Utflykter på historierika Samos

Samos är en stor ö med någonting för alla typer - lummiga byar, härliga stränder och gröna skogar. Öns rika historia gör den fullspäckad med spår från flera epoker. Den har agerat smältdegel för olika kulturer, religioner och många avgörande händelser genom åren. Något som öppnar upp för fantastiska upplevelser, bara du letar rätt på dem. Vi hjälper gärna till och listar därför några av de bästa utflykterna på Samos!

Samos har lockat besökare av alla slag. Från Tyrannen Polycrates och de mäktiga perserna, till romarna och sedermera ottomanerna. Ön har hunnit se allt från krig till revolutioner och konflikter. Det är platser från en svunnen tid, formade av tidens tand, som idag lockar äventyrslystna solsökare.

Bästa utflykterna med TUI på Samos

Örundtur – för den kulturintresserade

Här får du många guldkorn på samma gång. Den här åtta timmar långa utflykten tar dig till Heratemplet, ett kloster, en keramikverkstad, möjlighet att prova viner i Karlovassi och utforska byarna Potami och Kokkari. Vi bjussar på en kort historielektion: Hera var en viktig gudinna i det antika Grekland och enligt traditionen föddes hon vid Heraion, platsen där tempelruinerna står.

utflykter samos bild TUI
En örundtur och heldagsutflykt tar dig till flera vackra byar, tempel och kloster.

Kvällstur – för matfantasten

En mysig utekväll i Pythagorion eller Kokkari. Här blir du transporterad från och till hotellet. Du får på egen hand utforska allt vad Samos vitkalkade småstäder har att bjuda på. Upplev alla goda smaker och mysiga promenader på den här fyra timmar långa utflykten.

utflykter samos bild TUI
Upplev den magiska solnedgången under en kvällstur på Samos.

Kustvandring och stränder på Samos

Här når du bildsköna platser som inte kan nås med bil. Vandring, vackra stränder och bad stor i fokus på den här heldagsutflykten. Vi börjar i byn Drakei och tar oss sedan till fots till den paradisliknande sandstranden Megalo Seitani. Här vilar vi upp oss, badar i det turkosblåvattnet och äter vår medtagna matsäck. Nästa stopp är Potami. Efter ett sådant här äventyr är benen ofta ganska trötta. Som tur är så åker vi buss på vägen tillbaka.

utflykter samos bild TUI
Kustvandringen är ett bra tillfälle att ta sig till platser du annars inte når med bil eller kollektivtrafik.

Patmos – Uppenbarelseön

Passa på att se en till ö under din Samos-vistelse. Du åker en behaglig båtfärd sydväst till Patmos där du under en heldagsutflykt får se det medeltida Johannesklostret, den vita staden Chora, Apokalypsgrottan och hamnbyn Skala. Utöver detta får du tid på egen hand att upptäcka charmiga gränder, småaffärer och njuta av allt smaskigt tavernorna har att bjuda på.

utflykter samos bild TUI
Fantastisk vy över den lilla ön Patmos nära Samos. I bild är Chora och Johannesklostret som är grundat redan år 1088.

Ta dig runt på egen hand

Greklands öar myllrar av kultur och historia. Ofta är städerna kompakta nog för att ta sig runt till fots. För alla som vill ta sig runt längre sträckor på egen hand, så finns det flera olika sätt. Taxi är vanligt förekommande. Biluthyrningsföretag finns, men det är ingen nödvändighet och ofta dyrare än att ta bussen. Vill du ha flexibiliteten och slippa tidtabeller är cykel och moped andra alternativ. Kom bara ihåg att se över rese-/sjukförsäkringen. Och ha hjälm!

Kollektivtrafik med buss och båt är trots allt mest populärt att använda till öarnas olika stränder och sevärdheter. Det är både billigt och smidigt! Trafiken är också mer regelbunden under sommaren än vintern.

Här kan du läsa mer om de bästa utflykterna på Samos