Att resa glutenfritt - tips på resmål

Som glutenintolerant får man oftast vänja sig vid att ”se men inte röra” bland alla lockande dofter på caféer och matmarknader, men låt inte det hindra dig från att ge dig ut och utforska världen. Det finns resmål som är bättre än andra för oss glutenintoleranta. Här kan du läsa om mina bästa tips för dig som är sugen på att resa.

Att resa som glutenintolerant kan både vara utmanande och lite krångligt. Men om du reser med inställningen att det löser sig och inte har så höga förväntningar så blir allt så mycket lättare. Det finns alltid något du kan äta, oavsett vart du reser, men självklart får du en bättre helhetsupplevelse ju mer du kan testa av resmålets lokala specialiteter.

USA – här kan du hitta många guldkorn

Efter mina hittills fem resor till USA (hoppas på många fler), så kan jag säga att det är det land där jag kunnat unna mig mest godsaker. Samtidigt som det också kan vara raka motsatsen. Lika gärna som du kan mötas av ”vi har inget glutenfritt alls, förutom sallad”, så kan flera restauranger faktiskt ha en särskild glutenfri meny. Ta därför för vana att alltid fråga efter en ”gluten free menu”.

Våfflor och toasts
Under mina resor till USA har jag flera gånger blivit positivt överraskad när jag hittat glutenfritt på platser där jag inte alls förväntat mig det. Du kan t ex känna doften av nygräddade våfflor på ett torg i San Francisco som under ett par dagar intagits av en handfull matbodar, och till din förvåning läsa på en liten träskylt att alla deras våfflor är glutenfria. Det är verkligen ren lycka! Eller när du upptäckter att den lilla matmarknaden på tvärgatan i New York erbjuder glutenfritt bröd så att du kan njuta av en smarrig to-go-toast på stan.

Marknad i New York
Matmarknad på en tvärgata i New York.

6 café- och restaurangtips i USA

  1. Vem har inte drömt om att starta dagen med American pancakes på ett äkta amerikanskt frukostcafé? Big Daddy’s som finns på olika platser i New York har glutenfria pannkakor på sin meny och bör absolut inte missas.

  2. Tu-Lu’s Gluten Free Bakery i New York kan du frossa bland en mängd olika bakverk som cupcakes eller morotskaka med smarrig frosting.

  3. Fabiane’s Café i Williamsburg, Brooklyn, har bland annat varma smörgåsar och våfflor.

  4. Om du inte vill äta varje måltid på restaurang så är något av New Yorks alla deli’s ett bra alternativ. Där kan du plocka ihop din egen lunch från en buffé och sedan ha en mysig picknick i Central Park. Då vet du exakt vad som finns på tallriken då du bara tar det som du med säkerhet vet är glutenfritt.

  5. Bor du i en lägenhet med kök och vill äta frukost hemma kan jag varmt rekommendera matvarukedjan Whole Food’s som har ett väldigt stort glutenfritt utbud.

  6. För dig som planerar en resa till västkusten och närmare bestämt den lilla strandstaden Hermosa Beach i Los Angeles kan jag tipsa om The Source Café. Förutom ekologiskt och veganskt har de också flera glutenfria alternativ som smörgåsar, kakor, chiapudding och massor av annat gott.

Våfflor med färska bär
Nygräddade våfflor på ett torg i San Francisco.

Thailand – ofta glutenfri mat i grunden

Thailand är ett väldigt bra resmål för glutenintoleranta då mycket av thaimaten är glutenfri i grunden. Vetemjöl används sällan för att reda såser, utan dessa tillagas oftast på kokosmjölk och olika kryddor.

Jag, som många andra, har fastnat för den thailändska klassikern Pad Thai som är en ganska mild rätt gjord på risnudlar. Det gäller dock att vara uppmärksam för ibland (dock väldigt sällan) används äggnudlar. Det syns ganska tydligt om ”fel” nudlar använts då dessa är gula i färgen till skillnad från risnudlar som är vit-transparanta.

Andra rätter som jag brukar beställa när jag är i Thailand är kyckling med cashewnötter, fried rice, sweet and sour eller en av alla curry-rätter som finns att välja på. Se upp med rätter som innehåller orden ”deep fried” eller ”tempura” då köttet eller grönsakerna då friterats i en smet som brukar innehålla vetemjöl.

Pad Thai med räkor
Den thailändska klassikern Pad Thai.

Vilket hotell ska jag välja?

Om du funderar på att resa men känner att maten är ett orosmoment, då kan jag rekommendera något av TUIs Family Life-hotell. TUI har nämligen tillsammans med Family Life ett kontinuerligt utvecklat arbete för att kunna erbjuda specialkost och då bland annat glutenfritt. Ha dock i åtanke att utbudet på dessa hotell ändå inte är lika omfattande som för allätare, samt att utbudet kan variera mellan olika Family Life beroende på det aktuella landets matkultur.

Resa med glutenintolerans – 4 saker att tänka på

  1. Packa en liten ”nödmatsäck” till flyget med enklare tilltugg ifall det t ex blir ett flygplansbyte eller en annan oväntad förändring av flygresan som gör att den beställda måltiden inte levereras som planerat.

  2. Ta med knäckebröd. Jag upplever ofta att frukosten är det knepigaste målet då jag helst vill ha en macka. Eftersom det inte alltid går att få tag på så brukar jag bunkra upp med knäckebröd eller annat bröd som håller bra.

  3. Välj ett hotell där rummen har kylskåp. Oavsett om du planerar att laga mat själv eller om du tänkt äta ute så underlättar det att ha ett kylskåp på hotellrummet där du kan förvara lite enklare former av mat.

  4. Skriv ut Celiakiförbundets översättningskort och ta med på resan. Dessa kort innehåller en tydlig beskrivning av vad du kan och inte kan äta som glutenintolerant. Korten kan skrivas ut på en mängd olika språk och är verkligen en trygghet att ha med sig när språkbarriärer uppstår.

Länk till Celiakiförbundets hemsida och annan bra information om att resa med matallergi hittar du här:

Liknande inlägg

Vi fortsätter längta

Trots allt som händer nu kan vi fortfarande resa – i tanken. Att minnas tidigare resor kan hjälpa oss längta, planera och drömma oss bort till nästa. Så vad är ditt bästa resminne? Hjälp till att hålla reslusten vid liv genom att dela din härligaste semesterbild i sociala medier och tagga det med #fortsättlängta.
Towe A Towe A

Hotellfavoriter i och omkring Dubai

Letar du efter ett hotell i Dubai ska du läsa mer här. Där finns allt du kan önska dig – fina stränder, imponerande hotell och shopping i högsta divisionen. Men bland alla de eleganta hotellen kan det vara svårt att hitta just det som passar dig. Så här hittar du en lista med fem favoriter som passar både familjer och vuxna som reser utan barn.
Astrid S Astrid S

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J