2019-08-21

Vilken är Medelhavets största ö?

De två största öarna i Medelhavet är faktiskt båda Italienska öar, först kommer Sicilien och sedan Sardinien. Därefter Cypern, Korsika och Kreta. Här kan du läsa mer om öarna, hur stora de är och fördelar med att välja en stor ö på din nästa resa!

Fördelarna att åka till en stor ö är många. Framför allt finns det mycket mer att se och uppleva än på en liten ö. Dessutom finns det oftast fler flygavgångar att välja mellan och många fler hotell! Och även om du väljer en stor ö, kan du hitta små mysiga genuina byar och dina egna smultronställen.

Medelhavets största öar – topp 5

TUI har resor till fyra av dessa fem öar!

1. Sicilien

Med hela 25 703 km² kniper Sicilien hem platsen som Medelhavets största ö. En ö full av kultur, historia och romantiska småstäder. Besök en vingård, vandra upp till vulkanen Etna, eller slå dig ner på en restaurang med utsikt över vulkanen. Missa inte att besöka byn Forza d’Agro där delar av filmen Gudfadern spelades in!

Taormina på Sicilien
Taormina är en romantisk småstad högt uppflugen på en klippa.

2. Sardinien

Medelhavets näst största ö är Sardinien, med sina 24 090 km². Och är det så att du drömmer om en italiensk ö med riktigt bra stränder, då ska du välja Sardinien! Öns nordöstra kust kallas nämligen Smaragdkusten, på grund av de vita stränderna och turkosa vattnet. Inte nog med det, här finns massor att göra. Vandra i Porto Contes naturpark eller spela golf. Eller varför inte besöka den lilla byn Ogliastra, som är en av de platser i hela världen där det bor flest 100-åringar.

Olbia på Sardinien
Småstaden Baia Sardinia ligger längs med Costa Smeralda, som sträcker sig hela vägen från Palau ner mot staden Olbia.

Svårt att välja mellan dessa två italienska öar? Då kan vi hjälpa dig på traven, Sicilien eller Sardinien i sommar – vi hjälper dig att välja!

3. Cypern

Tredje platsen på listan kammar Cypern hem, ön som är hela 9 251 km² stor. Inte nog med att Cypern är en av de största öarna, Cypern är dessutom en av Medelhavets mest solsäkra öar! Här finns allt från stora städer till välkända semesterorter. Missa inte att besöka nationalparken Cape Greco, där du kan snorkla eller vandra. I storstaden Limassol, får du storstad och strand i ett med trendiga barer och shopping.

Nissi Beach Cypern
Nissi Beach är ofta med på topplistor över världens finaste stränder.

4. Korsika

Nummer fyra på listan är den franska ön Korsika. Ön som är 8 680 km² till ytan är känd för sina pittoreska bergsbyar, vita sandstränder och storslagna vyer. Besök gärna huvudstaden Ajaccio och Bonifacio med sitt medeltida citadell. Du kan hitta gömda stränder och vikar längs med kusten vid Balange genom att ta det lilla tåget Tramway de la Balagne. TUI har inga resor till ön, men om du reser till grannön Sardinien kan du åka hit på en utflykt.

Franska ön Korsika
På Korsika, Skönhetens ö finns massor av vackra stränder att besöka.

5. Kreta

På plats fem kommer Kreta, Greklands största ö, som är 8 261 km² stor. Här finns allt från stora städer, turistorter, bilfria små städer och fantastiska stränder. Du kan bland annat besöka hippiestranden Matala och den rosaskimrande stranden Elafonissi. I storstäderna Heraklion och Chania kan du fika på mysiga torgcaféer eller strosa runt bland charmiga små gränder

Chania på Kreta
Slå dig ner på någon av Chanias mysiga tavernor.

För fler tips missa inte att läsa Sevärdheter på Kreta – 10 tips.

Det finns helt enkelt så mycket att göra på Medelhavets största öar, att du inte kommer hinna med allt under en och samma semester!

Liknande inlägg

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18

Kanarieöarna för två – stor tipsguide

På Kanarieöarna finns alla ingredienser för en lyckad semester på tu man hand. Det gäller vare sig du reser med din partner, syrra eller tennistränare. Och vare sig ni är ute efter smålyxig avkoppling, nya intryck, kulinariska höjdare eller äventyrssport. Här är tipsguiden som hjälper dig att hamna rätt.
Astrid S Astrid S 2019-09-14

48 timmar i New York

Inte ens en vecka är nog för att du ska hinna tröttna på New York men här får du tips på hur du kan maxa två dagar med många New York-upplevelser – från shopping och stans bästa kronärtskocksdipp till lönnkrog i China Town.
Hanna P Hanna P 2019-09-12

Vad är medelhavsklimat?

Drömmer du ibland om att flytta till ett varmare klimat när vindarna blir svalare och mörkret sakta men säkert börjar smyga sig på här hemma? Många av oss svenskar gillar nog att åka till den del av världen där det är ett skönt och behagligt medelhavsklimat och värmen håller i sig långt in på hösten. Men vad är det då som kännertecknar ett medelhavsklimat?
Ulrica T Ulrica T 2019-08-28