Inspiration
Restips för veganer

Restips för veganer

2018-11-14

Är du vegan och funderar på vart du ska resa? På vissa resmål kan det vara väldigt lätt att vara vegan och ibland krävs det betydligt mer planering. Vilka resmål passar egentligen bäst och vad ska du tänka på? Här kommer några matnyttiga tips för dig som är vegan och vill ut och resa!

Ladda ner appen HappyCow

När hungern sätter in och humöret börjar svikta är appen HappyCow ett måste på resan! I appen HappyCow (eller på deras hemsida) hittar du mängder av veganska restauranger världen runt. Appen är helt enkelt en stor hjälp när du är på resande fot eller för research före resan.

Lär dig fraser på det lokala språket eller förbered en lapp

Kanske har du som jag tyckt att du varit övertydlig med beställningen på restaurangen, men vid första tuggan fått en otrevlig överraskning? Att förvänta sig att en servitör som inte är en hejare på engelska ska förstå att du är vegan eller vad det innebär är inte alltid att räkna med. Därför kan det vara bra att öva in några fraser på det lokala språket (dvs för dig med språkbegåvning). För att vara helt ärlig, är det kanske bäst att skriva ned det på en lapp. I icke engelsktalande länder kan det vara bra att vara extra tydlig. Förbered gärna en lapp redan innan du reser eller fråga personalen i receptionen på hotellet om de kan hjälpa dig att skriva ned några fraser.

Förbered en lapp till restaurangen:

Jag är vegan.
Jag äter inte kött, kyckling, fisk, ägg, mjölk och honung.
Tack för din hjälp.

All Inclusive som vegan

Är du ute efter ett All Inclusive-hotell? Då är hotellkonceptet TUI Family Life ett alternativ att överväga. Även om utbudet kommer vara betydligt mer begränsat än för de som inte är veganer, har dessa hotell ett brett utbud av mat på bufféerna. Dessutom kan du redan innan avresa kontakta hotellet för att höra dig för angående vilken specialmat som kan ordnas. Fördelarna är flera, du slipper krångla med beställningar, med risk för att bli missförstådd och kan välja fritt mellan det som finns på buffén. Här hittar du mer information och kontaktuppgifter till flera av TUIs Family Life hotell.

Boka lägenhetshotell

Eller varför inte boka ett lägenhetshotell? På så sätt kan du tillaga din egen mat några gånger i veckan, eller alla dagar. Det bästa är att du väljer själv! På många resmål har du chans att besöka lokala matmarknader, bara det är ofta en upplevelse i sig. Strosa mellan de olika matstånden och frossa i de lokala råvarorna. Sedan är det bara att experimentera i köket och tillaga din favoriträtt! Kanske har du bokat en lägenhet med balkong och havsutsikt och kan äta där. Lägenhetshotell på flera olika destinationer hittar du här.

Resmål att spana in för dig som är vegan

Det finns en hel del resmål där du kan hitta riktigt bra utbud av veganska restauranger samt resmål där den lokala matkulturen gör det lättare att äta veganskt.

Vi på TUI har tidigare listat Fem vego-vänliga weekendresmål som du kan spana in. Nedan följer några fler resmål som vi reser till väl värda att nämna!

Kalifornien – Ett matmecka för veganer. Både Los Angeles och San Fransisco har länge varit att räkna med när det kommer till vegansk mat! I båda städerna är den veganska maten integrerad och lättillgänglig och det finns allt från snabbmatskedjor till lyxrestauranger som är renodlat veganska.
Grasias Madre är en restaurang som finns i både i San Fransisco och Los Angeles och som inte bör missas. Här serveras goda drinkar och ljuvlig mexikansk mat och allt är växtbaserat.

Rom –
Kanske inte det mest självklara valet då många förknippar det italienska köket med chark och pasta med ost. Men den italienska maten är så mycket mer. Det är mycket grönsaker och så länge du beställer utan ost kommer du hitta gott om alternativ. Beställ en pizza utan ost eller äggfri pasta så har du många alternativ att välja mellan. Lär dig frasen ”senza formaggio” (utan ost).
Missa inte ett besök på Mater Terrace på hotell Rafaels takterrass – här kan du äta en vegansk finmiddag medan du har en magisk utsikt över Rom.


Sri Lanka –
Även om det inte är välkänt vad det innebär att vara vegan i Sri Lanka, är mycket av maten ofta vegansk. Den Lankesiska maten har influenser från Indien men är ofta mer kryddstark. Ris, curry, grönsaker och kokosmjölk är några vanliga grundpelare i maten. Välj och vraka mellan rätter som dahl (linsgryta), kokospannkaka, olika currygrytor och brödet roti. Däremot bör du hålla utkik efter om curryn du beställer innehåller ghee (smör) och inte kokosolja. Sri Lanka toppar även Lonely planets lista över Best in Travels 2019 och anledningarna till det är mycket mer än maten, vilka de är berättar vi om här.

Den veganska matscenen växer världen över – Let’s go vegan!