Utforska det vietnamesiska köket

Vietnam är ett riktigt matmecka och ett perfekt resmål för dig som älskar att upptäcka ett land genom det lokala köket. Följ med på en matlagningskurs fylld av sprakande färger och härliga smaker.

Vad är väl bättre än att lära känna landet du besöker genom dess lokala mattraditioner? Vietnam har ett av Asiens nyttigaste kök. Fräscht och färgstarkt med smaker av chili, lime, fisksås, örter och grönsaker som kännetecken. Till skillnad från Thailand är maten inte så stark. Du kan lugnt smaka dig genom de lokala marknaderna och menyerna utan att oroa dig för att råka bränna bort smaklökarna. Kaffet däremot, är både kryddstarkt och sött. I de södra delarna av Vietnam serveras det oftast som iskaffe, med kondenserad mjölk. En svalkande dryck som passar det tropiska klimatet bra.

Vietnam mat TUI
Att gå en matlagningskurs i Vietnam rekommenderas.

En annan vietnamesisk klassiker du inte får missa är Pho (uttalas ”föh”). Den ikoniska nudelsoppan äts lika gärna till frukost som middag och består traditionellt av glasnudlar, kyckling- eller fläskkött, buljong, örter och så mycket, eller lite, chili du klarar av. Om du får chansen, prova Pho på en lokal liten gaturestaurang för en genuint vietnamesisk upplevelse.

Matlagningskurs i Vietnam

Att ta en matlagningskurs är ett spännande sätt att lära sig mer om det lokala köket. La Veranda på Phu Quoc är ett av många hotell som erbjuder detta som aktivitet. Innan vi sätter igång med matlagningen får vi följa med kocken på en tur till den lokala marknaden. Den känns verkligen lokal – här tas ingen hänsyn till känsliga näsor eller eventuella funderingar kring att djurhuvud, med ögon och allt, hänger framme i solen. Grönsaker och örter i all världens färger och former ligger sida vid sida med fisk- och skaldjur som hämtats direkt från fiskebåtarna några hundra meter bort. Här kan du handla direkt från mopeden, som lokalinvånarna finkänsligt manövrerar genom de smala gatorna, mellan försäljningsstånd och handelsbodar. Jag försöker mig också på en inhandling och får bland annat med mig en stor påse färsk gurkmeja för knappt sju kronor.

Att gå på matmarknad i Vietnam är en upplevelse.

Tillbaka på La Veranda tar vi på oss kockmössorna och presenteras för råvarorna som ska förvandlas till några av de mest välkända rätterna i det vietnamesiska köket. Färska vårrullar, vietnamesiska crêpes med skaldjur och karamelliserade jätteräkor med chili står på menyn. Alla hjälps åt och vi får självklart avnjuta varje rätt i skuggan under palmerna med utsikt över det vidsträckta blå havet.

Den vietnamesiska maten är en explosion i både färg och smak.

Vietnam för foodies

Om du är en ”foodie” med intresse för lokala mattraditioner och råvaror ska du även passa på att besöka något av öns pepparplantager. Phu Quoc är välkänt för sin peppar, som odlas på små plantager över hela ön. Här produceras även fisksås av hög kvalitet. Har du tur kan du hitta den i välsorterade butiker hemma i Sverige. Att besöka en fisksåsfabrik är dock inget att rekommendera för den med känsligt luktsinne. Fisksåsen som produceras här består enbart av ansjovis och salt som fått ligga och fermentera i stora kärl i upp till ett år. Hur det luktar kan du kanske föreställa dig…

På Phu Quoc Bee Farm i norr möts du däremot av söta dofter från fruktträd, buskar och en medicinsk örtagård. I den vilda trädgården odlas bland annat passionsfrukt, ananas, litchi, rambutan, te och kaffe. Här finns även en liten, undangömd yogashala. I kaféet kan du beställa färsk fruktjuice och andra lokala specialiteter, och du kan köpa med dig honung producerad av de många bina på området.