Kreta eller Rhodos? Vi hjälper dig välja!

Den grekiska övärlden har flera tusen öar. De flesta är små och till och med obebodda. För öar fyllda med stränder, städer, storlagen natur och genuina bergsbyar ska du välja en av de större. Kreta och Rhodos är nr 1 respektive nr 2 i Grekland när det kommer till storlek och landets populäraste resmål. Vet du när du vill resa och vad du vill göra på semestern så kan dessa tips hjälpa dig att välja ö.

Vad vill du göra på semestern?

Kreta har ett trettiotal raviner som inbjuder till spännande vandringar och häftiga naturupplevelser. Samariaravinen är den största och mest välbesökta, men det är även värt att nämna de mindre kända Imbros och Agia Irini-ravinen. Det arrangeras även många cykelutflykter på Kreta, både lite tuffare bland bergen men också lugnare turer bland olivlundar och citrusodlingar. Men missa inte heller att besöka Knossos, palatset som är nästan 4000 år gammalt. Om du vill uppleva mycket på semestern och hinna se så mycket som möjligt av ön kanske en vecka inte räcker på Kreta. Fundera på om du kan resa två veckor istället och kombinera två olika resmål på ön för att få se alla olika sidor. Rhodos är betydligt mindre än Kreta så här är avstånden korta. Med hyrbil kan du lätt se hela ön på en dag, i ett lugnt tempo med tid för strandhugg och fotostopp. Just strandhugg finns det gott om, här finns det nämligen både stränder men också många badvikar, mer eller mindre gömda små hemliga pärlor som bara väntar på att upptäckas. Ett måste är att besöka mysiga Rhodos stad som har något för alla med både pittoreska gamla stadskärnan och bra shopping. Många som reser till Rhodos passar även på att samtidigt besöka några av de andra grekiska öar som finns i närheten. Det är enkelt att hoppa på en båt över dagen till små pittoreska öar som Symi och Chalki eller till och med Marmaris i Turkiet.

När ska du resa?

På grund av sin storlek och geografiska läge har Kreta en något längre säsong, resmålen vaknar till liv tidigare och hotellen håller öppet långt in på hösten. På våren och försommaren är det inte heller ovanligt att du kan ligga på stranden och sola samtidigt som det är snö högst upp på bergstopparna. Men en vårresa till Rhodos är inte heller fy skam. Då kan du till exempel passa på att besöka medeltidsfestivalen i Rhodos stad. I maj eller juni intas den medeltida staden av eldslukare, riddare och gycklare för skådespel, dans och framträdanden i tidsenlig anda. Ett perfekt tillfälle att få lära sig mer om öns spännande historia. Reser du till Rhodos i augusti har du kanske tur och tajmar in en av årets viktigaste högtider: Panigiri. Efter att ha gått på högmässa i kyrkan samlas man på torgen i byarna, dukar upp långbord och har stor fest.

Hur vill du bo?

Generellt är orterna på Rhodos lite mindre men det är sällan långt till Rhodos stad. Lagom fridfullt är det till exempel i Kolymbia, Kalithea och Kiotari. Ixia är ett av de största resmål på Rhodos med ett stort utbud av restauranger av alla de slag. På Kreta är Agia Marina och Platanias populära resmål i mellanstorlek. Ännu lite längre västerut ligger den lilla byn Gerani med en av Kretas längsta stränder. Om du vill kombinera sol och bad med stadsliv på Kreta rekommenderas Agii Apostoli mycket nära staden Chania, Rethymnon en genuin och kulturell stad med lång strand eller mysiga småstaden Agios Nikolaos på östra Kreta. Vad gäller hotell har båda öarna verkligen något för alla, familjefavoriterna TUI Family Life och BlueStar, barnfria TUI Sensimar och TUI Sensatori för både stora och små livsnjutare. Sprillans nytt för i år är TUI Sensatori Rhodes med fem restauranger, spa och All Inclusive. Kanske ses vi där?

Kreta

Yta: 8336 km², Greklands största ö
Antal turister per år: ca 2 miljoner
Högsta punkt: 2456 m (högre än Kebnekaise)
Visste du att: Knossos på Kreta är Greklands mest besöka arkeologiska fynd efter Atens Akropolis. Den mytologiska figuren Minotauren sägs ha levt i Knossos. Minotauren var en riktig best, till hälften tjur och till hälften människa.

Rhodos

Yta: 1400 km², ungefär lika stort som Öland
Antal turister per år: ca 1,5 miljoner
Högsta punkt: 1216 meter
Visste du att: Ett av antikens sju underverk var Kolossen på Rhodos, en enorm staty föreställande solguden Helios. Man tror att statyn mätte ca 33 meter och stod vid inloppet till hamnen i Rhodos stad.