Europas 10 bästa stränder - här är listan!

2017-04-07
Emily G.
Tycker du långa vidsträckta sandstränder och långgrunt vatten är vackrast eller föredrar du lena klapperstensstränder med rullande vågor? I Europa och runt Medelhavet finns det stränder för alla smaker. Vi har samlat några av våra egna favoriter för sommarsäsongen.

10. Barceloneta beach, Barcelona

Detta är egentligen hela nio olika stränder som sitter samman. Trots läget mitt i stan är de riktigt breda och kantas av en fin strandpromenad hela vägen. Möjligheten att kombinera sol- och badsemester med storstadspuls gör att i Barcelonas stränder kvalar in på listan.

8. Paradise beach, Kos

Stranden med det paradisiska namnet hamnar självklart på vår lista över favoritstränder. Passar även en utflykt för barnfamiljen! Marie tipsar:

"Hyr bil och åk till Paradise Beach, en underbar beach med härligt bad och underbart vatten!"

Paradise Beach på Kos, perfekt för en bilutflykt

7. Cala Conta, Ibiza

Det här är stranden för dig som gillar vackra solnedgångar då den vetter direkt mot väster. På Ibiza generellt, och på Cala Conta i synnerhet är solnedgången ett event. Folk samlas på stranden och ser på naturens skådespel som färgar himlen röd och orange. Perfekt instaläge!

Cala Conta, Ibiza.
På Ibiza är det vanligt att samlas på stranden för att se på solnedgången, som här på Cala Conta.

6. Cala Macarella, Menorca

Med hundratals badvikar, så kallade calas, finns det alla möjligheter att hitta ett alldeles eget gömställe på Menorca. Speciellt om man beger sig ut på upptäcktsfärd till fots, med cykel, eller med bil. Cala Macarella är mellanstor så du får tyvärr inte ha den för dig själv. Å andra sidan är den så där vykortsvacker med grön pinjeskog, azurblått vatten och båtar som ligger på svaj och guppar.

By Javier Casado Tirado, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56788159
Cala Macarella med sitt klara vatten och guppande båtar. Källa: Wikimedia Commons

5. St. Pauls Bay, Rhodos

Solsäkra Rhodos har mängder av stränder, några har vi redan tipsat om i topplistan över världens bästa stränder. Ytterliggare ett tips är lilla St. Pauls Bay strax söder om Lindos. Så här säger en av vår guide Emilia om detta smultronställe:

*

"Den är optimal för en lugn dag på stranden! Viken har två stränder, varav en är konstgjord, och det kristallklara vattnet är som gjort för en snorklingstur. Den lilla lokala kyrkan, fint belägen på sluttningen, är en väldigt populär plats att gifta sig på tack vare den vackra utsikten över viken och Lindos by."

*

St. Pauls Bay, söder om Lindos på Rhodos.
St. Pauls Bay ligger strax söder om Lindos på Rhodos och har två pyttesmå men ack så pittoreska stränder.

4. Elafonissi, Kreta

Stranden som ligger i det sydvästra hörnet av ön har nästan kändisstatus. Sanden skiftar i rosa (jo det är sant!) tack vare pulveriserade snäckor. Om det blir trångt är det bara att vada lite längre ut mot sandbanken och ön utanför.

Elafonissi, Kreta.
Elafonissi på Kreta påminner om mer exotiska platser som Karibien och Maldiverna, därför hamnar den på vår topplista över Europas finaste stränder.

3. Praia de Falesia, Algarve

Drygt en mil öster om Albufeira i Portugal ligger den här underbart vackra stranden. Den är sex kilometer lång med guldgul sand, dramatiska sandklippor och oändlig utsikt över Atlanten.

2. Playa de Formentor, Mallorca

I motsatt ände av ön, nästan längst norrut, hittar du en annan av öns mest populöra stränder. Stranden har finkornig sand och långgrunt vatten. Resan dit är dessutom väl värd resan bara den. Den slingrande vägen den sista biten från Puerto de Pollensa bjuder på många vackra utsikter och fotostopp.

1. Es trenc, Mallorca

På södra Mallorca ligger stranden Es Trenc som har ljus, nästan vit sand och kristallklart vatten. Här finns också möjlighet att sola heeela kroppen för den som vill, då en del av stranden är nudiststrand.

Es Trenc, Mallorca.
Stranden Es Trenc på södra Mallorca.
Gömd badvik på Menorca, en ö i Balearerna - TUI
På Menorca finns gott om avskilda små sandstränder inkilade mellan klipporna.

Extratips Shipwreck beach, Zakynthos

Kärt barn har många namn och den här stranden kallas även Smugglers Cove, Navagio Beach eller Agios Georgios som det från början hette. Det var 1980 som fartyget MV Panagiotis gick på grund och övergavs strax utanför Zakynthos. Denna strand toppade länge vår strandlista i Europa men på grund av oväder förstördes denna strand och det är i nuläget oklart när stranden kan besökas igen.

Shipwreck Beach, Smugglarviken, Navagio Beach - kärt barn har många namn, stranden ligger i alla fall på Zakynthos och nås bara med båt.