Sevärdheter på Kreta – 10 tips

Kreta är Greklands största ö och har väldigt mycket att erbjuda, från paradisstränder till vingårdar. Jag besökte Kreta i juni, här kommer mina 10 utvalda tips till denna underbara ö.

1. Strosa i Chania

Chania är Kretas största stad och ligger på öns norra sida. Här hittar du smala gränder som kantas av bougainvillea, uteserveringar och charmiga stenhus. Promenera runt i staden, besök de små butikerna och missa inte hamnen och hamnpromenaden som kantas av resatuaranger, caféer och barer. Min personliga restaurangfavorit är Ginger Concept som du hittar på Sarpaki 36 i Chania.

2. Elafonissi - ett måste

Elafonissi, eller den rosa stranden, är ett måste om du är på Kreta. Hyr egen bil eller åk på en av TUIs utflykter till denna paradisstrand. Vattnet är turkost och sanden skimrar i rosa av fint malda snäckskal. Ett tips är att gå förbi den första stranden och över kullen där det är betydligt färre personer och en strand som påminner om Maldiverna. Resan hit tar ca 1,5 timme från Gerani/Chania och även om vägen är stundstals krokig är den också fantastiskt vacker. Läs mer om Elafonissi här.

elafonissi kreta
elafonissi kreta

3. Besök Knossos

Ruinstaden Knossos ligger nära staden Heraklion och är utan tvekan Kretas största turistattraktion. Det är också den största arkeologiska fyndplatsen från bronsåldern i Grekland. Jag rekommenderar en rundtur med en guide och var gärna här tidigt på morgonen eller vid solnedgång på sommaren för att undvika hettan mitt på dagen.

Knossos Kreta
Knossos Kreta

4. Agreco Farm

Agreco Farm ligger bland olivlundar och vinrankor, endast 20 minuter från Rethymnon. Här hittar du lokala produkter, odlingar, restaurang och kanske den vackraste omgivningen för en middag. Du behöver förboka ditt besök som inkluderar guidad tur på området och en middag i solnedgången där du får prova över 30 lokalproducerade rätter. Utsikten är fötrollande, det luktar Medelhav och då och då bryts tystnaden av spelande syrsor och bräkande getter.

Agreco farm
Agreco Farm bjuder på ett otroligt landskap och fantastisk mat.

5. Ta båten till Loutro

Loutro är en liten stad på södra Kreta och för att komma hit tar du båt från Chora Sfakion. Staden är helt bilfri och gör detta till en lugn idyll. Loutro har stenstrand med kristallklart vatten och här kan du snorkla och hyra kanot. Staden är liten med en huvudgata som kantas av restauranger och hotell. Bonus är att Loutro ligger i en bukt och att det sällan blåser här. Vykortsvackert!

Loutro kreta
Byn Loutro är helt bilfri och vattnet är kristallklart.

6. Dagsbesök till Falassarna

Falassarna har flera gånger kvalat in på listan över världens vackraste stränder. Från Chania tar det under en timme att köra till Falassarna som ligger på Kretas västkust. Stranden är lång och bred med ljus sand och vattnet är turkost. Det finns en hel del restauranger och caféer här och naturen är spektakulär. Falassarna är som gjort för att besökas en hel dag och missa inte solnedgången som är fantastisk från denna plats.

Falassarna
Falassarna har mysiga restauranger, små badvikar och härligt blått vatten.

7. Klättra ned till Seitan Limani Beach

Den gömda stranden Seitan Limani är ett måste om du är på Kreta. Vägen dit är sagolik vacker och snirklar fram som en serpentin. Du parkerar ovanför stranden och klättrar sedan ned. Klättringen är inte svår men ha på dig bra skor och inte för mycket packning. Väl nere väntar en utav de vackraste badvikar i hela Grekland.

Seitan Limani beach
Seitan Limani Beach kräver lite klättring men är så värt det.

8. Bada i lugna Plakias

Plakias ligger på södra Kreta, bilfärden från Chania tar 1,5 timme. Här råder lugnet, det är färre turister och du får nästan ha stranden för dig själv. Vattnet är ljusblått och Plakias Beach är väldigt populärt för både snorkling och dykning.

Plakias Kreta
I Plakias behöver du inte trängas på stranden.

9. Häng på hippiestranden Matala

Matala kallas också för Kretas hippiestrand. Det sägs att på 60-talet bodde hippies i grottorna på berget men nu är grottorna tomma och mer en turistattraktion. Stranden är bred, sanden nästan röd och vattnet blått. Den kantas av restauranger, caféer och barer och en mycket avslappnad stämning. En gata upp från stranden hittar du ett litet torg, små butiker och makalöst god färskpressad juice. Åker du bil tar det ca 1,5 timme från Rethymnon.

Matala Kreta
Avslappnat vid hippiestranden Matala.

10. Ät bläckfisk i Sfinari

Byn Sfinari ligger nära Falassarna, på Kretas västkust. Byn är liten och långt ifrån turistmassor och buller. Vid fina Sfinari Beach hittar du tavernor som serverar makalöst god grillad bläckfisk. Omgivningen är så mycket Grekland som det bara kan bli. Bläckfisk hänger på tork i solen, du sitter i skuggan på pinnstolar under vinrankorna och tittar ut på den knallblåa vattnet. Aldrig har jag ätit en sådan perfekt bläckfisk!

Sfinari Kreta
Bläckfisken vid Sfinari Beach smakar gudomligt.

Boka din resa till Kreta nu och upplev allt detta och mer. Läs mer om våra resor till Kreta och fler tips här.