Världens 10 bästa stränder

Vit sand, turkost vatten och vajande palmer, eller mer actionfyllt strandliv med snorkling, surfing och vind i håret? Här är våra egna favoritstränder – från Maldiverna till Medelhavet.

10. Formentera, Spanien

Ibizas stränder går inte av för hackor men här har du något alldeles speciellt. Grannön Formentera är omgiven av fantastiska kritvita stränder med turkost vatten, varvat med klippformationer. Båtturer avgår dagligen från Ibiza om du inte bor på Formentera.

TUI listar världens bästa stränder - Formentera, Spanien
Formentera utanför Ibiza passar bra för par som vill ha en romantisk semester med en alldeles egen strand.

9. Elafonissi - Kreta

Kreta har en strand som slår alla öns andra stränder, nämligen Elafonissi. Stranden ligger i det sydvästra hörnet och här skiftar sanden i rosa då den består av snäckskal. Elafonissi kallas både för den rosa stranden och för Kretas Maldiverna.

TUI listar världens bästa stränder - Elafonissi, Kreta
Elafonissi på Kreta är svårslaget när det kommer till stränder i Europa.

8. Cala Brandinchi - Sardinien

På nordöstra Sardinien ligger denna paradisstrand Cala Brandinchi som också kallas Little Tahiti.Kritvit strand där du kan njuta av sol, bad och snorkling. Det här ser mer ut som en paradisstrand på Maldiverna men liggegr alltså på vackra Sardinien.

TUI listar världens bästa stränder - Cala Brandinchi, Sardinien
Cala Brandinchi på Sardinien påminner mer om Söderhavet än Italien.

7. Seven Mile Beach - Jamaica

Seven Mile Beach på Jamaica är en underbar strand med större resorts i norr och mer lokal känsla i de södra delen. Karibisk känsla, turkost vatten, många restauranger och barer och en småskalig känsla ramas in av reggaetoner.

TUI listar världens bästa stränder - Seven Mile Jamaica
Seven Mile Beach på Jamaica bjuder på avkoppling och småskalighet.

6. Punta Cana - Dominikanska republiken

Vitare sand får du leta efter. Punta Cana är den bästa stranden i hela Dominikanska republiken. Längs stranden finns fantastiska hotell, varav många nybyggda. Sveps med i den livliga karibiska stämningen, och bli inte förvånad om du möts av merenguedans på strandrestaurangen. Söker du mer lugn och ro kan du välja att åka till utkanten av Punta Cana.

TUI listar världens bästa stränder - Punta Cana, Dominikanska republiken
Om du söker äkta karibisk stämning eller reser med storfamiljen är Punta Cana i Dominikanska republiken en strand för dig.

5. Kendwa Beach - Zanzibar

Kendwa Beach på nordöstra Zanzibar är också öns finaste. Många menar att du behöver inte besöka fler stränder för denna strand har allt. Puderlen strand, smaragdgrönt vatten och dessutom påverkas denna strand inte alls av tidvatten. Som en extra bonus ger Kendwa Beach dig öns mest spektakulära solnedgång.

TUI listar världens bästa stränder - Kendwa Beach Zanzibar
Kendwa Beach på Zanzibar är en dröm för en strandälskare.

4. Tulum - Mexico

Tulum har några av Mexicos absolut vackraste stränder. Kritvit korallsand, och kokospalmer inbäddade i grönska. Här råder en avslappnad stämning och coola restauranger och caféer avlöser varandra. Ett tips är att hyra cykel och cykla mellan de spektakulära stränderna.

TUI listar världens bästa stränder -Tulum i Mexico
Tulum i Mexico där stranden är så vit att det nästan gör ont i ögonen.

3. Pattaya Beach – Koh Lipe, Thailand

På Thailands paradisö Koh Lipe hittar vi Pattaya Beach där sanden är som potatismjöl. Oftast är det helt vindstilla här, vattnet är turkostblått, plamerna vajar i vinden och den är dessutom perfekt för barnfamiljer eftersom den är väldigt långgrund.

TUI listar världens bästa stränder -Koh Lipe
Koh Lipe är en ö i Thailand med ändlöst vackra stränder.

2. Valfri strand - Maldiverna

Maldiverna är ett pärlband med öar där paradisstränderna avlöser varandra. Några favoriter hos oss är Hulhumale Beach, Milaidhoo Isand, Angsana Ihuru och Kandolhu.

Bo i en egen vattenvilla, snorkla direkt från uteplatsen och bada i havet som mer liknar ett akvarium.

TUI listar världens bästa stränder -Maldiverna
Maldiverna har allt en drömstrand behöver och ännu mer.

1. Anse Source D'Argent – Seychellerna

Detta sägs vara en av världens mest fotograferade stränder. Seychellerna ger dig kritvit pudervit sand, långgrunt och kristallklart vatten som omringas av vackra granitblock som skuggas av höga kokospalmer.

Eftersom denna strand också är omåttligt populär är bästa tiden att besöka den på morgonen eller eftermiddagen, mitt på dagen kan det lätt bli trångt.

 Anse Source d'Argent på Seychellerna
Lätt att förstå varför Anse Source d'Argent på Seychellerna kniper första platsen.