Greklands bästa stränder - 8 strålande tips

Med fler än 6 000 öar i den grekiska övärlden är det klart att det också finns en herrans massa stränder. Men vilken grekisk strand är egentligen bäst? Det är egentligen upp till var och en att svara på, vilken som är ens personliga favorit. Men här listar vi i alla fall åtta av Greklands bästa stränder, som på olika sätt är väl värda ett besök.

Vissa av stränderna på listan känner du kanske igen – om inte annat så från våra listor över Europas bästa stränder och världens bästa stränder. Men vi har också plockat med några mindre kända guldkorn, som kanske inte får riktigt så mycket uppmärksamhet som de förtjänar.

Elafonissi på Kreta

Ingen skräll till att börja med. Elafonissi – den rosa stranden, eller Kretas svar på Maldiverna, som den också kallas – är självklar på listan. Stranden ligger ca 7 mil från Chania, längst ned på Kretas västra kust.

Den rosa färgen kommer från snäckskal som vågorna genom åren malt till sand.

Anthony Quinn Beach på Rhodos

Du behöver inte ha sett den klassiska filmen Kanonerna på Navarone, som spelades in här, för att uppskatta den pittoreska lilla viken Anthony Quinn BeachRhodos östra kust. Namnet har den fått från en av filmens stjärnor – skådespelaren Anthony Quinn – som köpte viken och den kringliggande marken för att skapa center för artister och filmskapare. Köpet annullerades dock av den grekiska staten, vilket så sent som för sex år sedan ska ha varit ett av ämnena då Hillary Clinton besökte Grekland som USA:s utrikesminister.

greklands-basta-strander-anthony-quinn-beach-rhodos-tui
Det blev inget center för filmskapare, istället produceras det nog mest instagraminlägg här idag.

En av Greklands mest fotograferade platser och det är inte svårt att se varför. Shipwreck Beach, som den också kallas, på Zakynthos har alla ingredienser som behövs för att klassas som en av världens bästa stränder. Azurblått vatten, kalkstenssand, klippor som störtar ned i havet och så ett fartygsvrak som lök på laxen.

Tyvärr rasade delar av denna strand 2018 och det är i skrivande stund inte tillåtet att gå iland på stranden. Men du kan åka hit med båt, ta kort på den vackra stranden och bada direkt från båten.

greklands-basta-strander-navagio-beach-zakynthos-tui
Om du vill uppleva stranden från sin mest spektakulära sida – från ovan – finns det en vandringsled uppe på klipporna, som du lättast når med bil.

Baloslagunen på Kreta

Vi avslutar där vi började, på Kreta. Med lite fantasi kan Balos Bay kallas för brittisk kunglig hovleverantör. Prince Charles och Lady Di besökte nämligen stränderna här på sin bröllopsresa. Det lättaste sättet att nå lagunen är med båt från Kissamos. Ett tips är att försöka komma med den tidigaste turen på morgonen, så undviker du de största folkmassorna.

balos kreta
Utanför lagunen är vattnet lite djupare, svalare och perfekt för snorkling med massor av fiskar.

Lalaria Beach på Skiathos

På Skiathos – i ögruppen Sporaderna, känd från filmen Mamma Mia! – möter branta, vita klippor det kristallklara vattnet på Lalaria Beach. Strandens otillgängliga läge gör att den bara går att nå med båt, förutsatt att det inte blåser för starka vindar. Varje morgon går båtturer från Skiathos stad.

skiathos
Stenvalvet, Tripia Petra, går ibland att nå till fots vid lågvatten, annars får du simma igenom.

Voidokilia Beach i Messenien

Det är inte bara de grekiska öarna som har vackra stränder. I Messenien, den sydvästligaste delen av den stora halvön Peloponnesos, hittar du Voidokilia Beach. Den halvcirkelformade stranden ligger i en vik som från ovan liknar den grekiska bokstaven omega Ω.

Voidokilia Beach
Bakom stranden skymtar Gialova-lagunen, ett viktigt naturreservat och rastplats för flyttfåglar på väg från Afrika till Norra Europa.

Sarakiniko Beach på Milos

Kanske mer av ett klippbad än en strand, men inte mindre spektakulärt för det. De gråvita kalkstensklipporna, som ön Milos till stor del består av, har vid Sarakiniko Beach formats av vågor och vind till något som närmast liknar ett månlandskap.

Precis som på månen. Förutom det där med vattnet då, kanske.

Red Beach på Santorini

Santorinis röda strand är mer spektakulär än idyllisk, men så pass speciell att den kanske till och med förtjänar det utslitna epitetet unik. För något liknande kan vi nästan garantera att du inte upplevt tidigare. Den mörkröda klippan som tornar upp sig bakom stranden består av lavabergart och fyller saktmodigt på stranden med vackert rödskimrande sand.

greklands-basta-strander-red-beach-santorini-tui
Det kan vara trångt på stranden vid högsäsong, så det kan vara en god idé att uppleva stranden från en badbåt. Mindre trängsel och med bättre utsikt.

Vilken är din bästa strand i Grekland?

Det är som alltid med listor över bästa, finaste, eller häftigaste - egentligen är det enda som spelar någon roll vad just du tycker. Och det fina med Greklands stränder är att det finns så många av dem, så du kan välja att besöka den du tycker är läckrast. Det gör så klart också att det finns massor av fantastiska stränder som inte är med på den här listan. Vilken skulle du vilja lägga till? Gå in på TUI:s Facebooksida och tipsa!