Upplev lokala evenemang i hela världen året runt

Det finns många spännande händelser och evenemang runt om i världen. Vissa är stora och äger rum i hela landet, andra är mindre och hålls bara i enskilda städer. Här har vi samlat ett evenemang varje månad under året som är värt att uppleva!

Januari

Varje år i slutet av januari och början av februari firas det vietnamesiska nyåret, Tet. Här tackar vietnameserna Gud för det senaste året - bland annat genom att pynta med vackra blommor och växter. Högtiden präglas av många ritualer och flera av dem kretsar kring köksgudarna som anses ha varit de första att lämna jorden och resa till himmelriket.
Förberedelserna inför högtiden tar lång tid, och en vecka före den 23:e dagen i Lunaråret utförs ritualen Tao Cong. På denna dag är det sagt att köksgudarna reser till himlen och berätta om situationen nere på jorden, för att sedan komma tillbaka och utföra sina förpliktelser.
Varje hushåll köper sig under denna period en karp, eftersom de tror på att denna varelse är transportmedlet för gudarna till himlen. Efter ritualen släpps karpen fri igen.
I det stora hela handlar Tet om att ge tillbaka till förfäderna, önska varandra det bästa och fira tillsammans med varandra. Högtiden firas i hela Vietnam.

Februari

Varje år hålls den färgstarka karnevalen i Mérida. Festivalen drar igång med en ritual som kallas Quemando del Mal Humor som innebär att du ska ta fram ditt goda humör. Fyrverkerier avfyras och musiken bjuder upp till dans. Under karnevalen, som varar ungefär en vecka, finns olika typer av parader. En av de mest kända är Desfile de la Batallé de las Flores - där deltagare och vagnar är dekorerade med blommor.
Mérida ligger cirka 3 timmar från semesterorten Playa del Carmen.

Mars: Indien

Många har säkert sett bilder från den hinduiska färgfestivalen. Man firar att sommaren är på ingång och att det goda alltid vinner. Firandet börjar kvällen innan Holi, där människor samlas och utövar religiösa ritualer framför en brasa. Dagen efter startar själva färgfesten - Rangwali Holi - här börjar färgkastandet. Vattenballonger och pistoler används för att sprida färgerna över hela landskapet.

April

I april firar thailändarna Songkran - det thailändska nyåret. Man hälsar regnperioden välkommen genom en stor fest ute på gatorna. Festen kan bäst beskrivas som ett stort vattenkrig där man skjuter på varandra med olika typer av vattenpistoler.
Ursprungligen började traditionen för att hedra Buddha. Statyer och bilder tvättas. Dessutom är vattnet en symbol för det thailändska folket att tvätta bort det gamla året och gå rena in i det nya. Songkran symboliserar inte bara en nystart för kroppen, utan också för själen.
Högtiden firas över hela Thailand, du kan till exempel uppleva den både i Krabi och Phuket.

Maj

Madeira är känd för sin fantastiska natur och varje år firas våren in med en blomfestival. Huvudorten Funchal är centrum för festivalen. Stadens blommor syns överallt genom dess fantastiska färger. Högtiden inleds med att tusentals barn deltar i utsmyckningen av Wall of Hope. En vacker blomparad hålls sedan och man kan se lokala konstnärer göra olika typer av blomstermattor.

Juni

På den femte dagen i den femte månaden i den traditionella kinesiska kalendern firar kineserna Drakbåtsfestivalen, även känd som Duanwu Festival. Festivalen fokuserar på omsorg och kärlek till sin familj och sina förfäder. Under festivalen anordnas bland annat kappsegling med drakskepp. Denna högtid kan du uppleva i de flesta delar av Kina. Idag har även andra länder anammat högtiden och kan upplevas på flera ställen i USA och Japan.

Juli

Njut av lokala delikatesser när matfestivalen i Rethymnon på Kreta drar igång. Här kan du i en charmig miljö nära hamnen smaka både oliver och fetaost, men också nya och spännande kryddor. Festivalen pågår i en hel vecka, vilket ger dig gott om tid att klämma in denna högtid på semestern. Lokala producenter från hela regionen reser hit för att sälja och marknadsföra sina produkter från de kretensiska köket.
Rethymnon ligger mellan Heraklion och Chania, och är lättilgängligt med både buss och taxi, eller varför inte hyra en bil?

Augusti

Den sista onsdagen i augusti utspelar sig Tomatina i regionen Valencia. Tusentals människor reser hit för att delta. Tomater kastas på varandra, och staden förvandlas till en stort matkrig. Gatorna är packade och väljer du att medverka kan du inte undvika att få en tomat (eller tio) kastad på dig.

September

Den första söndagen i september hålls regatta på Castello i Venedig. Man minns den tid då Caterina Cornaro, hustru till den cypriotiska kungen, sa ifrån sig tronen år 1489. Festligheterna börjar med en parad av båtar, inredda i 1600-talsstil där folket på båtarna är utklädda. Båtracet startar på Castello Arena och fortsätter västerut längs kanalen mot det tidigare klostret Santa Chiara, för att sedan dra sig tillbaka till Ca 'Foscari.

Oktober

Många tror att Oktoberfest endast handlar om att dricka öl. I Tyskland firas dock ofta Oktoberfest även som en familjetradition och många städer sätter upp karuseller och liveband. Ett av de största festivalområdena är Schumacher Damm, som ligger nära flygplatsen Tegel i Berlin. I området runt Alexanderplatz finns det också många barer och matstånd där du kan fira i flera dagar.

November

När det är fullmåne i november firas Loi Krathong. Här hyllar man vattengudarna. Under ceremonin skickas små bananpalmflottar ner i vattnet. Flottarna dekoreras med ljus, blommor och rökelser. Ritualen symboliserar att alla olyckor och olycksfall flyter bort. I flera delar av Thailand kan du också släppa kinesiska lyktor, gjorda av rispapper, upp i luften.
Denna högtid kan upplevas över hela Thailand, och hotellen firar vanligtvis dagen med olika arrangerade aktiviteter.

December

Julen är nära, och centrala London dekoreras årligen med massor av ljus. Upplev exempelvis Winter Wonderland i Hyde Park, ett familjeevent, där man kan åka skridskor och titta på spektakulära shower. Om du hellre föredrar julmarknader, finns det massvis att välja bland. Besök till exempel marknaden vid London Bridge eller South Bank Centre. Är du i London över nyår rekommenderas att titta på fyrverkerishowen vid Themsen. På nyårsdagen hålls den årliga paraden där mer än 8.500 personer från uppemot 20 länder finns representerade. Här kan du njuta av dansare, akrobater, clowner och mycket mer under den 3,5 kilometer långa paraden.