13 boktips som inspirerar oss att resa

Att läsa kan inspirera oss att inte bara resa i fantasin, det kan lika gärna inspirera nästa semester. Om du så sitter hemma en regnig dag eller redan sitter nedsjunken i solstolen.

Inspirerande resor, spännande resor, komiska resor… det behöver inte ens handla om lyckade resor för att reslusten ska väckas.

TUI books
Självklart packar vi med oss en och annan deckare och thriller i strandväskan.

13 lästips som inspirerar oss att resa

På topplistan hittar du långa och korta resor, lyckade och misslyckade... alla som på något sätt inspirerar oss att resa varje gång vi läser om dem.

1. "Lyckan, kärleken och meningen med livet" – Elizabeth Gilbert
Har vi inte alla drömt om att lämna vardagen för att upptäcka oss själva på resande fot? Det är just det Gilbert beskriver med sin resa till Italien, Indien och Bali.

2. "Den motvillige resenären" – Jenny Diski
Jenny Diski avskydde att resa. Ändå hamnade hon på både tåg tvärs över USA och på Antarktis. I denna samling hamnar hon motvilligt på Nya Zeeland där allt ligger långt borta och riskerar livet på tur med renar i Sverige.

3. "Tre män i en båt" – Jerome K. Jerome
Är du typen som glömmer passet och ställer till kaos i kontrollen för att du packat helt fel i handbagaget? Då är det här perfekta läsningen dig för ingen kommer någonsin vara lika klantig och sakna lika mycket självinsikt som de tre männen när de gör Themsen osäker.

4. "Atlas över avlägsna öar: femtio öar jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka" – Judith Schalansky
Förutom att det är en ovanligt vackert utformad bok är det här en fantasieggande, inspirerande och ibland lite vemodig atlas. Det är de resor Schalansky gjorde i fantasin medan hon satt fast i DDR och bläddrade i bibliotekets atlasböcker.

5. "Morfar är sjörövare" – Jan Lööf
Kanske påstår mormor att det inte alls är sant att morfar men oavsett om resan sker i verkligheten eller i fantasin väcker Jan Lööfs färgstarka illustrationer längtan hos både barn och vuxna att resa till främmande länder.

6. "I Patagonien" – Bruce Chatwin
Chatwin är en av många lite mytomspunna resejournalister. Det sägs att han bara skickade ett meddelande till sin redaktör "Har rest till Patagonien" och sedan var försvunnen i månader. Hur det än var blev resultatet en berättelse om både en plats och dess människor.

7. "Kärlek i Europa" – Birgitta Stenberg
En ung Birgitta Stenberg ger sig ut i Europa på femtiotalet. I Paris, Cannes och på Capri upplever hon det som blir stoff till hennes första roman. I den första delen får du en inblick i 50-talets Mallorca där Birgitta hänger bland bohemer och konstnärer från hela världen.

8. "På resa med Herodotos" – Ryszard Kapuscinski
Här får du två reseberättelser till priset av en! Samtidigt som Kapuscinski reser genom Indien bjuder han in läsaren på en resa bakåt i tiden. Allt medan han frenetiskt pluggar engelska glosor för att kunna göra sig förstådd.

9. "Rapport från Berlin" – Jörn Donner
Sedan Berlin återförenats har det snabbt blivit ett av våra favorit weekenddestinationer. Men här beskriver Donner vad som fanns före återföreningen. Folktomma barer istället för trendiga klubbar och gränsen mellan öst och väst.

10. "Djungelboken" – Rudyard Kipling
Välkända och lite mer okända fabler som som oftast utspelar sig i Indiens djungler. Pojken som uppfostras av vargar och mungon som skyddar en familj från kobror. Berättelser som format vår bild av djungeln.

11. "Älskar att resa" – Barbro Alving
Trots titeln är det inte alltid helt enkelt när Alving ger sig ut för att resa. Hon har på sig en pälskappa när hon anländer till Egypten. Kämpar för att inte köra över höns på franska landsvägar och njuter av kyffigt charmiga hotell i Paris. Allt skrivet med en stor nypa humor och självironi.

12. "Expeditionen: min kärlekshistoria" – Bea Uusma
Om du gillade hennes sommarprat är boken nästan ett måste. Återigen handlar det om både den ökända Andréexpeditionen 1897, om isbjörnar och om Uusmas egna resa när hon plötsligt finner en passion.

13. "Expedition Kon-Tiki" – Thor Heyerdahl
För att väga upp från förra listpunkten handlar Heyerdahls memoar om en mer lyckad expedition. Tillsammans lyckades Kon-Tikis besättning inte bara resa från Sydamerika till de polynesiska öarna, de bevisade dessutom sin teori om folkvandring. Den svenska översättningen är gjort av svensken som var med på flotten.

Kanske har du redan nu börjat drömma om att upptäcka dig själv medan du äter cannelloni i Italien. Fast du kanske hellre sitter på ett café i Paris eller tar en båttur i London. Eller varför inte samla ditt eget romanstoff i Berlin?