Surfa jorden runt – restips för både nybörjare och proffs

Sätt ihop en egen surfresa eller passa på att ta några surflektioner under din nästa resa. Vi tipsar om några av världens bästa platser för att surfa. Här finns något för alla surfare, både rookies och proffs.

I Portugal kan du kombinera en cityweekend med en surfresa. Res till Lissabon för att uppleva historiska kullerstensgränder och trendiga hamnområdet. Surfa gör du på stränderna Guincho, Carcavelos, Caparica och Lagoa de Albulfeira en kort biltur från stan. Så klart finns det flera surfskolor med lektioner och brädhyra i områdena.

Europas sydvästra punkt är Sagres-halvön i Portugal. Kanske är det det unika landskapet som skapar toppenförutsättningar för att surfa här. I och runt Sagres hittar du surfstränder som Arrifana, Amado och Tonel. Lite längre österut på Algarvekusten hittar du Praia de Faro-stranden som passar extra bra för nybörjare.

Mitt i Las Palmas, Gran Canarias huvudstad finns stranden Las Canteras där du kan vågsurfa. Det är framför allt längst västerut på stranden, närmast piren, där de bästa vågorna finns. Det finns flera surfskolor att välja mellan här. När det är dags för lunch är det bara gå upp till kvarteren strax ovanför stranden, där ligger tapasbarer och butiker vägg i vägg. Vart du än bor på Gran Canaria är Las Palmas väl värt ett besök, vare sig det är för att uppleva salta surfstänk eller strosa i mysiga gränder.

På Fuerteventura är surfkulturen som starkast i orten Corralejo. Vind- och kitesurfing är mycket populärt här men det finns även flera bra platser för vågsurfing. På Punta Elena och Punta Blanca är det många som tar sin första våg. Flag Beach och El Cotillo brukar locka surfare av alla nivåer medan stränderna Bristol, Bubble och Majanico är bäst att lämna till proffsen. Det är inte för inte som Fuerteventura ibland kallas Europas Hawaii.

En surfresa på Fuerteventura bjuder på många olika typer av surfing.
I orten Corralejo på Fuerteventura kretsar mycket kring surfing av olika slag.

Här kan du läsa om våra hotell i Corralejo.

På Lanzarote brukar det finnas rejäla vågor vid stränder som La Santa och El Quema, medans stränderna Famara, Cuchara och Arrieta bjuder på lite snällare vågor. Vid Jameos del Agua kan du hitta de längsta vågorna om vinden ligger rätt till.

Lilla Costa Rica lockar med häftiga upplevelser, fantastiska stränder och ett unikt djurliv. Här kan du vandra över hängbroar högt upp bland trädtopparna med djungelljud runt omkring. Men du vill förstås veta vart du kan surfa i Costa Rica? Svaret är att här finns mycket att välja på, för alla kunskapsnivåer. Landet har kust mot både karibiska-havet och Stilla Havet men de flesta håller sig till Stilla Havs-kusten.

Hikkaduwa på Sri Lanka är ett välkänt surfresmål.Huvudvägen som går genom hela Hikkaduwa kantas av dykcenter, små barer, färgglada caféer och så surfskolorna förstås. Flest surfskolor hittar du ju längre söderut på vägen du går. För omväxling kan du även testa Mirissa, en mindre ort på Sri Lankas allra sydligaste punkt.

Agadir är ett populärt resmål mycket tack vare de långa stränderna vid Atlantkusten. Bo på Robinson Club Agadir eller Paradis Plage Resort för lyxigt resortliv med tillgång till surflektioner. Testa en lektion (eller 100). Passar både nybörjare och vana surfare. Missa inte att besöka sagolika Marrakesh fyllt av kryddor, mosaik och basarer.

Ta surflektioner på hotell Robinson Club Agadir i Marocko.
Vill du åka på surfresa till Marocko kan du bo på hotell Robinson Club Agadir.

Brasilien är mer än bara samba, fotboll och Copacabana. Med en kust på 7500 km finns så klart en stark surfkultur i landet. Runt Rio de Janerio finns det alla möjligheter att surfa på stränder som Macumba, Arpoador och till och med på den klassiska stranden Ipanema. Längre norrut hittar du Natal dit många reser på sol-och-bad semester. Surfarna beger sig till stränderna Ponta Negra, Artists Beach och Pipa beach.

I Sydafrika lever man för surfingen, om möjligt ännu mer än i Australien. Se upp för hajar bara ;) Är du nybörjare är Muizenberg ett bra ställe att testa.

Eat pray and… SURF! Så skulle mottot för en resa till Bali kunna lyda. Surfarnas smultronställe på ön är området Canggu. Där samlas lokalbor och surfare från hela världen för att försöka fånga öns bästa vågor. Men även stranden i Kuta passar för surfing. I Kuta finns även mycket annat att göra, här finns tex gott om barer och ett bra partyliv.

En lista över surfställen är så klart inte komplett utan att nämna Australiens guldkorn som Byron Bay, Manly Beach och Lime rock. Faktum är att surfstränder i Australien är ett helt kapitel i sig och man kan skriva spaltvis om ställen som Gold Coast och Sunshine Coast etc. I Australien kan du även besöka flera surffestivaler som den i Noosa eller Byron Bay.

Bonustips: Surfa på ett fartyg! Åk på en kryssning med Symphony of the Seas och testa att surfa med hjälp av deras vågmaskin. Symphony of the Seas kryssar mellan resmål som Caymanöarna, Bahamas och St Martin på vinterhalvåret, eller Capri, Rom och Barcelona på sommarhalvåret.