Världens 10 bästa stränder

Vit sand, turkost vatten och vajande palmer, eller mer actionfyllt strandliv med snorkling, surfing och vind i håret? Här är våra reseexperters egna favoritstränder – från Thailand till Medelhavet.

10. Formentera, Spanien

Ibizas stränder går inte av för hackor men här har du något alldeles speciellt. Grannön Formentera är omgiven av fantastiska kritvita stränder med turkost vatten, varvat med klippformationer. Båtturer avgår dagligen från Ibiza om du inte bor på Formentera.

”Ett tips är att cykla runt ön. Det finns gott om hemliga vikar man lätt kan tillbringa en hel dag på.”

TUI listar världens bästa stränder - Formentera, Spanien
Formentera passar bra för par som vill ha en romantisk semester med en alldeles egen strand.

9. Hikkaduwa, Sri Lanka

Hikkaduwa är klassisk mark för backpackers och ett surfarparadis utan like. Här kan du ta dyklektioner, snorkla eller fånga den perfekta vågen på egen hand. Vill du ha lite exotisk mat mellan dina äventyr finns det gott om restauranger längs stranden.

"En fantastisk strand. Samtidigt är det enkelt att haka på en utflykt och upptäcka Sri Lankas kultur och natur."

TUI listar världens bästa stränder - Hikkaduwa, Sri Lanka
Stranden Hikkaduwa på Sri Lanka passar surfare, backpackers och dig som (inte bara) vill sitta still på semestern!

8. Belle Mare, Mauritius

Om du älskar snorkling har du kommit rätt. Förutom att vara Mauritius allra vackraste strand erbjuder Belle Mare ett fantastiskt korallrev. Revet ligger 200 meter ut från stranden men de flesta hotell har egna gratisbåtar som tar dig ut till revet. Har du turen att bo på ett hotell vid stranden kan du låna en solstol gratis.

”Tröttnar du på solen och vattnet kan du dra dig tillbaka under palmerna. De skuggar skönt och där är lätt att slumra till med huvudet i en deckare.”

8. Belle Mare, Mauritius

Om du älskar snorkling har du kommit rätt. Förutom att vara Mauritius allra vackraste strand erbjuder Belle Mare ett fantastiskt korallrev. Revet ligger 200 meter ut från stranden men de flesta hotell har egna gratisbåtar som tar dig ut till revet. Har du turen att bo på ett hotell vid stranden kan du låna en solstol gratis.

”Tröttnar du på solen och vattnet kan du dra dig tillbaka under palmerna. De skuggar skönt och där är lätt att slumra till med huvudet i en deckare.”

TUI listar världens bästa stränder - Belle Mare, Mauritius
Belle Mare-stranden på Mauritius: Passar dig som törstar efter sol men samtidigt vill kunna dra dig tillbaka till skuggan under palmer och träd.

7. Zlatni Rat, Kroatien

Zlatni Rat betyder det gyllene hornet på kroatiska och är nog landets mest Instagrammade strand. Här behövs inga filter på dina foton; stranden är som ett litet konstverk och skiftar i utseende med årstiderna. Stranden ligger på ön Brac och restauranger finns på hotellen runt om stranden. Vill du ha ännu mer att välja på kan du promenera bort till den charmiga lilla staden Bol. Båtar går ofta till Brac från fastlandet och de andra öarna, så bor du inte på ön så är det en perfekt dagsutflykt.

”Smaragdgrönt vatten, lite grovkornigare strand, blandat med sand och sten. Otroligt vackert!”

TUI listar världens bästa stränder - Zlatni Rat, Kroatien
Zlatni Rat i Kroatien: För dig som inte tackar nej till sol och bad, kristallklart vatten och vacker natur.

6. Punta Cana, Dominikanska republiken

Vitare sand får du leta efter. Punta Cana är den bästa stranden i hela Dominikanska republiken. Längs stranden finns fantastiska hotell, varav många nybyggda. Sveps med i den livliga karibiska stämningen, och bli inte förvånad om du möts av merenguedans på strandrestaurangen. Söker du mer lugn och ro kan du välja att åka till utkanten av Punta Cana.

”Jag vill verkligen slå ett slag för hotellen! De är ofta nya och hela semestervärldar med restauranger, spa och infinitypooler.”

TUI listar världens bästa stränder - Punta Cana, Dominikanska republiken
Om du söker äkta karibisk stämning eller reser med storfamiljen är Punta Cana i Dominikanska republiken en strand för dig.

5. Östra Rhodos – Kalithea, Anthony Quinn, Grande Blue, Tsambika

Denna kvartett av stränder ligger alla längs den östra sidan av Rhodos. Och alla har de en egen personlighet. Vilken blir din favoritstrand?

Kalithea Beach: Klippformationer, före detta romersk kurort. Ett riktigt snorkelparadis.

Anthony Quinn Beach: Vik med kristallklart vatten, filmen Kanonerna från Navarone spelades in här.

Grande Blue Beach: Vik, lite hemlig – här är chansen stor att du får vara ifred. Ett riktigt smultronställe!

Tsambika Bay: Stranden har fått sitt namn från ett kloster i närheten. 800 meter lång, gyllene sand och turkost vatten.

TUI listar världens bästa stränder - Anthony Quinn Beach, Rhodos i Grekland
Östra Rhodos: Här finns en strand för alla – bara att välja och vraka! Anthony Quinn Beach till exempel, har varit plats för filminspelningen av Kanonerna i Navarone.

4. Isla de Holbox – Yucatan Mexico

Holbox får du den rätta karibiska känslan. Var du än befinner dig på ön, har du aldrig långt till stränder med kritvit sand och turkost vatten. Här finns ingen trafik och stämningen är avslappnad och enkel, det känns långt från det myllrande Cancun. Holbox är fortfarande relativt oexploaterat och du är alltid nära naturen. Missa inte att äta ceviche på någon av strandrestaurangerna!

”Åker du hit på sommaren får du inte missa valhajen! Du kan få se stim med över 50 valar, otroligt häftigt!”

TUI listar världens bästa stränder - Isla de Holbox, Yucatan i Mexico
Isla de Holbox, Mexico: Ett orört paradis för romantiska par, men också familjer som reser med lite äldre barn.

2. Nissi Beach – Cypern

Alldeles utanför Ayia Napa finns berömda Nissi Beach, en strand med alldeles vit strand och turkost vatten. Parkera i en solstol och njut av semesterdeckaren, guppa runt i bananbåt eller snorkla i det kristallklara vattnet. Vid stranden finns också ett vattensportcenter.

”Om jag bara fick åka tillbaka till en strand resten av livet skulle det bli Nissi Beach. Det är varmt i vattnet, sanden är mjuk och ingen annanstans är säsongen så lång!”

TUI listar världens bästa stränder - Nissi Beach, Cypern
Nissi Beach på Cypern – perfekt för soltörstande familjer med allt från badsugna juniorer till aktiva tonåringar. TUI har ett Family Life-hotell bara 150 meter från stranden.

3. La Pelosa,Sardinien

Du behöver inte resa till Karibien för att uppleva turkosblått hav och vit långgrund strand. La Pelosa vid Stintino på Sardinien är en naturstrand perfekt för barnfamiljen. Det finns bryggor och boardwalks, men också klippor mellan strandsektionerna. La Pelosa är perfekt för en dagsutflykt för dig som bor på något av hotellen i till exempel Alghero eller Porto Conte.

”Stintino – jag älskar Italien och det är väldigt speciell stämning här! Otroligt vacker strand och autentisk italiensk känsla.”

TUI listar världens bästa stränder - La Pelosa, Sardinien
Reser du med barn och gillar Italien kommer du att gilla La Pelosa på Sardinien.

1. Khao Lak – Thailand

Khao Laks 20 kilometer långa sandstrand är den perfekta paradisstranden för barnfamiljen. Trots de många hotellen ligger Khao Lak inbäddat i grönska och har en lugn atmosfär. Bor du på något av hotellen längs stranden kan du enkelt växla mellan strand och poolliv.

”Trots att det kan vara mycket folk känns det aldrig trångt. Det är så vackert med nationalparken bakom, superdramatiskt! Dessutom bjuder Khao Lak på Thailands vackraste solnedgång”.

Trots att det kan vara mycket folk känns det aldrig trångt. Dessutom bjuder Khao Lak på Thailands vackraste solnedgång.
Oavsett om du reser med familjen eller den som står dig närmast kommer du att älska stranden i Khao Lak.

Världens 10 bästa stränder har valts ut i samarbete med TUIs Greklandskännare Steffen, Medelhavsexpert Johanna och exotiska specialist Tommy.