prydligt packat upp deras väskor. Om du bor här kan det vara en bra idé att ta med sig ett riktigt fint äpple att lämna som dricks till den välmenande Mary.

tui hemsökta hotell