Fem favoritutflykter i grekiska övärlden

Greklands övärld har otroligt mycket att erbjuda. Som om klimatet, maten och stämningen inte vore nog, finns utflykter och aktiviteter som passar historienördar såväl som strandfotografer och äventyrare. Här listar vi fem av våra resenärers favoritutflykter i den grekiska övärlden.

1. Kreta – Elafonissi och de södra stränderna

På södra Kreta finns ett Maldiverna i miniatyr – paradisstranden Elafonissi, som är utflyktens huvudmål. En finkornig sandstrand som färgats rosa av miljontals koraller och snäckor. Här kan du sola och bada och behöver inte drömma dig bort till någon paradisö – du är redan där.

På vägen dit besöker du bergsgrottorna i Agia Sofia. Om du vill kan du ta en båttur längs den vackra sydkusten till den lilla byn Paleochora, där semesterharmoni möter grekiskt vardagsliv. Längst ut på halvön ligger en liten fiskehamn och på en kulle strax intill finns ruinerna av en venetiansk borg från 1200-talet.

Låter detta intressant? Här kan du läsa mer om utflykten till Elafonissi.

Fem favoritutflykter i grekiska övärlden TUI
Det är inte svårt att se varför Elafonissi kallas för ett Maldiverna i miniatyr.

2. Rhodos – upptäck grannön Symi

Av Tolvöarna har alla sin egen karaktär och en av de mest kulturrika är Symi. På den här heldsgsutflykten från Rhodos får du besöka sevärdheter som klostret Panormitis och en tvättsvampsfabrik. Där får du bland annat lära dig mer om svampdykning.

Klostret, som blir ditt först stopp, ligger vackert vid havet och är känt för sina bysantinska fresker och ikoner. Här får du chansen att upptäcka den pastellfärgade och bildsköna hamnstaden Symi. Vid sidan av spännande guidade turer och transporter, så kommer du naturligtvis få tid att utforska denna medelhavspärla på egen hand.

Låter detta intressant? Här kan du läsa mer om utflykten till Symi

Storslagen vy över den vackra hamnstaden Symi utflykter Rhodos TUI
Storslagen vy över den vackra hamnstaden Symi utanför Rhodos.

3. Kreta – Knossos & Heraklions arkeologiska museum

Följ med på en guidad tur i Theseus fotspår. För det var här, i Kung Minos palats i Knossos, som den mytologiske hjälten kämpade mot odjuret Minotauros. Knossos är det största av öns minoiska palats och Kretas mest berömda sevärdhet. Det återupptäcktes under utgrävningar på sent 1800-tal, efter att ha legat begravet i tusentals år.

Vår kunniga guide tar dig 4 000 år tillbaka i tiden – till Europas äldsta civilisation – genom myter om tjurkultar, dubbelyxor och ormgudinnor. Och om hur prinsessan Ariadne hjälpte Theseus att till slut besegra Minotauros. Efter Knossos går turen vidare till Heraklion, öns huvudstad. Här får du en guidad visning av det arkeologiska museet. På eftermiddagen finns tid för lunch, shopping och sightseeing.

Låter detta intressant? Här kan du läsa mer om utflykten till Knossos och Heraklion.

Knossos var den minoiska kulturens religiösa och politiska centrum.

4. Zakynthos – Olympia

Djupdyk bland ruiner som en gång i tiden lade grunden för de Olympiska spelen. Från Zakynthos går färden över till fastlandet för att besöka Olympia – en av antikens viktigaste platser. Följ med vår engelska guide genom ruinerna och låt dig svepas med tillbaka till antikens Grekland där den första Olympiska elden tändes 776 f.Kr. Här kan du stå på den plats där 20 000 åskådare en gång stod och hejade på sina favoritkämpar.

Här finns också kvarlämningarna av Zeus tempel, som var ett av Greklands största och även hem för ett av antikens sju underverk, en jättelik Zeus-staty.
Utflykten besöker även det närliggande arkeologiska museet där alla skatter och reliker från Olympia nu finns. Därefter bär det av mot Olympias stad där du får tid att äta lite lunch och shoppa souvenirer innan det är dags att återvända till Zakynthos.

Låter detta intressant? Här kan du läsa mer om utfykten till Olympia.

Utflykter bästa grekiska övärlden TUI
Kanske vandrade antikens OS-hjältar en gång vid dessa kolonner?

5. Kos – Zia by Night

Upplev den pittoreska bergsbyn Zia på kvällen. Omkring 2 km söderut från Asfendiou, halvvägs uppför berget Dikeos, ligger byn Zia. Här kan du besöka genuina tavernor och prova på lokala läckerheter. Ta en promenad och njut av öns kanske mest spektakulära solnedgång och de mysiga omgivningarna som gjort platsen berömd.

Du kan även passa på att köpa med dig traditionella souvenirer från något av de många marknadsstånd, som erbjuder allt från timjanhonung till olivolja och olivtvål. Prova även den lokala delikatessen kanelada – en kanelsirap som gör sig lika bra i efterrätter som drinkar.

Låter detta intressant? Här kan du läsa mer om vår kvällsutflykt till Zia.

Bästa utflykterna grekland TUI Zia
Njut av en god middag i den vackra solnedgången på någon av tavernorna i Zia.

Vilken grekisk ö passar egentligen dig bäst? Kolla in vår guide till grekiska övärlden eller djupdyk bland utflykterna på Rhodos, Kos, Korfu eller Samos.