Vad är en blåtur? Det norska fenomenet vi gärna tar efter.

Lillasyster i väster har på sistone seglat upp med trendiga fenomen, Skam och Marcus & Martinus för att bara nämna några. Det senaste fenomenet kallas blåtur och är en typ av resa. Många är norrmännen som åtminstone en gång i sitt liv, eller kanske till och med kontinuerligt flera gånger per år åker på en blåtur. Så vad är en blåtur och hur gör du för att åka på en? Vi har svaret!

Vad är en blåtur?

Blåtur kommer mest troligen från norska uttrycket ”ut på tur” och ”ut på tur i det blå”. Ofta arrangeras de av kompisgäng eller föreningar. En eller två personer står för arrangemanget, planerar och bokar allting. Övriga i sällskapet bara betalar in sin andel av kostnaden. Man får alltså inte veta vart man ska åka. En blåtur är alltså en typ av överraskningsresa med okänd destination! ”Medföljarna” i gruppen får veta ungefär om de ska till ett varmt eller kallt resmål och hur länge de blir borta. Och en mötesplats förstås. ”Vi möts på tågstationen kl 07.30 lördagen den 5e januari. Packa lätt och glöm inte badkläder och pass”. Så kan instruktionerna lyda.

Vilka åker på blåtur?

Det kan vara arbetsplatsen som arrangerar en blåtur-resa, ungefär som en kick-off. Därför sker många blåturer strax innan sommarsemestern eller strax innan jul. En del kompisgäng åker på blåtur en gång om året och turas då om att vara den som planerar det hela. Det minsta resesällskapet på en blåtur är två – bara du och din käresta, en klassisk överraskningsresa helt enkelt.

Blåtur passar bra att göra med kompisgänget.
Åk på blåtur med kompisgänget!

Vi frågade våra kollegor i Norge om deras erfarenheter. Malin Bech har varit på flera blåturer och arrangerat två. På frågan om vad det bästa är med att resa på det sättet svarar hon så här:

"Det bästa med att åka på blåtur är att man får uppleva ett resemål som man inte kanske hade kommit på själv. Det är något specielt med spänningen runt att mötas på flygplatsen och inte veta vart man skal innan man checkar in sitt bagage och sätter sig på flygplanet."

Gillar man överraskningar, gillar man att åka på blåtur. Men en del överraskningar är större än andra, Malin berättar vidare:

"Det mest otippade resmålet var nog Aten. Förra året åkte vi till en vingård i Toscana, det var också en riktigt stor överraskning och helt fantastiskt."

Malins favoritresmål för en blåtur:

Åk på blåtur till Marrakech.
Magiska Marrakech passar perfekt som resmål när du åker på en blåtur.

Vill du arrangera en blåtur? 7 tips att tänka på.

  1. Se till att de du vill åka med verkligen kan det tilltänkta datumen. Skicka ut ett ”save the date/spara datumet” så tidigt som möjligt.
  2. Tänk på att de du väljer att åka med ska gilla den här typen av överraskningar.
  3. Dela lagom mycket information. Om ni ska åka utomlands måste ju alla i sällskapet ha med sig pass. Tänk också på att vissa resmål kräver visum och att passet även är giltigt en viss tid (tex 6 månader) efter ankomst.
  4. Antingen betalar medföljarna in pengar för att täcka transport + boende + aktiviteter och fickpengar eller så sätter ni en ungefärlig budget för fickpengar och använder smarta appar för att hålla kolla på utgifter på plats. Med appar som Splitwise eller Splittr håller ni enkelt koll på alla utgifter och vems tur det är att betala eller vem som är skyldig vem pengar och hur mycket.
  5. Det behöver inte vara världens mest spektakulära och uberlyxiga resa, det viktigaste är att umgås så se till att det även finns tid till det.
  6. Hos TUI kan ni resa tio och betala för nio, vi bjuder alltså på kostnaden för en person, perfekt för en blåtur med kompisgänget.
  7. Vill du arrangera en gruppresa med jobbet, fotbollslaget etc kan vi även hjälpa till med det.

Vare sig du är en medföljare eller den som arrangerar en blåtur glöm inte att slappna av, njut, och ha kul. Eller som våra norska vänner i väst skulle säga: ”ut på tur, aldrig sur”.