Vandra i Kroatien

Sugen på vandring i vackra Kroatien? Här tipsar vi dig om härliga vandringar du kan dig ut på i Dalmatiens berg, kring sjöarna i Plitvices nationalpark, till Krkas berömda vattenfall och mellan värdshus och vingårdar på ön Brac.

Vill du kombinera sol- och badsemester med möjlighet att ge dig ut på vandring? Då är Kroatien ett perfekt val, med hyrbil kan du enkelt ta dig till fler spännande platser. En bra utgångspunkt är att bo på Makarska-rivieran i regionen Dalmatien. Då har du lagom avstånd till vackra landskap och stora skogar med olika slags vandringsmöjligheter. Läs vidare för våra bästa tips.

Krkas nationalpark – varva vandring med bad i vattenfall

Krkas nationalpark
Vid vattenfallet Skradinski Buk kan du ta ett svalkande dopp.

Kroatien har 8 nationalparker, en av dem är Krkas nationalpark i regionen Dalmatien. Parken är främst känd för sina vattenfall. Men det är inte bara de sju vattenfallen som utmärker parken, här finns nämligen över 800 olika växter och 200 fågelarter.

Det är enkelt att ta sig runt i parken, du går på små stigar och vandringleder av trä. Här finns gott om skyltar som guidar dig rätt och du kan välja mellan både kortare och längre sträckor. Det är tillåtet att bada i floden och de olika vattenfallen, så vad sägs om att belöna dig själv med ett svalkande dopp efter vandringen? Det populäraste vattenfallet att bada i är Skradinski Buk.

Hit tar det ca 1-2 timmar med bil från våra resmål på Makarska-rivieran, allra närmst är det från Split. Parken har 5 ingångar, den populäraste om du kommer med egen bil är ingången vid Skradin. Det går även bussar hit från Split och Makarska.

Plitvice nationalpark – som en sagovärld

Plitvice nationalpark i Kroatien
Nationalparken Plitvic Parken är med på UNESCO:s världsarvslista.

Parken Plitvice är kanske den mest spektakulära parken i hela Kroatien. När du går här är det inte svårt att förstå varför. Parken är känd för sina 16 sjöar, med vatten som skiftar från grönt till turkost och där naturliga vattenfall har skapats av nivåskillnaderna mellan dem. Tack vare att det finns träbroar och spångar att vandra på kommer du riktigt nära vattnet. Vissa sträckor går även att ta sig med båt eller tåg. Att vandra här är som att befinna sig i en sagovärld.

Parken är stor, hela 300 kvadratkilometer, så du kan utan tvekan spendera hela dagen här. Det finns både kortare och längre vandringsleder att välja mellan. För att göra det lätt för besökarna finns gott om skyltar för att visa vägen. Tillskillnad från Krkas nationalpark är det inte tillåtet att bada här.

Nationalparken Plitvice ligger en längre bit från våra resmål på Makarska-rivieran, det tar cirka 3 timmar att ta sig hit med bil. Men även om avståendet hit är lite längre, är parken absolut värd ett besök! Det finns två olika ingångar till parken, båda med anslutande parkeringar.

Brac – Kombinera ö-liv med vandring

Ön Brac i Kroatien
Brac den största av öarna i skärgården utanför Makarska-rivieran.

Vill du kombinera ö-liv med vandring är ön Brac ett utmärkt val av resmål. Ön har stränder, vandringsleder utsiktsberg och idylliska strandbyar.

Här kan du vandra upp på berget Vidova Gora, det högst berget i Adriatiska havet. Vandringen upp till toppen kan vara en utmaning, då berget har en höjd på 780 meter och svårframkomlig terräng. När du väl kommer upp på lite högre höjder väntar belöningen på dig – en slående utsikt! Nedanför bergets ligger Bol och den berömda stranden Zlatni Rat. Stranden sträcker sig ut i havet och bildar en ljus strandremsa omgiven av turkost och kristallklart vatten. På Brac kan du dessutom ägna dig åt betydligt enklare vandring, strosandes mellan vingårdar och värdshus.

Antingen kan du bo på ön med eller ta dig hit på en utflykt. Ön ligger ca en timmes båttur från Split och går iland i huvudorten Supetar. Här hittar du alla TUIs hotell på Brac.

Nationalparken Paklenicas – äventyrlig bergsvandring

Nationalparken Paklenicas i Kroatien
Från vissa delar av parken har du utsikt över Adriatiska havet.

För dig som är ute efter en mer äventyrlig vandring är förmodligen nationalparken Paklenica det bästa valet. Här finns utmanande vandringleder bland skiftande natur, mellan höga toppar och genom raviner. Då nationalparken delvis ligger nära kusten så kommer du även att få se vackra stränder medan du vandrar genom de pinjeskogsklädda bergen.

Flera av lederna kräver en god kondition då terrängen är väldigt kuperad, men det finns också enklare leder för den som hellre ta det lite lugnare. Oavsett vilken led du väljer så finns det mycket att se och uppleva, parken är nämligen känd för sitt rika växt-och djurliv. Bli inte förvånad om du skulle få syn på rådjur och rävar.

Trots parkens storlek (hela 96 kvadratkilometer) är det lätt att orientera sig, tack vare informationsskyltar på flera olika språk. Känner du dig inte bekväm med att ge dig ut på egen hand, finns grupputflykter att boka.

Från våra resmål på fastlandet på Makarska-rivieran tar det ca 2-2,5 timmar beroende på vart du bor.

Läs mer om Kroatien här.

Liknande inlägg

5 bästa destinationer för cykling

Här är några av de allra bästa destinationerna i Europa för dig som ville cykla. Följ med längs de vita vägarna i Italien, de franko-germanska Alsace och de utmanande bergen på Mallorca. Läs vidare för tips på hur du får en cykelsemester med fantastiska landskap, mysiga byar och badplatser.
Hanna P Hanna P

Hitta Kanarieön som passar just dig!

Stränderna, de ljumma vindarna och den flödande solen hittar du på alla de sex stora Kanarieöarna. Men vilken ö passar just dig? Läs vår guide till de älskade, upplevelsespäckade, soldränkta öarna.
Eva S Eva S

Bästa utflykterna på Korfu – Greklands Smaragdö

Färgsprakande Korfu är en av de vackraste platserna i den grekiska övärlden. Med sina gröna berg, 200 kilometer långa kust, stränder, ouzo och souvlaki lockar den såväl matfantaster som äventyrssökare. Ön kallas till och med för Smaragdön för sin lummighet och grönska. Faktum är den har över två miljoner(!) olivträd, något som genomsyrar öns fantastiska matkultur. Här tipsar vi om de hetaste utflykterna och aktiviteterna du kan göra på ön!
Carl J Carl J

Packlista för vandring

En packlista för vandring ser olika ut beroende på om du ska vandra i Alperna, i svenska skogar eller längs med kusten i Cinque Terre och om du reser med eller utan barn. Hur länge du ska vandra påverkar givetvis också – är det en dagstur, ett par dagar eller en hel vecka? Här har du ett par tips på vad du ska packa för att få en skön vandringssemester.
Hanna P Hanna P