Fem favoritutflykter i grekiska övärlden

2017-02-21
Jakob R
Greklands övärld har otroligt mycket att erbjuda. Som om klimatet, maten och stämningen inte vore nog, finns utflykter och aktiviteter som passar historienördar såväl som strandfotografer och äventyrare. Här listar vi fem av våra resenärers favoritutflykter i den grekiska övärlden.

1. Kreta – Elafonissi och de södra stränderna

På södra Kreta finns ett Maldiverna i miniatyr – paradisstranden Elafonissi, som är utflyktens huvudmål. En finkornig sandstrand som färgats rosa av miljontals koraller och snäckor. Här kan du sola och bada och behöver inte drömma dig bort till någon paradisö – du är redan där.

På vägen dit besöker du bergsgrottorna i Agia Sofia. Om du vill kan du ta en båttur längs den vackra sydkusten till den lilla byn Paleochora, där semesterharmoni möter grekiskt vardagsliv. Längst ut på halvön ligger en liten fiskehamn och på en kulle strax intill finns ruinerna av en venetiansk borg från 1200-talet.

Det är inte svårt att se varför Elafonissi kallas för ett Maldiverna i miniatyr.

2. Rhodos – dykning på Rhodos

Rhodos erbjuder den välrenommerade arrangören Waterhoppers ett prova-på-dyk, där du får prova på riktig sportdykning i grupp. Inget PADI-certifikat krävs och här kan du prova på dykning utan att det känns omständligt och komplicerat.

Utflykten går till Rhodos östra kust, nedanför Kalithea. Här bildar klippformationer ett spännande undervattenslandskap och det finns gott om vackra fiskar. Erfarna instruktörer lär dig först att hantera utrustningen och tar dig sedan med ned till ett markerat dykområde på några meters djup. Känslan av att för första gången få sväva runt tyngdlös i vattnet utan att få andnöd är helt klart svårslagen.

Runt Kalithea finns perfekta platser för att prova dykning eller snorkling första gången.
Runt Kalithea finns perfekta platser för att prova dykning eller snorkling första gången.

3. Kreta – Knossos & Heraklions arkeologiska museum

Följ med på en guidad tur i Theseus fotspår. För det var här, i Kung Minos palats i Knossos, som den mytologiske hjälten kämpade mot odjuret Minotauros. Knossos är det största av öns minoiska palats och Kretas mest berömda sevärdhet. Det återupptäcktes under utgrävningar på sent 1800-tal, efter att ha legat begravet i tusentals år.

Vår kunniga guide tar dig 4 000 år tillbaka i tiden – till Europas äldsta civilisation – genom myter om tjurkultar, dubbelyxor och ormgudinnor. Och om hur prinsessan Ariadne hjälpte Theseus att till slut besegra Minotauros.
Efter Knossos går turen vidare till Heraklion, öns huvudstad. Här får du en guidad visning av det arkeologiska museet. På eftermiddagen finns tid för lunch, shopping och sightseeing.

Knossos var den minoiska kulturens religiösa och politiska centrum.

4. Zakynthos – Olympia

Djupdyk bland ruiner som en gång i tiden lade grunden för de Olympiska spelen. Från Zakynthos går färden över till fastlandet för att besöka Olympia – en av antikens viktigaste platser. Följ med vår engelska guide genom ruinerna och låt dig svepas med tillbaka till antikens Grekland där den första Olympiska elden tändes 776 f.Kr. Här kan du stå på den plats där 20 000 åskådare en gång stod och hejade på sina favoritkämpar.

Här finns också kvarlämningarna av Zeus tempel, som var ett av Greklands största och även hem för ett av antikens sju underverk, en jättelik Zeus-staty.
Utflykten besöker även det närliggande arkeologiska museet där alla skatter och reliker från Olympia nu finns. Därefter bär det av mot Olympias stad där du får tid att äta lite lunch och shoppa souvenirer innan det är dags att återvända till Zakynthos.

Kanske vandrade antikens OS-hjältar en gång mellan just dessa kolonner?

5. Kos – Zia by Night

Upplev den pittoreska bergsbyn Zia på kvällen. Omkring 2 km söderut från Asfendiou, halvvägs uppför berget Dikeos, ligger byn Zia. Här kan du besöka genuina tavernor och prova på lokala läckerheter. Ta en promenad och njut av öns kanske mest spektakulära solnedgång och de mysiga omgivningarna som gjort platsen berömd.

Du kan även passa på att köpa med dig traditionella souvenirer från något av de många marknadsstånd, som erbjuder allt från timjanhonung till olivolja och olivtvål. Prova även den lokala delikatessen kanelada – en kanelsirap som gör sig lika bra i efterrätter som drinkar.

Låt en riktigt vacker solnedgång agera middagskuliss på någon av tavernorna i Zia.

Vilken grekisk ö passar egentligen dig bäst? Kolla in vår guide till grekiska övärlden för att hitta din favorit.

Liknande inlägg

Kort flygtid – sommarresor under tre timmar

Platsen i dina semesterdrömmar måste inte ligga på andra sidan jorden. Här guidar vi dig till fina resmål dit du flyger på tre timmar eller mindre. Både palmkantade stränder och pulserande storstäder. Underbart kan vara kort ibland.
Astrid S Astrid S 2019-04-22

5 hållbarhetscertifierade hotell att boka i sommar

En fråga som blir allt viktigare bland resenärerna är hållbarhetscertifierade hotell. 95 procent av TUIs kunder tycker att hållbarhet är viktigt på resan och cirka var femte skulle inte kunna tänka sig att bo på ett hotell utan hållbarhetscertifiering. Det visar en nyligen avslutad kundundersökning. Här listar vi våra fem populäraste sommarhotell med hållbarhetscerifiering. För avresor efter 1 maj klimatkompenseras även hotellvistelsen.
Towe A Towe A 2019-04-17

Game of Thrones-guide i Dubrovnik

Idag har den sista säsongen av Game of Thrones premiär. Hur många gånger under seriens gång har vi inte hört huset Starks valspråk "Winter is coming" till att nu vara mitt uppe i den kalla vintern. Får du inte nog av intriger, hämnd och drakar? I så fall är Dubrovnik ett perfekt resmål för dig. Vi har satt ihop en Game of thrones-guide i Dubrovnik! Kanske blir tomheten efter serien lite lättare att hantera då.
Hanna P Hanna P 2019-04-15

5 billiga weekendstäder i Europa

Visst är det lite härligare att resa bort när man vet att man inte behöver snåla under sin semester? Många städer i Europa blir lätt väldigt dyra om kronan är svag men här kommer 5 tips på städer där du fortfarande får mycket för pengarna.
Towe A Towe A 2019-04-09