Mat som kulturbrygga - en krönika av Tareq Taylor

Få saker förenar oss människor så tydligt som mat. Var vi än i världen är brukar det vara mat inblandat när vi träffas och det är vid matbordet vi lär känna varandra, över kulturgränserna. Varje kulturs gastronomi berättar en historia om just det folket och landet. Detta blir extra tydligt när man är på resande fot.

Men hur härligt det än är med sol, bad och strandliv är det oftast inte i turiststråken du hittar den äkta, lokala matupplevelsen. Därför försöker jag alltid att söka mig bortom allfarvägarna, in på bakgatorna, dit lokalbefolkningen går för att äta sin middag eller dricka sitt morgonkaffe. Mitt bästa råd för att hitta dessa pärlor är att, istället för att nöja dig med receptionens standardsvar, fråga personalen som arbetar på hotellet vart de går för att äta sin måltid – då får du garanterat ett bra tips!

hanoi tareq taylor TUI
Gamla stan i Hanoi.

Det finns några ställen i världen, som trots att alltfler turister hittar dit, aldrig blir så där riktigt polerade. Gamla stan i Hanoi är ett sånt ställe och en plats jag älskar. På dagarna är det busy med street food och massa kommers. Men det är på kvällarna som den verkliga magin sker. Då kommer lokalbefolkningen med sina kärror och ombyggda cyklar, fullastade med hemlagad mat som de säljer på gatan. Det är gudomligt gott och riktigt genuint. Sopporna som serveras här har finslipats från generation till generation och är av gastronomiskt högsta klass.

vietnamesisk mat tareq taylor TUI
Pho, vietnamesisk soppa.

Men det är ändå inte själva maten som lämnar den bästa eftersmaken. Genom att dela en måltid med någon öppnar du upp för att förstå en ny kultur eller plats. Maten kan berätta så mycket för oss om vi bara är uppmärksamma. Vem lagar den? När lagades den? Hur äter man? Vilka sitter tillsammans? Äter man med fingrar eller bestick? Genom att vara uppmärksam på allt detta kan du komma förbi otroligt många fördomar och komma till insikt att var du än hamnar i världen, oavsett kultur, religion och etnicitet, så är människor just människor och faktiskt ganska lika inombords.
Så för mig är mat och gastronomi en nyckel till att förstå livet och människorna!

Tareq Taylor

Gör: Kritikerrosad gourmetkrögare och uppskattad tevekock. Driver Kockeriet i Malmö. Känd från teveprogram som Trädgårdstider, Go’kväll, Historieätarna, Tusen år till julafton och Sommarlov samt den internationella succéserien Tareq Taylor’s Nordic Cookery . I kokboksrepertoaren ingår bland annat Mat som gör gott, Tareq Taylors Nordiska matresa och Tareq Taylors kyckling.
Favoritmatresmål: Gamla stan i Hanoi är en riktig pärla med sitt enorma utbud av streetfood och hemlagat.

Är du också sugen på att uppleva mat och kultur i Vietnam? Här hittar du alla våra resor till Vietnam.