Så undviker du regnperioden

Det kan vara bra att läsa på om var och när det är regnperiod när du planerar din resa och vad regnperiod egentligen innebär. Regnsäsong betyder sällan hällregn från morgon till kväll. Att åka under regnperiod kan till och med vara en fördel, eftersom du slipper trängsel på stranden och resorna oftast är billigare.

Länder som har regnperiod när Sverige har vinter

Aruba

November – januari. Aruba ligger utanför det stora område som drabbas av orkaner; här är det enstaka korta regnskurar med mycket sol. Det förekommer sällan långa ihållande regnperioder.

Bali

November - april. På Bali betyder regnperiod en eller ett par regnskurar om dagen men med mycket sol däremellan. Många passar på att åka då eftersom det är mycket färre turister. Uppe i bergen regnar det mer än vid kusten. Res med TUI till Bali.

Resa Bali TUI
Varför inte träna yoga när regnet faller över Bali?

Fiji

December - mars. Det är inte regn dagen lång utan det handlar om tropiska skurar. Fiji har ett väldigt stabilt klimat med sol och värme året runt.

Hawaii

November - mars. Regnet på Hawaii är väldigt lokalt. Det kan regna i bergen samtidigt som solen skiner vid kusten så bara du är beredd att flytta på dig kan du undvika regnet nästan hela tiden.

Malaysia

Här finns två olika regnperioder att hålla koll på. Östkusten (Redang, Tioman) drabbas av mest regn november - januari. På västkusten (Langkawi, Penang) är det regnperiod september - december. Även här handlar det om regnskurar med mycket sol och betydligt färre personer på stranden.

Mauritius

November - april. På Mauritius är regnovädren häftiga med åska och blixtar men lika snabbt som de uppkommer försvinner de igen och det blir strålande sol.

Sri Lanka

Oktober - januari. Under dessa månader är det regnperiod på östkusten där Trincomalee och Arugam Bay ligger. Mycket sol blandas med lokala regnskurar.

Sri Lanka med TUI
Solen skiner mellan regnskurarna på Sri Lanka.

Sydafrika

November - februari. Denna period är det också sommar i Sydafrika så även om det regnar så är det mycket sol och ett härligt klimat.

Seychellerna

December - januari. Det kan komma en del regn denna period, speciellt på de bergiga öarna men regnet är mycket lokalt. Regnskurar blåser snabbt bort och ersätts med sol.

Seychellerna med TUI
Solnedgång på Seychellerna.

Tanzania

Tanzania har två regnperioder. Den första inträffar mars - maj och kallas det stora regnet. Det regnar väldigt mycket under natten och morgonen men är oftast uppehåll dagtid. Den andra regnperioden är november - december och då är det regnskurar under natten och soliga dagar. Res med TUI till Tanzania.

Tanzania med TUI
Tanzania är otroligt vackert oavsett väder.

Länder som har regnperiod när Sverige har sommar

Barbados

Juni - november. Barbados får häftiga regnskurar på natten och ibland på eftermiddagen men mellan skurarna är det sol. Det är ovanligt att det ligger kvar tunga moln flera dagar i följd. Res med TUI till Barbados.

Dominikanska republiken

Juni - oktober. Sol blandas med regnskurar som drar in lika snabbt som de försvinner igen. Det enda du behöver se upp med på Dominikanska republiken under denna tidsperiod är orkanvarning.

Dominikanska republiken med TUI
Det går utmärkt att sola och bada trots regnperiod på Dominikanska republiken.

Florida

Juli - oktober. Sommaren i Florida är varmast men också mest fuktig. Orkansäsongen pågår augusti - september.

Japan

Juni - september. Japan har fyra årstider precis som Sverige men det är under de fuktiga sommarmånaderna som det också faller mest regn.

Jamaica

Juni - oktober. Regnperioden på Jamaica ser väldigt mycket ut som på Dominikanska republiken - regnskurar blandas med mycket sol men ha koll på orkanvarningar.

Indien

Juni - september. Under den svenska sommaren drar monsunen in över Indien och kan ge mycket regn på sina håll. Östkusten har också en höstmonsun augusti - december.

Maldiverna

Maj - november. Här råder extremt lokalt väder och regnperiod betyder regnskurar men också mycket sol. Det kan regna på en ö samtidigt som solen skiner på en annan så var inte rädd för att besöka Maldiverna även under den svenska sommaren. Res med TUI till Maldiverna.

Maldiverna med TUI
Fantastiska vyer på Maldiverna.

Mexico

Maj - oktober. Regnperioden börjar lugnt i maj med enstaka regnskurar och övergår i mer oväder i september då tropiska stormar kan förekomma. Mexico har en medeltemperatur på 33 grader och minst 11 regnfria dagar per månad även under regnperioden.

Sri Lanka

Maj - juli. Detta är Sri Lankas andra regnperiod som främst drabbar Sri Lankas väst- och sydkust där Colombo, Negombo och Mirissa ligger. Mycket sol och enstaka regnskurar.

Thailand

Juni - oktober. Regnperiod i Thailand betyder inte ihållande regn varje dag utan det är regnskurar med mycket sol. Vill du besöka Thailand under denna tid är det minst regn på östsidan där t.ex. Koh Samui ligger. Generellt så försvinner regnovädret fortare vid kusten än mitt i landet och även om det är regnperiod har Thailand en medeltemperatur på 30 grader och 15 helt regnfria dagar per månad. Väder och temperatur i Thailand hittar du här.

Bangkok med TUI
I Bangkok kan regnsäsongen ut så här vissa dagar men absolut inte alla. På öarna blåser regnovädret oftast bort väldigt snabbt.

Vietnam

Maj - september. Svensk sommar är fuktigt i Vietnam och det kan regna stora mängder i norra delen. Längs kusten, som på Phu Quoc, blåser ovädret snabbt bort och solen kommer fram.

TUI Phu Quoc Vietnam
På Phu Quoc är det mycket sol och en och annan regnskur under regnperioden.

Spar denna artikel inför din nästa reseplanering och var inte rädd för att prova att resa utanför högsäsong. Det kan som sagt finnas fördelar med att välja lågsäsong - speciellt om du inte enbart vill ligga på stranden hela din semester.

Besök TUIs värmeguide för att se var värmen finns.