Nationalrätter – maten du måste smaka på resan!

Smakminnen är något av det bästa man kan ta med sig hem från semestern. Och att prova nationalrätten är ett bra sätt att lära känna ett land. Här ger vi dig tips på vad det är du ska spana efter på menyerna i länder som Vietnam, Mexico och Kap Verde.

Jamaica: jerk chicken

Du kan inte lämna Jamaica utan att ha smakat jerkgrillat kött. Kryddblandningen med smak av kryddpeppar, muskot och kanel får marinera köttet som sedan grillas på kolbädd. Specialitén sägs härstamma från ursprungsbefolkningen, arawakindianerna. Tips: Testa tillbehör som rostad sötpotatis, lime och stekt banan.

Vietnam: pho

Den smakrika soppan pho består av nudlar och strimlad biff i buljong med en rad tillbehör som röd chili, böngroddar, koriander och salladslök. Att laga den från grunden tar upp till sex timmar men då får man också en rätt som funkar till både frukost, lunch och middag. Tips: Pho serveras som gatumat på enkla hål-i-väggen-restauranger men också på restaurangkedjan ph24 som finns runtom i Vietnam.

tui-vietnam-pho-263127_1920
Nudelsoppan pho kan du även äta till frukost i Vietnam.

Kap Verde: cachupa

Cachupa är en slags pyttipanna och ingredienserna varierar från ö till ö i Kap Verde. Den vanligaste varianten innehåller fisk eller kött, bönor, majs och sötpotatis men det kan också finnas lokala varianter där man toppat med banan eller pumpa. Tips: Tänk på att cachupa ofta serveras i en gryta som räcker till fler.

Cypern: halloumi

Den så kallade ”gnisselosten” som produceras av fårmjölk på Cypern är kanske mest populär att äta direkt från grillen. Men det finns många andra sätt. Tips: Sallad med halloumi och vattenmelon – salt och sött i ljuvlig kombination.

Lokalproducerad halloumi är Cyperns guld
Lokalproducerad halloumi är Cyperns guld.

Irland – irish stew

Irland är det rejäla ingredienser som potatis, kål och kött som gäller. Irish stew är en lammgryta med potatis och lök som ofta serveras på pubar. Tips: Beställ en lokal ale till grytan.

Frankrike: steak frites

Att utropa en nationalrätt för Frankrike är omöjligt. Här har varje region sin specialitet, från vitlöksdoftande sniglar till gåslever. Den vanligaste rätten på brasserier är steak frites, biff med pommes frites rätt och slätt. Men eftersom det handlar om matlandet Frankrike kan även en enkel rätt som denna ta dig till mathimlen.

Steak frites är en paradrätt i Frankrike
Steak frites – en hörnsten i det franska köket.

Barbados: cou-cou med flygfisk

Friterad flygfisk är Barbados specialité och cou-cou är en en pudding gjord av majsmjöl och okra, en grön tropisk frukt som även kallas Lady’s finger.
Tips: Slå dig ner på en Rom shop, en av de enkla små krogar på Barbados som serverar husmanskost och lokal öl till överraskande lågt pris.

Thailand: pad thai

Flera rätter kan räknas som Thailands nationalrätt men pad thai kniper nog ändå titeln. För vad kan frammana minnet av en solig strand mer än denna rätt? Nudlar med kyckling, räkor eller biff, ägg, böngroddar, chili och lime, strösslat med nöthack. Tips: Smakar bäst om du får den serverad på ett färskt bananblad.

tui-padthai-800x600-i_0296541
Pad thai, Thailands vanligaste gatumat?

Mexico: mole poblano

Mexicos nationalrätt är varken tacos eller guacamole utan – mole poblano. Kombinationen chili och choklad tar denna sås till oanade höjder och den serveras tillsammans med kyckling eller enchiladas. Förutom kakao består den av minst sju olika sorters chili, sesamfrö och hönsbuljong. Tips: Ha en skål yoghurt tillhands om chilin är för tuff.

Bulgarien: shopskasallad

Som en grekisk sallad, men inte lika rustik. Bulgariens motsvarighet är en sallad som består av finriven fetaost, tomat, lök, paprika och persilja. Precis som den grekiska varianten serveras den som förrätt eller tillbehör till varmrätter.

Chopskasallad Bulgarien
Shopska - Bulgariens svar på grekisk sallad.

Sugen på ännu mer matinspiration inför resan? Ta en titt på Jessica Frejs tips om mat i Montenegro och vår spaning bland vegovänliga resmål.
Här finns alla TUIs resor och hotell.