Vad är en riviera?

Säger man Rivieran med stort R, så tänker nog de flesta på franska Côte d’Azur. Men det var ingalunda fransoserna som uppfann ordet och många andra gyllene kuststräckor gör anspråk på samma beteckning. Så vad betyder ordet och varifrån kommer det? Här reder vi ut begreppen och tipsar dig om rivieror jorden runt.

Ordet riviera är italienska och betyder helt enkelt kust (även om det latinska ursprungsordet riparius syftar på stranden av en flod). Någon gång på 1600-talet började man använda det i bestämd form – La Riviera – om kusten kring Genua. Alltså delvis samma område som idag kallas Riviera dei Fiori (”Blomsterrivieran”).

Ett namn med status

Att namnet sedan kom att omplanteras till södra Frankrike beror troligen på nya resemönster hos Europas överklass i början av 1900-talet. Alla som ville synas sökte sig till orter som Cannes, Nice och Monte Carlo. För klimatets, ostronens och champagnens skull, men också tack vare många nybyggda lyxhotell och kasinon. Snart hade alla hört talas om Rivieran med stort R genom sånger, romaner och filmer.

En riviera, flera rivieror

Den hajpen gjorde att själva ordet riviera blev ett sätt att marknadsföra sig. ”Men vi då, vi har väl också en riviera”, sa man i allt fler turistländer. Och visst, de har fått rätt. I dagens språkbruk betecknar ordet vilken solig kust som helst där många strandresmål ligger på rad. Några exempel ser du här nedanför.

6 rivieror du kan besöka med TUI