Europas 10 bästa stränder - här är listan!

Tycker du långa vidsträckta sandstränder och långgrunt vatten är vackrast eller föredrar du lena klapperstensstränder med rullande vågor? I Europa och runt Medelhavet finns det stränder för alla smaker. Vi har samlat några av våra egna favoriter för sommarsäsongen.

10. Makronissos beach, Cypern

Nissi Beach må vara Cyperns mest kända strand men bara några kilometer därifrån hittar du Makronissos beach. Kritvit len sand, turkost vatten och perfekt långgrund. Om du fortsätter förbi vattensporterna hittar du en ännu lugnare strandremsa där du kan hyra solstolar och parasoll för dagen.

Makronissos beach Cypern
Från ovan ser Makronissos beach ut som en delfin.

9. S´Amarador, Mallorca

S´Amarador ligger i naturreservatet Cala Mondrago på södra Mallorca. Sandstranden ligger i en skyddad vik, vattnet är klart och sanden finkornig. Hit tar du dig lättast med bil och det finns en stor parkeringsplats endast fem minuter från stranden.

Här hittar du andra paradisstränder på Mallorca.

beach mallorca
S´Amarador hittar du på sydöstra Mallorca.

8. Praia da Marinha, Algarve

Praia da Marinha är en utav Algarves och Portugals mest kända stränder. Klippformationerna tillsammans med sandstranden gör denna strand helt unik i sitt slag. Du tar trapporna ned till stranden och går runt den största klippan för att komma till den finaste delen. Ha koll på tidvattnet bara så du slipper simma tillbaka när du vill lämna stranden!

Praia da Marinha Algarve
Praia da Marinha är inte bara ALgarves utan hela Portugals vackraste strand.

7. Cala Conta, Ibiza

Det här är stranden för dig som gillar vackra solnedgångar då den vetter direkt mot väster. På Ibiza generellt, och på Cala Conta i synnerhet är solnedgången ett event. Folk samlas på stranden och ser på naturens skådespel som färgar himlen röd och orange. Perfekt instaläge!

Cala Conta, Ibiza.
På Ibiza är det vanligt att samlas på stranden för att se på solnedgången, som här på Cala Conta.

6. Cala Macarella, Menorca

Med hundratals badvikar, så kallade calas, finns det alla möjligheter att hitta ett alldeles eget gömställe på Menorca. Speciellt om man beger sig ut på upptäcktsfärd till fots, med cykel, eller med bil. Cala Macarella är mellanstor så du får tyvärr inte ha den för dig själv. Å andra sidan är den så där vykortsvacker med grön pinjeskog, azurblått vatten och båtar som ligger på svaj och guppar.

By Javier Casado Tirado, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56788159
Cala Macarella med sitt klara vatten och guppande båtar. Källa: Wikimedia Commons

5. Shipwreck Beach, Zakynthos

Kärt barn har många namn och den här stranden kallas även Smugglers Cove, Navagio Beach eller Agios Georgios som det från början hette. Det var 1980 som fartyget MV Panagiotis gick på grund och övergavs strax utanför Zakynthos.

Shipwreck Beach är en utav Greklands mest kända stränder. Kritvit sand, kalkstensklippor och turkost vatten. Hösten 2018 rasade tyvärr en del av klippan ned och förstörde en bit av stranden. Du kan fortfarande besöka stranden med båt men inte gå iland, utan du får bada från båten i det klara vattnet.

Shipwreck beach Zakynthos
Fantastiska Shipwreck Beach.

4. Elafonissi, Kreta

Stranden som ligger i det sydvästra hörnet av ön har nästan kändisstatus. Sanden skiftar i rosa (jo det är sant!) tack vare pulveriserade snäckor. Om det blir trångt är det bara att vada lite längre ut mot sandbanken och ön utanför. Läs mer om härliga ställen att besöka på Kreta.

Elafonissi, Kreta.
Elafonissi på Kreta påminner om mer exotiska platser som Karibien och Maldiverna, därför hamnar den på vår topplista över Europas finaste stränder.

3. Zlatni Rat, Kroatien

Zlatni Rat i Kroatien kallas också Den Gyllene Udden och är en utav de mest kända stränderna i Europa. Du hittar stranden på ön Brac, nära Split. Zlatni Rat består av vit småsten och ändrar form beroende på tidvattnet och vind.

Zlatni Rat
Zlatni Rat utanför Split i Kroatien.

2. Ksamil, Albanien

Ksamil ligger strax söder om staden Saranda i Albanien. Stranden är kritvit och sluttar rakt ned i det grönblå Joniska havet. Stränderna ligger som ett pärlband och kantas av restauranger och caféer.

Ksamil Albanien
Ksamil är ett paradis i Albanien.

1. Cala Brandinchi, Sardinien

På nordöstra Sardinien ligger stranden Cala Brandinchi eller Little Tahiti som den också kallas. 700 meter kritvit strand där du kan njuta av sol, bad och snorkling. Här kan du besöka en paradisstrand som tagen från Maldiverna direkt på Sardinien.

Cala Brandinchi
Cala Brandinchi påminner om Maldiverna men ligger på Sardinien.